Commentaar

21 reacties

‘Nieuw stikstofbeleid vergt lobby- en rekenwerk’

Boerenprotest heeft alleen echt effect als het nieuwe stikstofbeleid de agrosector perspectief biedt.

Volstrekt misplaatst is het commentaar van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot op de stikstofuitruil van kabinet Rutte III. ‘Een amuse van een zevengangendiner’, noemt hij de maatregelen. Hij kan niet wachten op de échte aanpak, en beleeft daar kennelijk plezier aan. En een zevengangendiner is tenslotte een feestje. Eerder pleitte De Groot voor halvering van de veestapel.

Noodakkoord

Premier Mark Rutte presenteerde woensdag 13 november een noodakkoord om de bouw en aanleg van wegen los te trekken. Nederland zit sinds de uitspraak van de Raad van State op slot. De maximumsnelheid gaat omlaag naar 100 kilometer per uur. Er komt extra geld voor natuurherstel.

Landbouwminister Carola Schouten wil Brussel overtuigen om kansloze Natura 2000-gebieden te schrappen. De veehouderij krijgt een inspanningsverplichting om via voer de stikstofuitstoot terug te dringen.

Toegegeven, het stikstofakkoord is een mager noodplan

Toegegeven, het stikstofakkoord is een mager noodplan. De Raad van State deed in mei uitspraak, dik 5 maanden geleden! Pover, en het had veel eerder gekund. Maar volgens Rutte is het ‘enorm complex’ en een van de moeilijkste dossiers uit zijn al lange loopbaan. Politiek jargon om de tegenstellingen in de regeringscoalitie te duiden.

Voermaatregelen

Het hele plan levert een paar mol stikstof per hectare op. De landbouw kan leven met de voermaatregelen. Weliswaar zijn deze nog vaag, maar de sector krijgt de vrijheid de route in te vullen.

Het echte plan van aanpak komt in december, zoveel is duidelijk. In dit noodplan levert de landbouw nog in voor woning-, weg- en waterbouw. Schouten zegt toe dat de landbouw straks ontwikkelingsruimte houdt.

Lobbycircuit

Achter de schermen is een druk lobbycircuit gaande. Reken maar. In de coalitie staan VVD en CDA tegenover D66. De maatschappelijke druk is enorm. Niemand wil opnieuw trekkers op het Malieveld, in Arnhem, Zwolle of Groningen. LTO-voorzitter Marc Calon dreigde al met hardere acties.

De aandacht gaat uit naar het politieke debat, maar het echte werk gebeurt achter de coulissen. Het agrobedrijfsleven speelt daarbij een belangrijke rol. Binnen het netwerk AgriNL staat stikstof hoog geagendeerd, ondanks het ongemakkelijke protest bij zuivelorganisatie NZO en FrieslandCampina. En heeft Aalt Dijkhuizen als voorzitter van het Landbouwcollectief wél de legitimatie om een deal te sluiten?

Naast de trekker, is Facebook een machtig wapen.

Het spel speelt zich achter de coulissen af, buiten het gezichtsveld. Iedereen in de sector loopt op eieren, uit angst afgerekend te worden. In dit dossier ben je 100% voor of tegen. Naast de trekker, is Facebook een machtig wapen.

Wat er ook uitkomt: het boerenprotest heeft alleen dan echt effect, als het nieuwe beleid de agrosector perspectief biedt.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • egbert

  Het is een gemaakt probleem met dank aan al die ambtenaren die het heel slim gespeeld hebben .
  Constant proberen nieuwe gebieden te ontwikkelen en op de kaart te krijgen.
  Is hun prima gelukt wat is er nu mooier dan projecten te ontwikkelen van een constante stroom gratis geld zonder op resultaat afgerekend te worden.
  Je moest er wel voor zorgen dat je bijtijds weer wat nieuws op de kaart had staan om toe te voegen anders droogt het gratis geld en je baan op.
  Dan moet je ineens in de echte wereld je geld verdienen.
  Grote gebieden wat ze nu een natuurgebied noemen zijn de laatste 30 jaar met bulldozers en kranen aangelegd .

 • Kelholt

  En zo is het @egbert! Zou een hoofdredacteur van een boeren vakblad dit nou niet willen zien, ziet hij het echt niet of ziet hij het wel maar durft hij er niet over te schrijven omdat anders de sponsors de geldkraan dichtdraaien?

 • <>

 • <>

 • kraats

  Ik blijf het herhalen: STOP met al die achterlijke natura-2000 gebieden EN AL DIE LINKSE MILIEUFREAKS EN VEEEL TE VEEL AMBTENAREN.

 • deB.

