Commentaar

22 reacties

‘Stikstof en PFAS? Blijf kalm’

Oriënteer je op de kansen die het komende stikstofbeleid gaat bieden.

Nederland is in rep en roer over stikstof en PFAS. Getergde boeren en bouwers trekken met hun zware materieel naar het Malieveld en domineren wekenlang het nieuws en de praatprogramma’s. De servers van de agrarische nieuwssites en internetfora branden bijna door, want iedereen in de sector hunkert naar de berichten hierover. Het interview met boerenstakingsleider Arjan Schuiling op Boerderij.nl werd in 12 uur tijd ruim 16.000 keer bekeken.

Streep door heel wat vergunningen

De aanleiding is dat door flink wat vergunningen een streep is gehaald. De vergunningverlening ligt even stil in afwachting op nieuwe wetgeving. Het is echter niet de eerste keer dat zo’n standstill optreedt. Hetzelfde gebeurde al in 1993 nadat de Raad van State (RvS) de hinderwetvergunning van enkele veehouders in Ambt Delden vernietigde. Hun bedrijfsaanpassing leidde namelijk tot een toename van de stikstofdepositie op een natuurgebied dat deel uitmaakte van de Ecologische Hoofdstructuur. Vervang dat door Natura 2000, het zijn trouwens dezelfde gebieden, en het klinkt ineens heel erg bekend.

Ook in 1993 boerenprotest door uitspraak Raad van State

De uitspraak van de RvS leidde ook in 1993 tot boerenprotest. Het schrikbeeld was dat veel boeren uitbreidingen zouden moeten terugdraaien en de veestapel zou moeten inkrimpen. Hetzelfde zingt nu rond.

Gert-Jan Oplaat

Destijds werd het protest getrokken door pluimveehouder en later politicus Gert-Jan Oplaat. Hij streefde naar een generaal pardon, maar dat kwam niet. De provincies maakten handel in rechten mogelijk en de emissiearme stallen boden kansen voor legalisering en uitbreiding. Desondanks bleef het continu rommelen rond de stikstofuitstoot in de vergunningen. Geen enkel systeem bleek RvS-bestendig.

Lees verder onder de foto.

Je kunt bij nieuwe, strengere milieuregels boos worden en je energie stoppen in daartegen vechten. Maar de blijvers bewaren hun kalmte en kijken daarnaast ook hoe ze, bijvoorbeeld door te investeren, ondanks die regels door kunnen gaan, schrijft chef-redactie Robert Bodde van Boerderij. - Foto: Bert Jansen
Je kunt bij nieuwe, strengere milieuregels boos worden en je energie stoppen in daartegen vechten. Maar de blijvers bewaren hun kalmte en kijken daarnaast ook hoe ze, bijvoorbeeld door te investeren, ondanks die regels door kunnen gaan, schrijft chef-redactie Robert Bodde van Boerderij. - Foto: Bert Jansen

Vechten tegen doemscenario’s en bedreigingen

De manier waarop veehouders omgaan met al deze doemscenario’s en bedreigingen, is herkenbaar. Je ziet keer op keer dezelfde reacties. De meest principiëlen zeggen: “Ik geloof niet in de zure regen, het mestoverschot, het stikstofprobleem. Er is geen wetenschappelijke bewijs geleverd voor de schadelijkheid van deze zaken. Het beleid is gebaseerd op drijfzand.” Daarom gaan ze vechten tegen het beleid.

In de tussentijd staat je bedrijf stil en ben je gezien als boer

En inderdaad, uiteindelijk krijgt deze groep wel gelijk. De problemen liggen inderdaad anders dan destijds is aangenomen. Maar voordat dat besef is doorgedrongen, ben je wel 20 jaar verder. In de tussentijd staat je bedrijf stil en ben je gezien als boer.

De andere strategie is inspelen op beleid; [...] wie slikte en investeerde, kon ontwikkelen en is veelal nog boer

De andere strategie is inspelen op beleid. Velen doen dat. Kijk naar veehouders dicht bij natuurgebieden of de bebouwde kom. Wie slikte en een ton of meer investeerde in een luchtwasser of een ander emissiearm systeem, kon zijn bedrijf ontwikkelen en is veelal nog boer.

De les? Ga niet mee in de stikstofhype, maar blijf kalm, oriënteer je op beleid dat komen gaat en zoek de ontsnappingswegen

De les? Ga niet mee in de hype van stikstof. Blijf kalm, oriënteer je op het beleid dat komen gaat. Zie waar de ontsnappingswegen zijn, of mooier omschreven: de paden naar groei. Ongetwijfeld verhogen die de kostprijs. Maar dat is beter dan stilstand.

En je hierover opwinden? Dat heeft geen nut. Zo gaan die dingen, dat win je niet.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  wij hebben een melding bij de gemeente ,deze is nu ongeldig,we hebben 60 koeien en een opvolger, de fosfaatreductie heeft ons keihard getroffen we moesten van 69 koeien terug naar 54, 8.4 procent en slechte productie in peiljaar,meneer Bodde,als u het dan ziet zoals in u artikel staat beschreven, geef dan eens advies wat we dan nu moeten doen.

 • Tinus1

  In principe hebt mijnheer Bodde gelijk. Maar toch krijg je de gemiddelde burger niet door de strot geduwd dat je door hypotheken wel je baan moet houden, maar wel 10% van je loon de komende 10 jaar moet inleveren.....

 • Alco

  Het lijkt er op dat Bodde er ook nog geen snars van begrijpt.
  Offff. Geïnstrueerd wordt.

