ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Redactieblog

42 reacties

‘Ga toch naar de rechter, Sieta’

Eerst even wat vooraf. Ik ben geschrokken van de reacties op mijn bijdrage van vorige week vrijdag. Ik krijg er fiks van langs van vele reageerders. Dat mag, dat is hun goed recht en wie weet, soms ook wel terecht.

Maar dat ik kennelijk niet voor mijn mening uit mag komen, stelt teleur. Ik geloof namelijk echt dat het ontkennen van de stikstofcrisis geen zin heeft.

Dat er een crisis is, is ook vastgesteld door het Landbouw Collectief, onder leiding van Aalt Dijkhuizen. Daar zitten alle boerenorganisaties in. Dat is echt een spiegel van de boerengemeenschap. Uitgaande van hun standpunt dat er een crisis is, schrijf ik.

Daarom zult u ook de komende tijd in columns en blogs tegenkomen dat we na moeten denken over onze toekomst met de maatregelen vanwege stikstof. Dat we actievoeren om die maatregelen zo acceptabel mogelijk te krijgen, sta ik volledig achter.

Lees de blog: 'Stikstofprobleem: ontkennen kan niet meer'

Van Keimpema spreekt boer en burger aan

Dit terzijde. Ik wil het hebben over Sieta van Keimpema. Voorvrouw van Dutch Dairymen Board, actievoerend in Europa, nu een van de leiders van Farmers Defence Force. Onvermoeibaar strijdend, representatief, goed gebekt en een echt televisiehoofd.

Bij de strijd tegen de afschaffing van het melkquotum had ze het gelijk aan haar kant, maar ze kreeg het niet. Wat ze verkondigde is wel uitgekomen: lagere melkprijzen en nieuwe maatregelen om de productie te beperken. Nu via de fosfaatwet, die zwaar aantikt op onze bedrijven. De stikstofcrisis komt daar nog overheen en Sieta komt weer als een duveltje uit een doosje als leider van de activistische groep boeren FDF. En weer is ze niet van de van de buis te slaan. Ze spreekt boer en burger aan.

2009: Sieta van Keimpema staat de pers te woord tijdens een actie vanwege lage melkprijzen. - Foto: Hans Prinsen
2009: Sieta van Keimpema staat de pers te woord tijdens een actie vanwege lage melkprijzen. - Foto: Hans Prinsen

Sieta staat waar LTO-voorzitter Marc Calon had moeten staan

Ze staat waar LTO-voorzitter Marc Calon had moeten staan als leider en boegbeeld van de boeren. Maar hij was er niet, is er niet en zal er voor mijn gevoel ook nooit zijn als het nodig is. Gewoon omdat hij door de boeren niet wordt gezien als leider. Zijn draagvlak is het laatste jaar helemaal verdwenen.

Om LTO te behouden afscheid nemen van Calon

Tijd voor actie van de aangesloten leden. Als we willen dat LTO blijft, zullen we afscheid moeten nemen van deze voorzitter. Nog mooier zou het zijn dat Calon zelf zijn conclusies trekt en terugtreedt. Als je tijdens een crisis – en daar zitten we met de stikstof midden in – niet de echte leider kunt zijn en moet toezien dat anderen dat stokje overnemen, moet je wegwezen.

Conflict met FrieslandCampina: privékwestie of niet

Terug naar Sieta. Net voor de kerst bleek dat ze een conflict heeft met FrieslandCampina. Die wilde vanaf januari 2019 haar melk niet meer ophalen. Dat ging in de gierkolk. Volgens Sieta omdat ze een hekel hadden aan haar als actievoerder in de strijd voor de boer. Volgens FrieslandCampina is dat onzin. Het ophalen van melk wordt alleen gestopt na herhaaldelijke waarschuwingen. Het gaat dan over de kwaliteit van de melk.

Lees ook: Opheldering nodig over reden van melkweigering

Hoe dan ook, Sieta heeft de melk tot mei laten weglopen en daarna met haar man de koeien verkocht. Ze is dus geen melkveehouder meer. Dat lijkt een privékwestie, maar is het niet. Ze heeft ze in haar strijd tegen FrieslandCampina haar club DDB meegekregen. In november berichtte Boerderij er nog over. Er is weinig goeds aan de coöperatie. De financiële inschaling door de bureaus is verlaagd, de melkprijs is te laag, het beleid is fout en ga zo maar door.

