Boerenblog

8 reacties

‘Van huidige afbraakbeleid naar opbouwbeleid’

Overheid: graag eerst Profit, dan People, dan pas Planet. ‘Beste politici, als jullie voor ons de mogelijkheid creëren om economisch goed te draaien, zorgen wij goed voor de mensen, dieren en de hele planeet.’

Het is onrustig in ondernemend Nederland. Na de grote demonstraties van boeren op het Malieveld kwamen daar onze collega’s van bouwend Nederland achteraan. Prachtig om te zien; zowel boeren als bouwers verdienen het geld voor Nederland. Ze demonstreren bijna nooit; ‘niet klagen maar dragen’ is hun motto. Ze werken gewoon altijd en staan voor dag en dauw op om te werken aan de bv Nederland.

Lees verder onder de foto.

Protesterende boeren, een vertrouwd fenomeen dit najaar. - Foto: ANP
Protesterende boeren, een vertrouwd fenomeen dit najaar. - Foto: ANP

Zowel boeren als bouwers hebben nu een houding van ‘en nu is het genoeg geweest’. Beide groepen worden al langere tijd voor de gek gehouden en van het kastje naar de muur gestuurd zonder dat er toekomstzekerheid is voor hun bedrijven. Dat is toch schandalig.

Lees verder onder de foto.

Multinationals als Shell en Unilever willen geen dividendbelasting betalen en hebben geen last van de stikstof- en PFAS-perikelen. Maar mkb-bedrijven zoals boeren en bouwers zijn makkelijk aan te pakken, net als de middeninkomens bij de arbeiders, schrijft columnist Hans Luijerink. - Foto: ANP
Multinationals als Shell en Unilever willen geen dividendbelasting betalen en hebben geen last van de stikstof- en PFAS-perikelen. Maar mkb-bedrijven zoals boeren en bouwers zijn makkelijk aan te pakken, net als de middeninkomens bij de arbeiders, schrijft columnist Hans Luijerink. - Foto: ANP

Multinationals als Shell en Unilever willen geen dividendbelasting betalen en hebben geen last van de stikstof- en PFAS-perikelen

Multinationals als Shell en Unilever willen geen dividendbelasting betalen en hebben geen last van de stikstof- en PFAS-perikelen. Maar mkb-bedrijven, zoals boeren en bouwers, zijn makkelijk aan te pakken, net als de middeninkomens bij de arbeiders.

Het blijkt maar weer eens dat het belangrijk is om goed georganiseerd te zijn, met één krachtige, breed gedragen spreekbuis. Zodra de overheid de verdeel-en-heersstrategie kan toepassen, ben je de pineut.

De politiek maakt er een zooitje van, dus zal die het op moeten lossen. Eens te meer blijkt maar weer dat de dominante groene agenda van verschillende milieuclubs en de linkse media onze overheid al verder verziekt hebben dan wenselijk is voor een goed functionerend Nederlands bedrijfsleven.

Hebben politieke partijen een andere agenda? Is deze onrust vooral bedoeld om de zaak te ontregelen zodat veehouders denken ‘ik stop ermee?

Maar goed. Tijdens zo’n crisis – want zo mogen we het toch wel noemen – blijkt dat we als politiek en samenleving behoorlijk gepolariseerd zijn. Iedereen, ook wij, schreeuwt maar wat. De vraag is of de benodigde kennis überhaupt wel aanwezig is.

Of houden politieke partijen er een andere agenda op na? Is deze onrust vooral bedoeld om de zaak te ontregelen zodat veehouders denken ‘weet je wat, ik stop ermee, met die ellende’. Als dat de opzet is, boekt de politiek aardig resultaat. Sociaal is het echter niet, want onzekerheid is dodelijk.

Lees verder onder de foto.