  Stuitend dat we op dit medium alsmaar dit verhaal moeten lzeen, ga terug naar de kern! Schrijf daarover, diep het uit.
  Maar nee, ook meegaande in de geld verslindende blusmiddelen, van een links gedrocht. Nogmaals WIJ hebben geen probleem

 • pinkeltje

  deB zal dit nog wel vaker moeten lezen want de politieke werkelijkheid is dat de zogenaamde natuurgebieden eerder groter dan kleiner worden en inclusief VVD en CDA niet bij de meerderheid van de politici ter discussie staan. In tegendeel zelfs.

 • Alco

  Ze hebben zelfs nog niet door dat als wij boeren emissie armer gaan produceren, dit doen voor de andere sectoren.
  Een dier kan geen stikstof maken!!!

 • veldzicht

  @11.57 en @12.15. Waarom staan deze artikelen alleen maar hier op de Boerderij site waar behoudens een handvol boeren niemand het leest,door alleen maar list en bedrog door die linkse milieumaffia wordt de economie en de landbouw in een recessie gestort.Deze artikelen hadden toch allang op de voorpagina,s van alle grote kranten moeten staan! CDA en VVD moeten maar zo snel als mogelijk dit kabinet opblazen en dan eens ernstig gaan gaan praten met FvD en PVV of die hun standpunten niet kunnen verzachten zodat ze wel een overeenkomst kunnen krijgen tot een coalitie.Zo blijven we overgeleverd aan de drieste fratsen van D66 ,Gr,Links en Sp.

 • pinkeltje

  <>

 • Veldzicht, de media kan of wil allang niet meer onafhankelijke berichtgeving de wereld insturen,wie betaald bepaald zie het boek de gekochte journalisten van Ufo Ulfkotte.

 • Maas1

  Stikstof crisis of niet bestuurlijk en politiek Nederland is aan het vastlopen. Ze houden elkaar aan het werk met pen en papier en uit de ruif van de subsidie stromen hengelt men dat het een lieve lust is.Besluiten worden niet genomen men durft daar niet meer de verantwoording voor te nemen.Een angst cultuur lijkt wel overheersend te zijn. Daarnaast schakeld men het geld en de inzet van burgers en ondernemers in voor een vooraf besloten "politiek spel",althans dat kan voor komen.
  Bestuurders doe er wat aan,anders wordt het een grote puinhoop in vele sectoren door de gehele samenleving heen!🤔

 • Kringloopboer

  Als je DE SECTOR het probleem op moet laten lossen krijg je er alleen maar problemen bij .
  Laat elke ondernemer het probleem op een zo gunstig mogelijke wijze op zijn eigen bedrijf oplossen .
  Waarbij hij de mogelijkheid krijgt om te kiezen uit een scala van mogelijkheden.
  Gr kringloopboer

 • Maas1

  @ Kringloopboer zeker ja en zelfs in dat geval loop je tegen bestuurlijk en politiek onvermogen aan!

 • vandenbrandcv1

  de andere landen in de eu lachen zich rot over NL. een concurent die zich uit laat schakelen

 • Kringloopboer

  @vandenbrand. heel vaak wordt er iets gezegd .
  en als je iets maar vaak genoeg herhaald geloven de meesten het .
  vooral als het in hun straatje past.
  Zo gaat het met N2000 gebieden ook .
  Maar nu de feiten .
  In de EU zijn 26.000 natura 2000 gebieden .
  20% van de totale opp van de EU
  Gr kringloopboer

 • egbert

  Er is er maar een in de politiek die het wel ziet dat is baudet maar is tevens stemmen aan het winnen veel in de politiek kraamden er grote nonsens uit .
  Als je een van de eerste debatten hebt bekeken was het soms gewoon lachwekkend.
  Wisten totaal niet hoe het in elkaar steekt

 • Kringloopboer

  Wat ziet ie wel dan .?????
  Volgens mij probeert ie gewoon stemmen te winnen zonder ook maar iets van het probleem te snappen .
  Net als wilders
  Gr kringloopboer

 • veldzicht

  Kringloopboer .Het kan waar zijn dat 20% van het EU oppervlak Natura 2000 gebied is,ik heb geen flauw idee of het waar is, maar dat zijn wel bestaande bossen,of bergachtig gebied of droge/natte gronden toch al niet geschikt voor landbouw.Hier moeten boeren wijken ,vaak op prima gronden en wat vaak al generaties in de familie is,omdat er een lullig plantje of beestje zit wat zogenaamd niet tegen een beetje stikstof kan(zegt of denkt men)Ik vind het gewoon schofterig.

 • Kringloopboer

  @ Veld zicht . Met alle plussen en minnen ben ik wel blij met de EU .
  We hebben in nl 3% van de stemmen .
  En als de EU ons eigendom niet zou beschermen
  Had de regering het N probleem al lang opgelost .
  Dat kunnen ze juridisch moeilijk rond kringen .
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer, om het verhaal compleet te zien 9,5% van de totale Eu wateren is natura 2000 gebied.Van het resterende grondoppervlak is dan 10,5% natura 2000 gebied , tezamen is dat die 20% waar jij op bedoelt.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.