Melk van goede kwaliteit moet worden opgehaald

Onverkwikkelijke situatie. Zowel Sieta als FrieslandCampina wordt er door beschadigd. Het is haar stem tegen die van FrieslandCampina. Dat moet uit de wereld en daarom, Sieta: stap naar de rechter. Als jullie melk van goede kwaliteit leverden, moeten ze die melk ophalen. Dat staat in de statuten. Kunnen ze niet omheen.

Durf de rechtsgang aan, Sieta. Het klaart de lucht rondom jezelf en FrieslandCampina op. Nu blijft dat zweven. Niks doen is geen goede actie.

Laatste reacties

 • Axl

  Je mag je mening wel geven maar je snapt de boeren frustraties niet goed.
  Dat iedereen vanachter bureau en uit de stad even de plattelands bewoners vertellen hoe het is en moet.
  De boeren en platteland bewoners hebben daar heel andere Ideeen over en hun zijn de mensen die er wonen en werken

 • wilhelmus01

  Als er geen erkenning is van Qlip dan komen ze de melk niet meer ophalen.
  Zet de kalf OK maar uit en kijken wat er gebeurd......
  Als je in een faillissement verkeerd.
  Als je in 2025 nog koeien op de grupstal hebt.
  Als je in 2025 de koeien geen weidegang geeft.
  Als je niet luistert wat WNF, natuurmonumenten en greenpeace graag willen.
  Dit alles heeft NIETS met melkkwaliteit te maken!

 • Alco

  Niemand ontkent een stikstof probleem.
  Maar het neerleggen van het probleem bij de landbouw kwamen de reacties op.

 • kleine boer

  Hebben ze bij de boerderij nou niks beters te melden?

 • Vhouder

  ik vind de nieuwe voorzitter van zlto bens meevallen daar had ik niks van verwacht maar ja hij hoef niet veel goeds te doen om zijn voorganger huijbrechts te overtreffen

 • john***

  Landbouw veroorzaakt geen stikstofprobleem maar kan wel helpen om het op te lossen uiteraard tegen een vergoeding zoals het werkt in een gezonde economie.

 • j.verstraten1

  We zijn nog ver van huis door niet verder te komen dan steggelen over wiens probleem het is.

 • Bolder01

  Zolang de rechters links zijn heeft het geen zin om naar de rechter te stappen, zij zullen zeker sita laten vallen, F.C. PROCEDEERD met boeren geld ik wens sita veel sterkte 👍

 • veldzicht

  Vorige week was ik het totaal niet eens met vergaderboer en was er echt kwaad om,maar nu ,met deze column,kan ik er weinig tegen in brengen en LTO heeft zich veel te weinig laten zien tijdens de acties terwijl zij toch het voortouw hadden moeten nemen..

 • Bennie Stevelink

  Vergaderboer is voorzichtig in deze column terwijl Sieta het verdient om eens flink van leer te trekken. Hij is duidelijk bang om de Boze Boeren opnieuw tegen de haren in te strijken.

  Ten eerste de melkprijs: de laagste melkprijs ooit was in 2009, zes jaar voor afschaffing van het melkquotum. Dat het quotum de melkprijs zou kunnen bestendigen zoals Sieta beweerde, was dus bewezen onzin.
  Ten tweede de fosfaatrechten. Dat er een vervangende begrenzing nodig was heb ik ook al in 2012 en latere jaren op gewezen. Niet om de melkprijs te beschermen, zoals Sieta meende, maar om te voorkomen dat de kostprijs door het dak zou gaan. Sieta was dus niet de enigste die wees op noodzaak tot een vervangende begrenzing en daarnaast klopten de argumenten van Sieta van geen kant.
  Ten derde tikken de fosfaatrechten helemaal niet zwaar aan op onze bedrijven. Binnen een paar jaar tikken ze zelfs helemaal niet meer: wanneer boeren worden uitgekocht voor stikstof wordt de stikstof wél uit de markt genomen maar de fosfaatrechten niet. Binnen een paar jaar is er een overschot aan fosfaatrechten en zijn ze niets meer waard.

  Wordt vervolgt.....

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Verder is Sieta typisch een anti-bestuurder: iemand die tegen anderen is zonder een alternatief te bieden. Ze is alleen bezig met eisen wat anderen moeten leveren waarbij iedere eigen verantwoordelijkheid wordt weg geplaatst. Een houding die prima kan als je ambtenaar bent, maar voor een boer die het uiteindelijk in de markt moet verdienen, een doodlopende weg is.

  Dat Sieta in haar strijd tegen RFC “de DDB heeft meegekregen” wekt geen verbazing. De DDB is in feite haar persoonlijk eigendom die ze naar behoefte voor eigen belang kan gebruiken. Net zoals sommige dictators in Afrika het land zien als hun persoonlijk eigendom ten dienste van zichzelf.

