Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Slecht getimed voorstel van PBL’

Niet alles kan. Die titel van het rapport van stikstofcommissie-Remkes wordt nog eens pijnlijk duidelijk door een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over het landschap.

Stadstaat Nederland barst uit zijn voegen. Een opsomming van alle claims op (nu nog agrarische) ruimte voor de komende tientallen jaren doet gewoon pijn. Er zijn 750.000 nieuwe woningen nodig. Daarvoor is minimaal 13.000 hectare nodig.

Goede afstemming en keuzes

32.500 hectare landbouwgrond gaat op aan zonnepanelen (alle daken zijn dan al benut). Windmolens op land hebben impact op ruim 120.000 hectare. De rivieren krijgen er komende jaren nog 5.000 hectare bij en voor de afronding van het Natuurnetwerk Nederland is nog 44.000 hectare nodig.

En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘verdozing’, de oprukkende mega-distributiecentra langs de snelwegen. Dit alles vraagt om goede afstemming en keuzes. Waar mogelijk functies combineren hoort daar bij.

Aanwijzen ‘waardevolle landschappen’ is vragen om problemen

Om het landschap beter te beschermen pleit het PBL ervoor om nieuwe ‘waardevolle landschappen’ aan te wijzen. Dat is vragen om problemen. Het hele land is in de ban van de stikstof, van de botsing tussen natuurbescherming en economische belangen. Dat gevecht is nog lang niet afgelopen.

Middenin die strijd pleiten voor het aanwijzen van nieuwe gebieden waar ook weer nieuwe restricties gaan gelden, is geen beste timing.

Beheer
WP Admin