Boerenblog

38 reacties

‘Kracht gaat uit protesten, verspeel waardering niet’

Boerenprotest moet naar een oplossing werken. ‘We hebben veel aan waardering gewonnen, dit moeten we niet verspelen.’

Door de boerenprotesten waren velen de afgelopen weken bijna meer op de weg dan op het bedrijf actief. We zijn nu een maand verder en de protesten zijn nog niet voorbij. Ik vind dat deze hun kracht verliezen. De vele ludieke acties worden overschaduwd door enkele acties die echt niet kunnen. De overheid én de sector moeten daar tegen optreden. We hebben veel aan waardering gewonnen, dit moeten we niet verspelen.

Ik denk dat we ons ons ook niet moeten blindstaren op partijen als PVV en FvD die nu ineens ‘volledig achter de boeren staan’

Ik denk dat we ons ons ook niet moeten blindstaren op partijen als PVV en FvD die nu ineens ‘volledig achter de boeren staan’. Zij hebben nog nooit iets voor de sector betekend. Anders dan de regeringspartijen zijn zij ook niet belast met verschillende belangen, waardoor de nuance die daarbij hoort ontbreekt.

Lees verder onder de foto.

PVV-leider Geert Wilders op het Haagse Malieveld, op de eerste grote boerendemonstratie van 1 oktober. - Foto: ANP
PVV-leider Geert Wilders op het Haagse Malieveld, op de eerste grote boerendemonstratie van 1 oktober. - Foto: ANP

De overheid heeft een groot probleem, het land is op slot gezet. Wie daar schuld aan heeft, is iets om later uit te zoeken. Het belangrijkste is dat we de boel weer lostrekken zonder daarbij de sectoren onnodig te beschadigen. Met het boerenprotest hebben we onze zorgen duidelijk gemaakt, nu moeten we ervoor zorgen dat we met ideeën komen die bijdragen aan de oplossing.

We moeten als sector snel met goede ideeën komen rond biodiversiteit, zodat we anderen voor zijn

Het verhogen van de drempelwaarden zou tijd kunnen winnen voor een gedegen onderzoek. Het is echter maar de vraag of dit lukt, omdat Nederland niet goed presteert volgens de Europese biodiversiteitsrichtlijnen. Daardoor zijn waarschijnlijk geborgde plannen nodig die tot stikstofvermindering leiden.

Dit is lastig, al helemaal op een manier dat het niemand onevenredig schaadt. We moeten als sector dus snel met goede ideeën komen zodat we anderen voor zijn.

Er zijn veel twijfels over de metingen waarop het huidige stikstofbeleid gebaseerd is. Hier is beter onderzoek mogelijk én nodig

Nadat de huidige crisis is afgewend, moeten we door. Er zijn veel twijfels over de metingen waarop het huidige stikstofbeleid gebaseerd is. Hier kan en moet beter onderzoek naar gedaan worden. Als we de juiste discussie met elkaar willen voeren, moeten we het echter niet alleen hebben over ammoniak. Want volgende week gaat het over nitraat, fosfaat of fijn stof en beginnen we weer opnieuw.

Lees verder onder de foto.

Boeren en burgers, platteland en stad, zitten elkaar op de lip in het kleine en volle Nederland. - Foto: Lex Salverda
Boeren en burgers, platteland en stad, zitten elkaar op de lip in het kleine en volle Nederland. - Foto: Lex Salverda

Veel mensen en dieren op een kluitje in Nederland

In Nederland hebben we gewoonweg ontzettend veel dieren en mensen tussen de Natura 2000-gebieden. Mensen en dieren betekenen uitstoot en daar past niet elke vorm van natuur bij. We moeten zelf beter na gaan denken over de toekomst van onze sector.

Hoe gaan we de wensen van onze buitenlandse consumenten combineren met de wensen van onze landgenoten?
Wat is onze plek in het landschap?
En hoe gaan we bijdragen aan een leefbaar platteland?