  Hiermee heb ik het meeste wel gezegd, wat Vergaderboer had moeten zeggen, maar niet meer durfde na alle trappen onder z’n achterwerk.

 • Gerd

  @ Bennie In 2004 werd de quotahervorming ingevoerd. Jaarlijks meer te leveren melk en verlaging van de superheffing, waardoor in 2006 de overproductie is ontstaan.
  2015 Quota eindigen precies hetzelfde spel plus 15% meer melk. De zuivelfabrieken waren hier niet op voorbereid en ook de markt was er niet op voorbereid.
  Interventie en lage prijzen waren het resultaat.
  DDB en in ons geval had BDM gewaarschuwd.
  Dat Hein Schumacher het probleem van wat Sieta heeft openbaar heeft gemaakt - alleen hij kan het uitleggen. Er waren duidelijke afspraken om het privé te houden.

 • Kaiser

  LTO ( Calon) is ook lid van de SER. Bestuurlijk verwerpelijk dat LTO via 2 kanalen , SER en LNV, met de overheid onderhandelt. Calon mag wel blijven maar dan uit de SER stappen. Het landbouwcollectief met FDF en Sieta richt zich alleen op LNV zonder inspraak bij de SER. Wanneer je LTO en het landbouwcollectief dezelfde onderhandelingspositie richting overheid wil geven dan is het, of LTO trekt zich terug uit de SER , of het landbouwcollectief krijgt naast LTO ook inspraak bij de SER.

 • kanaal

  fosfaat heeft bewezen dat de rechter voor boeren niet bestaat.

 • Dre van Helmond

  Wij boeren moeten met een mond praten.
  En het stikstof probleem kan alleen opgelost door de natuur doelen aan te passen naar wat haalbaar is
  Er is in de landbouw veel mogelijk.
  Als het naar haalbaar en betaalbaar blijft.

 • gjh

  Inderdaad Sieta ga naar de rechter en een eerlijke rechter geef je gelijk En ga zo door ik heb echt respect voor je . Je bent een super vrouw die aan het front staat.

 • Vergaderboer je moet je toch iets beter in de materie verdiepen.
  Het LC geeft een oplossing voor het bureaucratische stikstof probleem erkennen dat deze er daadwerkelijk is doen ze allerminst.

  Inzake Calon heb je volkomen gelijk, deze man moet zich diep schamen dat hij zij loon nog ontvangt maar ook de leden moeten opstaan en verandering eisen.
  Nog nooit was er zo'n machtig collectief, laat de huidige bestuurders (LTO) dit niet om zeep helpen, want daar zijn enkelen op uit !!

  Inzake de kwestie Keimpema / RFC heb je wel de klok gehoord maar de klepel niet weten te vinden; rakel dit dan ook niet weer op als je het juiste verhaal niet weet.

  Ieder mag zijn mening hebben jij dus ook, maar mijn mening is dat de kwaliteit van de columnisten momenteel ver beneden peil is bij boerderie.nl
  Kom zelf toch eens met wat nieuws in plaats van telkens het nieuws ergens anders weg te vissen of telkens het zelfde op te rakelen.

  Kom met nieuws wáár exact het slecht gaat met de natuur bijvoorbeeld.
  of kom met een degelijk onderzoek naar de herkomst van het vlees bij Holtslag of Zandbergen, dan doe je wat nuttigs voor de sector.
  Of kom met feiten over de huidige landbouw, hoe duurzaam we eigenlijk al zijn en eigenlijk al een hele kringloop hebben met een mestwet die AAN grond is gebonden !!
  Doe eens een interview bij een bioboer die ook aan de protesten mee doet.

  Nu glijden jullie bij boerderie.nl af naar het niveau Privé & Revu of Libelle

  vr gr René de jong

 • 112

  sorry Bennie Stevelink .wat ben jij een misselijk ventje .

  Ten derde tikken de fosfaatrechten helemaal niet zwaar aan op onze bedrijven.
  er zijn bedrijven aan kapot gegaan bennie die niet misdaan hebben . hoe praat jij dat goed bennie schaam je

 • Tuig

  Volgens mij zegt Bennie geen rare dingen. Je hoeft het er niet mee eens zijn, een beetje netjes blijven met het taalgebruik kan geen kwaad.

 • Bolder01

  112 die mening heb ik ook ,en denk meerdere met ons

 • Attie

  Inderdaad Aalt Dijkhuizen en z'n collectief moeten we koesteren..!! Voor de rest een te hoog geroddel gehalte hierboven..