 • Gat

  Nou vertel dat aan onze buurman varkensboer die nieuwe stal met chemische luchtwasser van 150.000 euro zette. 2 jaar geleden afgekeurd die luchtwasser. En bedrijf te koop gezet. Nee, daarom ben je jij redacteur en geen boer. Andere veehouder keurden ze emmissiearme vloer af. Kon nieuwe in of stoppen. Nee bodde elk investering in milieu is een stok om mee te slaan. Onder het mom van nieuwe berekeningen toch hogere uitstoot. En jij als boer hebt geinvesteerd in hoop gebroken puin. Zo kunnen ze je links of rechts naaien.

 • veldzicht

  @Gat.Prima verwoord Gat. ,zo is het en niet anders.Dat hele milieu beleid heeft maar 1 doel ;De boeren een loer te draaien en door leugens en bedrog proberen ze hun doel te bereiken een groot deel van de boeren op te ruimen.Bij nog eens een paar van die geintjes met nog meer boeren en trekkers naar het malieveld in Den Haag.Er is al lang genoeg met de boeren gesold.

 • Volgens de schrijver moet de boer blijven investeren in gebakken lucht, en door onduidelijke regelgeving de portemonnee van de periferie blijven vullen!

 • Meneer Bodde doet wel erg makkelijk over een tonnetje meer of minder terwijl de kostprijs al veel te hoog is in Nederland.
  Degene die nog boer is hoeft dat niet altijd uit weelde te zijn.
  Als het zogenaamd"doorontwikkelde"bedrijf onder water staat valt het niet mee om te stoppen.

 • kanaal

  kans op nog hogere kostprijs.

 • boerkebrabant

  er is maar een oplossing. links moet met 50 % gereduceerd worden. beginnen we met degene die leugens verkondigen, ik vrees dat er dan meer als 50% moet vertrekken

 • Je kunt ook groeien door grond bij te kopen .
  Extensievering is altijd positief .
  En het vergt geen extra administratie.
  Gr kringloopboer

 • Attie

  Grond is te duur voor het 'stikstof reserve bankje'
  Gr kringloopboer

 • h.wie431

  Profeet moet ook brood eten is
  maar weer duidelijk !Maar wie
  overgebleven zijn hebben
  gemiddeld structureel te hoge
  kosten dus werd het tijd om na 26
  jaar weer samen vuist te maken!
  Maw als we niet met zn allen naar
  Den Haag geweest waren was alles
  al WET geweest meneer Bodde!!

 • Bennie Stevelink

  @8:20 kringloopboer, stikstof uitstoot heeft niets met grond te maken. Of je naast een stal 1 hectare of 1000 hectare hebt, de berekende stikstof depositie op een nabij gelegen natuurgebied wordt er niet anders van.

 • @attie heb er nog nooit spijt van gehad is de laatste 20jaar beter geweest dan je centen op de bank .
  En goed voor de solvabiliteit.
  Gr kringloopboer

 • @ bennie .We willen toch allemaal een drempelwaarde .
  Hoe wil je die dan vast stellen .???
  Als de boer ook nog eens gedeeltelijk eigenaar is van dat N2000 gebied bijv .
  Uiterwaarden of half natuurlijk grasland.
  Bijna alle N2000 gebieden in nederland hebben een vorm van meervoudig grondgebruik.
  Gr kringloopboer

 • Attie

  Kijk kringloopboer 09:26, dat zijn we helemaal samen eens, zo zijn we hier van intensief naar kringloop gegroeid, wel met derogatie uiteraard.

 • agratax(1)

  Bodde heeft gelijk als hij doelt op bedrijven die "Te groot zijn om om te vallen". Die worden "gered" door de bank om het verlies te minimaliseren. Dit alles gaat in stilte. Ik vraag me alleen af waarom er nog boeren zijn in Nederland als ik alle klaagzang hoor en iedereen wacht tot de buurman de zeis aan de wilgen hangt of de prijzen in eens op een rendabel niveau komen? Dit laatste is de afgelopen 60 jaar nooit blijvend geweest voor de meeste boeren. Ik begrijp dat bedrijf beeindiging een pijnlijk proces is, maar is er een opvolger zou ik zeker bedrijfsverplaatsing overwegen naar een land waar het werk nog gewaardeerd wordt.

 • Bennie Stevelink

  @9:34 kringloopboer, wat versta jij onder een “drempelwaarde”?
  Volgens mij is dat de hoeveelheid stikstof die maximaal in een natura2000 gebied mag neerslaan. Dat heeft toch niets met eigen grond te maken?

 • @bennie dat wordt dus juist de discusie .
  Voor bijv de meeste uiterwaarden wordt de depositie met 10% overschreden .
  1 boer heeft 50 ha IN het gebied hij zit op 200m afstand en kan met een kleine aanpassing 15% emmesie dalen gerekend over zijn 50 ha van het N2000 gebied is dat voldoende vermindering in depositie.
  Is hij dan ook nog aansprakelijk voor de rest van het N2000 gebied ????.
  Gr kringloopboer

 • Bennie Stevelink

  @13:23, of jij grond in dat gebied hebt liggen wordt de depositie per hectare toch niet anders van? De depositie wordt bepaalt door de emissie en afstand tot het natuurgebied.

 • Dat was geen antwoord op de vraag .
  De vraag is wie moet er dan verder worden gekort of uitgekocht .
  De boer die eigenaar is en niet meer depositie op het N2000 gebied produceert als de doelstelling .
  of de buurman die geen grond (meer) heeft maar nog wel via een nb vergunning depositie veroorzaakt.op het zelfde gebied ????

 • koestal

  Meneer Bodde moet zich eens orienteren wat voor hypotheken de boeren bij de Rabobank hebben,dan zal hij nog schrikken,dan snapt hij waar sommige boeren wakker van liggen.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.