Zo kunnen we zorgen dat we als sector gewaardeerd worden zonder daarvoor keer op keer naar Den Haag te moeten

Op die vragen moeten we een antwoord vinden. Als je daarbij begint met hetgeen je kunt bieden, start je positief. Daarna kan gekeken worden naar de voorwaarden om een en ander te bereiken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we als sector gewaardeerd worden zonder daarvoor keer op keer naar Den Haag te moeten. Het leidt ook tot een beleid waar we minstens een generatie mee vooruit kunnen.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • melkveehouderijritsema1


 • ????

  Helemaal mee eens Ritsema weer voorop lopen nog meer en meer. acties die niet deugen kan zo bij de Nvwa aan het werk

 • Kringloopboer

  Meedenken in oplossingen Die haalbaar zijn .
  Goed idee alleen maar afgeven op de ander heeft geen zin .
  Ik vind het alleen heel erg belangrijk dat ik de keuze heb hoe ik het doel bereik en dat het niet wordt opgelegd of voorgeschreven.
  Gr kringloopboer

 • René de jong

  Nou Jehannes, mooi pleidooi maar volgens mij is de kracht er zeker nog niet uit en zijn we sterker dan ooit tevoren, al die zaken die jij opnoemt die waren de meesten wel al een beetje beu
  Één druk op de knop en er is een leger aan boeren paraat bij een actie. Dierenactivisten kunnen maar beter oppassen op dit moment maar ook de overheid ziet dat de sector het behoorlijk eens is, zelfs idioterie als langzaam rijden of de economie op zondag platleggen wordt al genoemd... hoezo in paniek.
  Met poldervoorstellen zoals die van jou krijg je een schouderklopje en vragen ze je of je voortaan ook bij de LTOtafel wilt komen.

  Vr Gr René

 • Staat je niet blind op de VVD en zeker niet op Rutte. <>

 • Maas1

  Mooi geschreven Jehannes Miedema de materie is complexer als alleen stikstof.
  Het is maar de vraag of het agro complex wel een totale negatieve uitstoot heeft,het geheel door de bank genomen.Het voedsel en alles wat daar bij hoort( o.a.energie productie) wordt mede gevormd door de natuur er is uitstoot en er is zeer veel opname van. Dat zou wel eens van veel positieve invloed kunnen zijn in het rekenmodel van de lage landen. Tot die tijd zo min mogelijk schade aan de economie zou ik zeggen en dan wachten we het volgende rapport van Remkers wel af.

 • Bennie Stevelink

  Een goed verhaal van Jehannes. Om iets te bereiken heb je politieke binding nodig met politici die er toe doen. FDF heeft alleen politieke binding met Baudet en Wilders. Dan kun je net zo goed politieke binding hebben met twee chimpansees in Artis.
  De demonstratie op 1 oktober was voor het boerenbelang. De tweede demonstratie, op 16 oktober was niet voor het boerenbelang zoals velen denken. Deze is door FDF alleen maar georganiseerd om Baudet en Wilders te promoten omdat de FDF-top zich daarmee verbonden voelt.
  Het boerenbelang heeft daar helemaal niets aan. Ik vrees dan ook dat FDF niet veel voor elkaar krijgt.

 • agratax(1)

  Ik heb nog geen mens in dit land horen zeggen; "Is er wel ruimte voor > 17 miljoen mensen of komt hiermee de biodiversiteit in de verdrukking". Nee alle zgn. milieu lovers en natura 2000 vrienden vinden dat hun voedselproductie wel naar elders kan . nee zelfs naar elders moet. Zo gauw de boeren tot enkele freelance landschap decorateurs zijn omgetoverd is de het goed. Misschien is een bevolkingsgroei ook wel beter voor de economie, dan een goede voedselvoorziening met veilig voedsel. laten we als boeren zorgen dat we het voortouw nemen en ons niet weer in de verdediging laten drukken. Ook hier hier geldt "De eerste klap is een Daalder waard" en die moeten de boeren zelf uitdelen en niet zoals meestal incasseren.

 • boerderijidink

  Wat een waardeloos verhaal van Johannes en ook van Bennie. Wat jullie zeggen hebben we de afgelopen dertig jaar gedaan met de LTO voorop en wat heeft het ons gebracht ........ De huidige problemen. Dus stoppen met dat gelul over voorop lopen en innoveren. Dit kost alleen maar geld . Tijd voor de hakken in t zand en actie. Geen verdeeldheid meer zaaien door dit soort artikelen. Groeten Paul. • Alco

  Juist @Agratax.
  De eerste goede opmerking op deze column.