 • Maas1

  @Bennie ik moet je het toch maar eens vragen wat jou beweegt om publiekelijk online in dit geval Sieta zo neer te zetten,zonder dat ze zich gelijk kan verweren? Ik vind het ronduit schandalig,zo ga je niet met elkaar om het brengt niets en het kent alleen maar verliezers, in een tijd dat je elkaar juist hard nodig hebt.

 • Mbmb

  Ja Bennie, jammer dat je zo negatief staat ten opzichte van fdf en zijn voorgangers. Je kan er gewoon niet omheen dat zij de afgelopen maanden heel veel voor de sector hebben betekent. Een beetje erkenning van jou ook, zou wel eens leuk zijn.

 • hgal

  @Vergaderboer

  Best vergaderboer, in deze link kunt u lezen dat er reeds voor de publicatie van uw column door Sita besloten is een rechtszaak te voeren.
  <>

  Wel apart om in een kwaliteitsblad als Boerderij zo'n misser te lezen, maar goed, niet iedereen kan alles weten natuurlijk.

 • EL

  Excuus van boerderij, aan Sieta is hier op zijn plaats!

 • blaksmark

  Beste Bennie wat is hier op jouw antwoord?

 • Bennie Stevelink

  @blaksmark, waarop? Welke vraag, welke reactie?

 • Wie is die akelige Bennie?
  Hij denkt altijd maar met het juiste antwoord te komen... kent hij de privé kwestie van Sieta ?
  Of anderen, waar hij altijd het laatste woord wil hebben ? Ga wat nuttigs doen man !!

 • Bennie Stevelink

  @09:58, wie ik ben hoef je niet te vragen, als één van de weinigen schrijf ik onder eigen naam. Wie jij bent is wél een vraag. Op de persoon reageren in plaats van op de inhoud, maar niet mans genoeg om onder eigen naam te schrijven?

 • veldzicht

  1-0 voor @Bennie Stevelink.Ik ben het niet altijd met je eens maar wel vaak en nu heb je zeker een punt.

 • blaksmark

  Nou Bennie, op de reactie in de toevoeging van de blauwe tijger van hgal

 • Bennie Stevelink

  @blaksmark, dank voor de verduidelijking.

  Het verhaal achter de link van @hgal is het persoonlijke verhaal van Sieta. Dan ontstaat de vraag wat nu de geloofwaardigheid van dit verhaal is en wat de geloofwaardigheid van Sieta is. In een andere discussielijn op deze site heb ik al een aantal tegenstrijdigheden van Sieta opgesomd. Ik zal er nu nog één uit de doeken doen. Een tegenstrijdigheid die identiek is aan een tegenstrijdigheid die we bij dieractivisten zien.

  Dieractivisten schreeuwen moord en brand over dierwelzijn. Alles wat ze zeggen gaat over dierwelzijn, dierwelzijn en dierwelzijn. Nu zijn er de laatste decennia al behoorlijke verbeteringen tot stand gekomen mbt dierwelzijn. Zo zijn legbatterijen afgeschaft, veel kippen zijn zelfs vrijloopkippen. Varkens liggen niet meer aan een riem maar lopen in groepen en de achteruitgang van weidegang is omgezet in een vooruitgang. Dan zou je verwachten dat dieractivisten milder zouden worden tegen de boeren of dat ze zelfs waardering zouden hebben. We zien echter een toenemende woede tegen de boeren: in mei waren ze zelfs zo doorgedraaid dat ze in Boxtel een boerderij bezetten.
  Naarmate het dierwelzijn beter wordt neemt de woede en agressie toe?!

  Wordt vervolgt....

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Nu heeft het handelen met de daaraan gekoppelde emoties een veel hogere waarheid als het verhaal wat iemand vertelt. Het handelen en de emoties komen van binnenuit en zijn authentiek. Het laat zien wat iemand in werkelijkheid drijft.
  Het verhaal is daarentegen beredeneerd en gericht op een ander, om die ergens van te overtuigen. Dat heeft een lage betrouwbaarheid.
  Als je de geloofwaardigheid van iemands verhaal wilt inschatten moet je dit vergelijken met iemands handelen. Als dit tegenstrijdig is, is het verhaal gelogen.
  Het dieractivistische verhaal is dus een grote leugen. Het gaat niet om dierwelzijn maar ergens anders om, iets waar ze niet mee voor de dag willen komen.

  Nu zie ik datzelfde beeld al vele jaren ook bij Sieta en de DDB. De DDB is opgericht om een inkomenszekere melkprijs af te dwingen. Het gaat om melkprijs, melkprijs en melkprijs.
  Nu laat Sieta en de DDB in hun gedrag echter de grootste woede en hardste opstelling zien tegen melkverwerkers die het beste uitbetalen. Tegen de slechtste uitbetalers hebben ze de minste woede.

