Oene Oenema - Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

‘Technische mogelijkheden voor ammoniakreductie omarmen’

Met techniek en innovatie is op het gebied van ammoniakreductie nog veel te winnen. Een inventarisatie van alle mogelijkheden die nog niet benut zijn en van alle mogelijkheden die nog onderzocht en ontwikkeld kunnen worden, is indrukwekkend.

Oene Oenema van WUR spreekt van een ‘waarschijnlijk mogelijke’ emissievermindering uit mest van 10 tot 20 miljoen kilo NH3 per jaar, wat neerkomt op 10 tot 20% van de totale uitstoot door de landbouw. Ook al is niet het hele probleem daarmee opgelost, het is wel een forse vermindering.

Nieuwe technieken brengen nieuwe kosten met zich mee

In sommige kringen bestaat weerstand tegen deze oplossingsrichting. Te vaak zijn verwachtingen over mogelijke, technische vernieuwingen gebruikt om problemen vooruit te schuiven, om alleen maar tijd te winnen. Een ander bezwaar is het feit dat nieuwe technologie ook altijd nieuwe investeringen vraagt, wat de schaalvergroting aanjaagt, die vervolgens weer nieuwe problemen veroorzaakt.

Zonder innovatie blijven ammoniakverliezen op huidig niveau

Maar je kunt het ook omdraaien. Stel je vermindert de ‘inputs’, zoals velen willen, of je verkleint de veestapel, maar maakt geen gebruik van nieuwe technieken. Dan heb je evengoed nog ammoniakverliezen. Het oude verhaal: een oude stal geeft meer verliezen dan een nieuwe.

Conclusie: verwacht niet alles van innovatie, maar schrijf die ook zeker niet af. En, ja, innovatie heb je niet van vandaag op morgen; die vraagt wat tijd.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin