Commentaar

8 reacties

‘Chaos regeert nog in ons polderlandschap’

De gevestigde orde is niet automatisch spreekbuis van alle boeren.

Het jaar 2019 laat een chaos achter. De Eerste Kamer stemt op de valreep naar 2020 in met de Spoedwet aanpak stikstof. Resultaat van een staaltje politiek handjeklap van kabinet-Rutte III. De brand is echter nog niet geblust. Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten praten nog met het Landbouw Collectief over de vervolgaanpak van de stikstofcrisis.

Schouten moet vooral coalitiegenoot D66 overtuigen

En reken maar dat dit nog aardig wat vuurwerk gaat opleveren. Én veerkracht vergt van alle betrokken partijen. Schouten moet vooral coalitiegenoot D66 overtuigen.

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het collectief heeft de handen vol om alle dertien betrokken organisaties op één lijn te krijgen. Eind 2019 ruzieden Farmers Defence Force (FDF) en varkenshoudersorganisatie POV al openlijk met LTO Nederland.

Nog tijdens de onderhandelingen spant het Landbouw Collectief een rechtszaak tegen Schouten aan. Het collectief wil de saneringsregeling voor de varkenshouderij openbreken.

Iedereen loopt op eieren, te bang een verkeerd woord te gebruiken. Te angstig om trekkers op de stoep te krijgen. Vraag het zuivelorganisatie NZO en FrieslandCampina

Dit alles heeft niets meer te maken met polderen. Jarenlang was dit gelouterde model de kracht van de groene lobby. Het lijkt alsof de agribusiness nu buitenspel staat, althans zich nadrukkelijk in de coulissen verschuilt. Rondom bedrijvencollectief Agri NL is het angstvallig stil. Iedereen loopt op eieren. Te bang om een verkeerd woord te gebruiken. Te angstig om trekkers op de stoep te krijgen. Vraag het zuivelorganisatie NZO en FrieslandCampina.

‘Zelfs rechter houdt hen niet van de snelweg’

Het is wel de realiteit anno 2020. De gevestigde orde is niet automatisch spreekbuis van alle boeren. FDF heeft zijn basis in een besloten facebookgroep met ruim 53.000 leden. Via Facebook en Twitter gaat informatie supersnel. Boeren hebben de macht van de trekker ontdekt. Zelfs de rechter – in de uitspraak rond supermarktblokkades – houdt hen niet van de (snel)weg.

Dijkhuizen heeft hier als voorman een rol als mediator. Hij moet alle spreekwoordelijke kikkers in de kruiwagen houden

In dit proces zoekt ieder zijn eigen route: harde trekkeracties, stevige taal of publieksvriendelijk op de Dam. Als ieder de ander in zijn waarde laat, kan deze aanpak de lobby versterken. Dijkhuizen heeft hier als voorman een rol als mediator. Hij moet alle spreekwoordelijke kikkers in de kruiwagen houden.

Juist daarom is populisme gevaarlijk, want dat zoekt niet naar oplossingen, maar is alleen een klankkast die onvrede versterkt

De onderwerpen politiseren ook. Nu is op zich dit niet erg, juist goed: publieke discussie, in openheid belangen afwegen, is de kern van politiek en van democratie. Als iedereen maar aan bod komt en goede inhoudelijke argumenten ook tellen, naast belangen en emoties. Juist daarom is populisme gevaarlijk, want dat zoekt niet naar oplossingen, maar is alleen een klankkast die onvrede versterkt als doel op zich.

In de dossiers van 2020 rond klimaat, stikstof (nog steeds), mest, Europees landbouw- en middelenbeleid is die zoektocht naar oplossingen hard nodig.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Schrauwen Landbouw

  Als de overheid, ngo's en onze afnemers niet zoveel problemen zouden creëren, dan hoeven wij niet zoveel oplossingen te zoeken, zouden we gewoon ons werk kunnen doen.

 • Gat

  Als er meer handwerk verricht werd, was er minder tijd voor denkwerk. Dit zou een heleboel onzinnige problemen gescheeld hebben.

 • Gijs Gans

  Zolang de leugen regeert in de Netherlands zal de oplossing nog wel even uitblijven.

 • agratax(1)

  Best Jan ik denk dat je de belangrijkste reden om de landbouw niet al te veel in een keurslijf te persen is niet de in Nederland geldende natuur / klimaat is. Voedselzekerheid en voldoende goed voedsel voor de armen der aarde moet nun eindelijk eens leidend worden in dit debat. Dit is nl. een ander speerpunt van onze Linksen en Groenen maar wordt bij het huidige debat volkomen genegeerd. Wij in het Rijke deel van de wereld kunnen immer meer dan voldoende voedsel produceren in de arme landen die daarmee hun kans op voedsel tegen voor hen betaalbare prijzen missen.

 • farmerbn

  De chaos wordt zelf gemaakt door onze regering. Een kleine groep burgers is ontevreden over de landbouwproductiemethode. Je kunt dan twee dingen doen: voedsel van die landbouwproductiemethode niet kopen of overheden dol maken om er iets aan te doen. Je ziet eigenlijk alleen het laatste. Overheden lopen als gekken mee met die kleine groep en maken de landbouw kapot.

 • ENDE902

  Enkele kleine opmerkingen.
  Ten eerste over de macht van de trekker. De trekker is niet het teken van de macht, maar brengt allen de achter de trekker staande macht in beeld. En dit zijn niet alleen de boeren, maar ook een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking.
  Ten tweede. Door het in beeld brengen van de macht in Nederland is er een verschuiving in de maatschappelijke orde ontstaan. Dit heeft enige tijd nodig, voordat iedereen daaraan gewend is. Van chaos wil ik derhalve niet spreken.

 • agratax(1)

  Hoe we het ook wenden of keren. De groep die de voedselproductie anders wensen, is gemiddeld goed voorzien van inkomen en van invloed. Dit laatste is het belangrijkste, zij geven niet aan dat een andere productie beter of goedkoper of duurder is. Nee hun productie methode is de enige mogelijkheid om "De wereld te redden van de ondergang". Hiermee is hun macht verveelvoudigt, niemand wil immers dat de wereld en daarmee hun leven of dat van hun kinderen om zeep gaat. Door angst te zaaien krijgen ze macht. Vergelijk het met de oude en bewezen methode van de wereld geloven en zelfs het meer goden dom, Please de Goden anders loopt het fout af met jouw en je familie. Angst zaaien maakt de mens bereid om achter de REDDER aan te rennen. Ook alle dictators bedienen zich van deze techniek, waarbij zij de wereld verbeteraar zijn.

 • Zuperboer

  How dare you Agratax(1) to announce my real plans! ;)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.