Commentaar

7 reacties

‘Paniekvoetbal bij PFAS-beleid’

PFAS vergt een serieuze aanpak, maar de plotse daadkracht heeft meer het karakter van paniekvoetbal.

Goed beleid voldoet aan een aantal voorwaarden. Nut en noodzaak zijn uiteraard primair. Draagvlak en uitvoerbaarheid zijn 2 andere pijlers. De verlaging van de PFAS-norm van 3 naar 0,1 microgram per kilo grond voldoet niet aan deze toetsing.

Milieuminister Stientje van Veldhoven verlaagde per 1 oktober de PFAS-norm, met als gevolg dat de verwerking van aardappelen, bieten en chicoreiwortels in gevaar komt. De Cosun-bedrijven Aviko, Suiker Unie en Sensus kunnen de tarragrond niet afzetten. Als gevolg van de natte oogst is er ook nog eens veel tarragrond.

Acute noodzaak is er niet om nu in te grijpen

Paniekvoetbal

Natuurlijk vergt PFAS een serieuze aanpak, maar de plotse daadkracht heeft meer het karakter van paniekvoetbal. De PFAS-stoffen zitten al tientallen jaren in het milieu. Daar kunnen enkele maanden nog best bij. Een acute noodzaak is er niet om per se nu in te grijpen. Cosun trekt terecht aan de bel.

Draagvlak

Probleem is dat Cosun geen fabrikant-eigenverklaring meer krijgt. Deze verklaring wordt tijdelijk niet afgegeven door de certificerende instantie, vanwege het besluit van Van Veldhoven.

Cosun hoopt nu dat Van Veldhoven per 1 december de norm verhoogt, zodat de de productie niet in gevaar komt. De opslagplaatsen zitten vol. Op weg naar de campagne 2020 kan dan naar een structurele aanpak worden gekeken. Dat vergroot het draagvlak en de uitvoerbaarheid.

Lees meer over PFAS

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Jan de overheid grijpt niet in bij PFAS, zij doet alsof. Hen jij al enige activiteit vernoemen m.b.t. de producten, tefal pan, waterafstotende kleding, brandveilige babykleertjes etc., dat dit uit de schappen en rekken moeten? Nee en die dingen komen direct in contact met ons menselijk lichaam. Er is geen mens die zich de hele dag rolt in zand en er van eet. We eten wel uit Anti aanbak(Tefal gecoat) pannen of zitten op brandwerende meubels. Bij al deze zaken zijn voorzien van een PFAS materiaal. Helaas kan ik niet anders concluderen dat onze "wijze" mannen bij het nemen van besluiten en aannemen van wetten geen notie hebben van de gevolgen op lange of korte termijn.

 • Kelholt

  Je kunt het Stientje van Veldhoven niet kwalijk nemen dat ze per 1 oktober de PFAS-norm heeft verlaagd. Check haar Curriculum Vitae. Ze heeft toch de ballen verstand van Infrastructuur en Waterstaat en Milieu en Wonen. Ze wordt gewoon gebruikt door haar ambtenaren die wel verstand van zaken zouden moeten hebben...

 • D. de Jong

  Zie ook nvwa / overheids optreden fipronil.
  Niemand thuis.

 • info36

  Dit valt ook weer onder het kopje de weg volledig kwijt zijn.

 • famboenink@hetnet.nl

  is dit het begin van werkbare normen

 • wullum

  Als ze de normen bij PFAS zo gemakkelijk kunnen bijstellen dan kan dat ook natuurlijk met dat hele stikstofbeleid

 • Vos
  Helemaal eens @wullum.
  Het is natuurlijk heel pijnlijk voor het D66 leeghoofd Stientje van Veldhoven om op haar schreden terug te keren, maar ik ben bang voor haar dat het onvermijdelijk is.
  Dat wordt gezichtsverlies!
  Het zou voor VVD en CDA heel duidelijk moeten zijn dat, met het uitvoeren van het linkse milieu beleid, een langdurige diepe recessie onvermijdelijk is.
  Maar misschien is een diepe recessie dat wat dit land nodig heeft om bij zinnen te komen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.