Als 'strebertje' Tjeerd de Groot (foto) van D66 en zijn GroenLinks-collega, 'mooie jongen' Jesse Klaver hun zin krijgen, wacht voor het Nederlandse bedrijfsleven het armenhuis, zo schrijft columnist Hans Luijerink. - Foto: ANP
Als 'strebertje' Tjeerd de Groot (foto) van D66 en zijn GroenLinks-collega, 'mooie jongen' Jesse Klaver hun zin krijgen, wacht voor het Nederlandse bedrijfsleven het armenhuis, zo schrijft columnist Hans Luijerink. - Foto: ANP

Als we doorgaan met de gedachten van ‘mooie jongen’ Klaver en ‘strebertje’ De Groot, belanden we met ons allen in het armenhuis

We moeten het in Nederland met elkaar zien te rooien: goed zorgen voor mensen, dieren en het milieu. Maar uiteindelijk moet dat allemaal wel betaald worden. Als we doorgaan met de gedachten van ‘mooie jongen’ Klaver en ‘strebertje’ De Groot, ben ik ervan overtuigd dat we met zijn allen uiteindelijk in het armenhuis belanden. Daar kunnen we natuurparadepaardjes zeker niet van betalen.

Van afbraakbeleid naar opbouwbeleid

Moeten we dan alles bij het oude laten? Nee, dat zeker niet. We moeten doorontwikkelen, maar wel op een gepaste manier en met nuchter boerenverstand. We moeten van een afbraakbeleid naar een opbouwend beleid komen, zodat bedrijven de mogelijkheid hebben om te werken aan duurzaamheid. Economisch goed draaiende bedrijven zijn de basis voor duurzaamheid.

Politici, als jullie ons de mogelijkheid geven economisch goed te draaien, zorgen wij goed voor de mensen, dieren en de hele planeet

Beste politici: zet alstublieft de drie P’s in de juiste volgorde: profit, people, planet. Als jullie voor ons de mogelijkheid creëren om economisch goed te draaien, zorgen wij goed voor de mensen, dieren en de hele planeet.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Het opbouwbeleid is ingezet maar niet voor de boeren. <>

 • kempenboer

  Men kan er gerust rekening meer houden dat als er een "100 jaren plan "zou zijn van de regering, daarin zou staan dat er (milieu-) ruimte gecreëerd moet worden voor bouwen buiten het Westland i.v.m. zeespiegel stijging. Daarom moet eerst het zuiden en oosten ontdaan worden van veeteelt.

 • Zuperboer

  Goed weergegeven Hans!

 • agratax(1)

  De gedachte achter dit stuk is goed, zelfs subliem. Maar als het wordt uitgewerkt zal de hele bevolking in opstand komen, omdat hun eten een te groot deel van hun budget inneemt naast de al (te) hoge woonlasten.

 • veldzicht

  Mooie jongen Klaver en strebertje de Groot? Je kan beter praten over 2 gladde glibbers die de boeren bevolking om zeep proberen te helpen met hun schijnheilige smoelwerk :we staan achter de boeren en ik wil de boeren recht in de de ogen blijven kijken. Bah,misselijke lui en ondertussen steken ze je een mes in de rug.

 • Alco

  Die twee hebben anonaturia. ( afgeleid van anorexia).

 • Kringloopboer

  Fantasties al die mooie uitspraken als .
  1)ondernemend Nederland.
  2) afbraak naar opbouw.
  3) duurzaamheid.
  Maar daarvoor heb je wel de vrijheid van ondernemen nodig .
  Zodat achterhaalde concepten worden geëlimineerd.
  Na de eerste zin was ik er al klaar mee .
  Eerst winst,dan mensen en dan pas de planeet
  Moet het niet net omgekeerd zijn .?????
  Gr kringloopboer

 • EL

  De natuur is een excuus van de linkse kliek,om boeren weg te pesten, ruimte maken om huizen voor imigranten te bouwen wegen aanleggen en vliegvakanties daar hebben ze belang bij!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.