  Wordt vervolgt....

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  In een column in de Boerderij van een aantal weken geleden wist Sieta te vertellen dat A-ware wél een hogere waarde uit de kaas wist te halen in tegenstelling tot RFC. Tegelijk wist de BCFB (DDB-kloon) te vertellen dat bij RFC wel een kwart van het personeel overbodig was. Zonder dit personeel zou RFC veel hoger kunnen uitbetalen. Ik neem aan dat ze bij A-ware toch geen overtollig personeel hebben?
  Als ik dit bij elkaar optel zou A-ware wel 4 of 5 cent meer kunnen betalen als RFC. Ze betalen voor basismelk echter meerdere centen minder dan RFC. A-ware is dus een regelrechte wanbetaler in relatie tot hun marge.
  Als het bij Sieta en de DDB écht om de melkprijs gaat zouden ze toch onmiddellijk in actie moeten komen. Ze zouden met de trekkers van FDF de melkfabriek in Heerenveen moeten blokkeren, waarna Sieta bij A-ware naar binnen stapt om Jan Anker eens duchtig met haar zweepje te bewerken.
  Er gebeurd echter niets! Sieta spreekt juist vol lof over A-ware en zint weer op een nieuwe actie tegen RFC die veel beter uitbetaald.

  Net zoals het gedrag van dieractivisten tegenstrijdig is aan het belang van dierwelzijn, is het gedrag van Sieta en de DDB tegenstrijdig aan het belang van de melkprijs.

  Conclusie: geloofwaardigheid nul.

 • farmerbn

  Ik kan je helemaal volgen Bennie maar heb één opmerking. RFC betaalt het hoogste melkgeld maar door het eisenpakket hebben die leden ook meer kosten. Het gaat niet over de hoogste melkprijs maar over de hoogste marge.

 • Alco

  Behaalde resultaten in het verleden en nu, zijn geen garantie voor de toekomst.
  En juist daarom maken wij ons zorgen.

 • Johannushoeve cv

  Bennie de reden dat a-ware minder uitbetalen is dat dit een particulier is deze zit altijd onder de coöperatie. Ze hebben geen verplichting om al de melk te verwerken als de coöperatie. Daar komt nog bij dat misschien maar 90 of 95 % zelf hebben en de rest op de vrije markt kopen als dat nodig hebben.

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink Zoals je weet is A-ware een commercieel bedrijf met als doel zoveel mogelijk winst maken. Deze winst komt ten goede aan de aandeelhouders of aan de eigenaar. Deze winst wordt gemaximaliseerd door:
  1) zo goedkoop mogelijk in te kopen (lage melkprijs)
  2) en zo duur mogelijk te verkopen
  3) met zo min mogelijk overhead (personeel)
  De bedrijfsleiding, Jan Anker, ziet hier op toe.
  Friesland Campina is een coöperatie. De winst van dit bedrijf zou ten goede moeten komen aan de aandeelhouders. In dit geval zijn dat dus ook de leveranciers. Lagere winst door wat duurder in te kopen bij je leveranciers zou voor de aandeelhouders, de leveranciers dus, geen enkel probleem zijn. Bij Friesland Campina houdt de bedrijfsleiding, die geen aandeelhouder is, de winst liever om leuke dingen te doen. Avontuurtjes in het buitenland, dikke Jaguars rijden en slap onderhandelen over afzetprijzen. Het mag allemaal wat kosten maar doordat er te laag wordt uitbetaald kan dit allemaal zonder gevolgen. Of moet ik zeggen KON dit allemaal zo der gevolgen. Zelfs bij Friesland Campina is de geldstroom een keer op en zullen ze moeten presteren. We gaan het zien.

 • farmerbn

  Niks toe te voegen.

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt, je gaat voorbij aan het punt waar mijn vorige reactie over gaat. Ook jij stelt dat A-ware beter presteert dan RFC. Dat betekent dat ze minimaal gelijk kunnen uitbetalen. Ze betalen echter aanzienlijk minder uit.
  Het punt waar het om gaat: waarom komt de DDB hiertegen niet in actie? Waarom blijft Sieta passief en spreekt ze zelfs lof over A-ware?

 • mts.iwema

  Ron
  Als de melk van Keimpema aan alle gestelde voorwaarden voldoet is er bij FC geen enkele reden en mogelijkheid om de melk te weigeren.

 • Boerke Toon

  En bij Henk Gommer dan?

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.