Redactieblog

8 reacties

‘Natuurorganisaties tonen zich een vijand in kwestie stikstof’

Zouden ze bij FrieslandCampina nu eindelijk eens begrijpen dat hun innige vriendschap met bijvoorbeeld Natuurmonumenten bij de leden werkt als een rode lap op een stier?

Niet voor niets is het één van de actiepunten van Bezorgde FrieslandCampina Boeren. Volkomen terecht, zoals nu blijkt. Terwijl boeren in vertwijfelende onzekerheid verkeren door de stikstofcrisis, komen de gezamenlijke natuurorganisaties met een voorstel voor meer natuurgebieden in ons land. Dit terwijl de bestaande gebieden de basis zijn voor de stikstofellende van nu.

Waar is het begrip voor boeren rond natuurgebieden?

Daar zakt je broek van af. Kennelijk is er geen enkel begrip voor wat de boeren rond de natuurgebieden op het ogenblik meemaken. De onzekerheid over de toekomst. Opvolgers, die nu helemaal niet meer weten of ze de volgende generatie boer kunnen worden. Investeringen die gedaan zouden worden voor de toekomst van het bedrijf, maar die nu waarschijnlijk nooit kunnen worden uitgevoerd. Stilstand en hulpeloos afwachten wat de mogelijkheden nog zijn.

Niet voor niets togen veel jonge boeren naar Den Haag en de provinciehoofdsteden om te demonstreren. Zelfs de meest creatieve geesten onder hen zijn lamgeslagen door zo veel onkunde en onbegrip onder de beleidsmakers.

Natuurlieden tonen zich geen vriend of partner van de boer, maar vijand

Eén ding is duidelijk: de natuurlieden tonen zich geen vriend of partner van de boer, maar vijand. LTO stelde voor als speerpunt in het oplossen van de stikstofproblematiek om de bestaande natuurterreinen samen te voegen. Er zijn dan minder bedrijven in de nabijheid van de natuurgebieden, wat een verlichting van de problematiek betekent.

Wat doen de natuurminnende organisaties? Die willen er een fiks aantal aan toevoegen. Minimaal 39. Dwars tegen de gedachte van LTO in.

Vragen natuurorganisaties zich wel eens af wat ze in boerengezinnen teweegbrengen?

Het is ook sociaal gezien een verwerpelijk voorstel. Een dolksteek in de rug van de sector, die het ergst getroffen wordt door de stikstofproblematiek. Heeft men zich bij de natuurorganisaties wel eens afgevraagd wat ze in boerengezinnen teweegbrengen? Is er niemand geweest op de burelen van die organisaties, die de vraag stelde of dit wel het juiste moment van publiceren was?

Kennelijk niet. Of toch wel? Want Vogelbescherming Nederland erkent dat het een pikant moment is om met dit advies te komen. “Maar als deze gebieden bescherming nodig hebben moet het gebeuren. Ook als het even niet uitkomt”, zeggen de woordvoerders. Wat een gotspe. Geen enkel begrip voor wat er op de boerenbedrijven plaatsvindt.

Natuur staat bovenaan, boeren ver naar onderen

Het is vergelijkbaar met Thieme van de Partij van de Dieren. Daar wordt ook alleen aan het dier gedacht en niet aan de mens. Welnu, met deze handelswijze scharen de natuurclubs zich ook in dit rijtje. Natuur staat bovenaan, boeren komen ver daarna.

Ook nog dom. Veel boeren zijn positief bezig met natuur en biodiversiteit. Ze zullen zich wel even achter de oren krabben, voordat ze die samenwerking voortzetten.

Met deze lieden, die zich vijand tonen, moet je niet vriend willen zijn.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Jehao

  Dit is afbraakbeleid.

 • kanaal

  met zulke vrienden heb je geen vijand meer nodig.

 • agratax(1)

  We kunnen ons afvragen wat de achter liggende gedacht van de Natuurbescherming is? Is de natuur de echte reden of is het hen te doen om de grond in handen te krijgen om de nieuwe Landjonkers te worden met alle gevolgen van dien. Als ze de natuur op een nette wijze een dienst willen bewijzen, zouden ze met de betreffende boeren om tafel moeten gaan om de natuur en de voedselzekerheid te dienen. Er zijn veel boeren die de rate race ZAT zijn en best een stapje terug willen doen als dat stapje maar netjes wordt vergoed volgens inflatie correctie en andere kosten verhogende invloeden. Boeren zullen het Argument export los moeten laten en daarvoor in de plaats eisen dat ze een fatsoenlijk inkomen kunnen halen met minder maar duurder en dat import voedsel pas mag als er een tekort dreigt te ontstaan op de thuismarkt.

 • Alco

  Natuur is de grootste uitstoter van Methaangas en het voedt ook niet.

 • Kelholt

  Vergaderboer snapt blijkbaar niets van de (gecreëerde) stikstofproblematiek getuige zijn uitspraak: "Een dolksteek in de rug van de sector, die het ergst getroffen wordt door de stikstofproblematiek."
  De landbouw wordt helemaal niet getroffen door de stikstofproblematiek want de landbouw heeft zijn stikstofruimte netjes vergund gekregen. (Vergunningen die onder het PAS zijn verleend en PAS-meldingen daargelaten maar die bedrijven vallen weer terug op hun oude vergunning.)
  Er zijn echter sectoren, bouw, industrie en transport, waar bijna niets vergund is. Deze hebben PAS een probleem.
  Vergaderboer trapt in de val van de politiek door net te doen alsof het een landbouwprobleem is maar de politiek wil de landbouw alleen maar gebruiken als oplossing van het probleem voor andere sectoren.
  Alleen een blinde die dit niet ziet.

 • Kringloopboer

  @kelholt. Ben het grotendeels met je eens .
  ik vind ook dat het de focus teveel richting landbouw is . En dat een oplossing wordt gezocht voor de problemen die nu in de schaduw staan .
  ( industrie zonder vergunning ).
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  Maar die stemming makerij van vergaderboer met het kennelijke doel bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten ,
  lijkt ook nergens op . En ook dom ook .
  Gr kringloopboer

 • bori

  Ik dacht toch werkelijk dat het de bedoeling is om bedrijven die dicht bij natuurgebiedjes zitten uit te kopen .De ervaring leert dat als je voor natuur moet stoppen je niet genoeg krijgt om te verplaatsen .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.