Boerenblog

4 reacties

'Door de grote getallen het bos niet meer zien'

Vanaf het moment dat Frans Timmermans zonder blikken of blozen aangaf dat Europa € 1.000 miljard nodig heeft om de klimaatdoelen te halen, zegt geen ander (lager) bedrag mij nog wat.

De € 250 miljoen die premier Mark Rutte voor LTO al heeft vastgelegd en het collectief heeft toegezegd, deed mij niks. € 250 miljoen na € 1.000 miljard is zoiets als maximaal 100 kilometer per uur op de Nederlandse snelweg als je net acht uur door Duitsland hebt gereden met 200 kilometer per uur.

Verbeteren natuur en milieu in landbouwgebieden

Om toch te controleren of Timmermans de nullen wel goed had, keek ik op de site van de Europese Unie. Wat bleek: in de afgelopen vijf jaar is er € 150 miljard naar plattelandsontwikkeling gegaan. Vanaf 2014 heeft de EU zes doelen gesteld waaruit landen weer een keuze konden maken. Nederland heeft ervoor gekozen om verreweg het meeste geld te investeren in ‘verbeteren van de natuur en het milieu in landbouwgebieden’, daar ging 56% van het geld heen.

Maar waar Nederland niet op ingezet heeft, is veel opvallender: ‘het vergroten van de levensvatbaarheid en het concurrentievermogen van alle soorten landbouw in alle regio’s en bevorderen van innovatie landbouwtechnologieën’. Daar is maar 5% van het budget naar toegegaan en dat was het geld voor de jonge boeren. Gebruikt om de jonge boeren in ieder geval de mogelijkheid te geven nog te blijven bestaan. Alsof blijven bestaan het enige doel is?

Laten we hopen dat er iemand op het ministerie bij die pagina komt voordat er geen boer meer te vinden is

Als je verder leest op de site van de Europese Unie, dan zie je dat de EU-landen expliciet waarschuwt om te voorkomen dat boeren stoppen omdat de winstmarges te klein zijn en intensivering onmogelijk wordt gemaakt.

De EU geeft nota bene aan: koester je boeren, zeker die in Natura 2000-gebieden. Zij hebben kennis van grond en natuur en als zij ermee stoppen heb je als overheid een groot probleem. Die rapporten van de EU zijn eindeloos lang, dus laten we hopen dat er iemand op het ministerie bij die pagina komt voordat er geen boer meer te vinden is in Nederland.

Omdat de overheid dat wil, niet omdat het moet

Duidelijk is dat de overheid de huidige koers volgt omdat ze dit wil en niet omdat het moet. En daar zit de irritatie, het lijkt alsof ze geen duidelijk einddoel heeft. Maar boeren willen niet nog een keer jaren in emissiearme stallen investeren, om vijf jaar later tot de conclusie te komen dat het niet zo emissiearm is. Je moet als overheid toch begrijpen dat boeren niet meer bereid zijn om een euro te investeren voordat duidelijk is wat het uiteindelijke doel en er eerlijke meetinstrumenten gebruikt worden.

Tot die tijd kunnen er nog zoveel ontbijtjes op het Catshuis georganiseerd worden, het zal niets helpen, want van boerenverstand kan de minister-president niet winnen.

Laatste reacties

 • DJM

  Het einddoel van de overheid en groene rakkers is toch overduidelijk? Landbouw moet en zal uit Nederland verdwijnen, overheid is bezig om via uitrookbeleid de landbouw zo de demotiveren dat men wel graag wil stoppen.

 • kempenboer

  Dus hier in de buurt zit Brabants landschap 8,30 euro per meter te bieden voor grond die in de PAS lig en op grond daar omheen (gewoon om te hebben, altijd handig om iemand uit te ruilen) met Brussels geld? Kotsmisselijk word ik ervan. Bij ons in de straat is binnen een kilometer rijden ondertussen 85 ha grond naar de provincie gegaan, zonder dat je daar als boer ook maar één vinger achter kunt krijgen. En dan zeggen ze nog dat ze markt-conform bieden. Amehoela.

 • john***

  1000 miljard overhevelen van landbouw naar klimaat betekent dat de burger die 1000 miljard uiteindelijk op gaat hoesten met hogere voedselprijzen en wisselend aanbod van kwaliteit en kwantiteit.

  Potje voedselzekerheid wordt potje klimaat.. zal de eu inwoner dit accepteren? Als boer zie ik die subsidies liever verdwijnen. Als burger die snapt hoe het systeem werkt zal ik er toch alles voor doen om voor een paar euro er voor te zorgen dat er maar voldoende voedsel is.

  Daarbij willen ze met die miljarden proberen de klimaatverandering te stoppen? Zijn er garanties dat dat lukt? Of gaan we toch de evolutietheorie accepteren en ons aanpassen aan veranderende omstandigheden en die miljarden gebruiken om ons te beschermen tegen de klimaatverandering. Dus dijken bouwen, intensieve voedselproductie op de resterende landbouwgronden en energie opwekken in de opkomende woestijn. Alles voor een toekomst. Maar wie denkt het klimaat te kunnen veranderen is mijn inziens een dromer..

 • farmerbn

  Linkse mensen willen altijd de mensen helpen en sturen. Het liefst van de wieg tot het graf. Daarvoor heb je een heel grote overheid (ambtenaren) nodig en dat is ook hun wens. Zorgen dus voor de hulpbehoeftigen. Tegenwoordig gaat het te goed met de mensen en zijn die ambtenaren eigenlijk niet meer nodig. Links gaat zich dus graag inspannen voor milieu en klimaat om te blijven zorgen/ de overheden groot te houden/ de ambtenaren aan zich te blijven binden/ de mensen te sturen. Dat zit zo vast in die lieden zodat je er niks aan kunt doen, tenzij ze door stemrecht niet verkozen worden. Links zal echter altijd de mensen bang maken en er voor zorgen dat ze verkozen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.