Redactieblog

7 reacties

‘Leiderschapschaos in landbouw’

Laat jij je afleiden door de hectiek of neem je de leiding over waar je wel controle over hebt?

Onzekerheid is momenteel troef in de landbouw. Nieuw beleid, wetsvoorstellen en visies buitelen over elkaar heen. De ondernemer moet in die hectiek en chaos de lijn naar de toekomst maar zien te vinden.

Zekerheid in eigen familie

In het veehouderijbedrijf zit de zekerheid vooral in de eigen familie en de financiën. Je eigen familie blijft een vast baken, er samen voor staan en elkaar steunen. Hoe moeilijk en onzeker het ook is, het is het altijd goed om je verhaal kwijt te kunnen. Daarnaast is het goed om focus te leggen op zaken waar je wel controle over hebt. Focus op de combinatie tussen kosten verlagen en verlagen van externe input snijdt aan twee kanten.

Enorme spreiding in resultaten

Deze tijd van het jaar draaien we altijd veel analyses op de cijfers in onze database. Dit om in lezingen een onderbouwd verhaal te kunnen doen. En iedere keer – zolang ik dit werk doe – zie ik een enorme spreiding in resultaten. Niet alleen in winst per bedrijf, maar nog veel meer in de inputkosten. Hoe kan het dat de een 10.000 kilo melk per koe realiseert met 2.500 kVEM krachtvoer per koe en de ander er het dubbele voor nodig heeft? En hoe kan het dat de een voor een oogst van 12 ton droge stof van een hectare oogst € 75 per hectare kosten voor kunstmest heeft en de ander € 200?

Focussen op factoren waar je grip op hebt

Deze variaties zijn altijd te koppelen aan ‘moeilijk te beïnvloeden’ bedrijfsomstandigheden als grondsoort, verkaveling en veeslag.

Via aangepast management kunnen veel bedrijven nog stappen zetten

Het is dan de kunst om te focussen op de factoren waar je wel grip op hebt. Het moment van inscharen of maaien, welk drogestofpercentage streef je na, hoeveel dagen na afkalven begin je met insemineren, et cetera. Via aangepast management kunnen veel bedrijven nog stappen zetten. Dit vraagt veelal weinig tot geen uitgaven en bespaart ook nog eens externe input. Een klein beetje voorsorteren op de verdere uitwerking van kringlooplandbouw dus.

Het is onduidelijk hoe die kringlooplandbouw straks precies omschreven wordt. Maar de input van kunstmest en krachtvoer zal in ieder geval onder druk komen. Welk risico loop je als je nu al op deze kosten weet te besparen? Of positief geformuleerd; welke voordelen biedt het als je nu al bezig bent om jouw management te optimaliseren?

Andere houding

Het meest gehoorde tegenargument is dat er al 20 jaar aan optimalisatie gewerkt wordt. Ik weet dat ieder met de beste intenties heel hard zijn best doet. Inzet en uren maken is een boer niet vreemd. Toch heeft een derde van de boeren een kritieke melkopbrengst van 34 cent of lager, twee derde zit dus boven die 34 cent. Wat speelt er dan bij twee van de drie boeren? Waarom kunnen zij niet meekomen met hen die de kosten wel onder controle hebben?

Laat jij je afleiden door de hectiek, of neem je de leiding over datgene waar je wel controle over hebt?

Misschien dat de omstandigheden niet zo zijn dat de kritieke melkopbrengst onder de 34 cent kan komen, maar welke verlaging kun je wel realiseren? Laat jij je afleiden door de hectiek, of neem je de leiding over datgene waar je wel controle over hebt?

Laatste reacties

 • Attie

  Tja, de 'Taart' van de boer is nu eenmaal lekker.., vooral opletten met het uitdelen ervan!!

 • massy

  Ja ,dat krijg je als je een beetje te luxe wilt leven.

 • Henk.visscher

  Moet de overheid maar weer beginnen met gratis landbouwvoorlichters, om de boeren te ondersteunen, twee vliegen in een klap, betere inkomens, en minder uitstoot, dus besparing op stikstof enz...

 • Zuperboer

  Ik ken je laatste sheet al Rick. Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus. Zo trekt het circus van adviseurs al meer dan 20 jaar van stampotbuffet naar stampotbuffet. Als je alle gewerkte uren binnen het bedrijf (man, vrouw, personeel, veegopa, kinderen) voor 25 Euro per uur opneemt wil ik je 34 cent nog wel eens zien Rick. Veel plezier van de winter en krijg niet het zuur....... By the way soms halen we hier je 34 cent wél en soms in bv. een erg droog jaar niet. Ik ga lekker op vakantie in december en laat de zuurkool de zuurkool.

 • Johnny Hogenkamp

  Hoe kan het dat de ene agrarisch adviseur 3000 euro maandsalaris heeft en de andere 10.000 euro? Natuurlijk wil de eerste ook hogerop, maar alles gelijk gaan wij niet meemaken. Tot de laatste 2 boeren aan toe hou je een onder- en een bovengemiddelde. Belangrijker is dat het gemiddelde goed genoeg is, zo ook gemiddelde maandsalarissen dat zijn.

 • Waar heb je het voor over moeten nemen ?

 • m.de.vries3

  Als je ook met leidersschapsCHAOS begint, begin bij u zelf, of beste stuurlui staan aan wal? Met deze praat. Universitaire opleiding genoten? Maak er wat goeds van, juist nu naar dit kabinet. Nu is dit harder nodig dan ooit!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.