 • Volgens mij heb je jouw blog verwisseld met je sollicitatie brief voor LTO of RFC. Bij die laatste 2 ben je op voorhand aangenomen.

 • Alco

  Een verkeerde richting van denken blijkt wel uit het feit dat veel mensen op sociale media afgeven op het opwekken van energie uit bio producten uit onderhoud.
  Het zou nog vervuilender zijn dan gebruik van steenkool.
  Echter is dat wel een kringloop van rond de dertig jaar en steenkool millenniums.
  Zo is landbouw N ook niet in te wisselen met N gebruik uit delfstoffen.

 • farmerbn

  Weer eens met Alco. Nederland wordt een stadsstaat waarin weinig plaats is voor boeren én natuurgebieden. De overheid moet een keuze maken en dat ziet er niet zo gunstig uit voor de boeren. Met polderen verlies je omdat de regeringspartijen van de boeren af willen. Je huid zo duur mogelijk verkopen is dan wat overblijft. Dat gaat beter met harde tegenstand dan met soft meepraten. Nederland heeft in feite teveel boeren die weg moeten maar die boeren zijn nog niet klaar om weg te gaan. Als je niks doet zijn het gros van de boeren over 30 jaar weg. Als de overheid sneller wil dan zullen ze dik moeten betalen.

 • René de jong

  @Bennie Stevelink
  FDF en Agractie hebben in een maand tijd al meer voor mekaar gekregen dan een LTO in 15 jaar kapot heeft kunnen polderen.
  Wellicht aan uw aandacht ontsnapt maar er is inmiddels een brede coalitie waar ook een delegatie van LTO in zit, gisteravond was het eerste overleg.
  En misschien ook goed om de week van Wynia nog eens te bekijken, de polder is historie.
  Feestboek en Watsapp winnen de strijd van de vakbonden en "onschendbare" besturen cq bestuurders.
  vr gr René

 • Renate

  Zonder strijd, geen overwinning!

 • jhp

  idd Agratax de vraag zou ook moeten zijn welke natuur past er nog in dit overvolle land waar nog steeds meer bij lijkt te komen.

 • Bennie Stevelink

  @11:08 René, wat hebben ze dan bereikt? Ze hebben binnen de landbouw een coup gepleegd. Maar wat levert ons dat op? Ik zie nog geen enkel resultaat.

  Hoeveel rebellen hebben in de geschiedenis geen coup gepleegd? En hoe vaak is het volk daar beter van geworden? Hoe vaak heeft het echter geleid tot tirannie en schrikbewind?

 • kleine boer

  bennie ze hebben bereikt dat vele wakker zijn geworden van de slaapwandeling van lto

 • Attie

  Precies wat kleine boer zegt, om te voorkomen dat er een akkoord komt, achter de rug van de boer om

 • Renate

  Bennie: Resultaat bereiken zie je misschien niet direct vanaf de zijlijn. Op termijn zal het zeker duidelijk worden! Er is nu een duidelijke stem die onze belangen wil behartigen!

 • Alco

  Bennie ontpopt zich steeds meer als een een luis in de onze haren.

 • Oost Gelre

  Als ik al die tractoren zie maal 800 euro per KW hebben al die boeren nog geen centje pijn en kunnen ze nog een heleboel inleveren of economie gaan studeren .

 • René de jong

  @Bennie Stevelink
  Was Rome in één dag gebouwd ?
  Een afgefikte stal herbouwen kost ook ietsje meer tijd dan de brand zelf...

  Als er niet was ingegrepen dan was Provinciaal beleid al een feit en waren de vergunningen al afgeroomd, gestolen en dit gestolen waar mag je terug kopen -/- 30%.
  En ja daar heeft ook NAJK een grote bijdrage geleverd maar wel dankzij de grote actie(s) en NIET door het afwachten/polderende LTO..

  Er is een duidelijk punt gemaakt: Tot hier was al veel te ver; en daar waren en zijn nogal wat collega's van jou het mee eens.
  vr gr René

 • kleine boer

  Oost Gelre staat zat te koop wat let je?

 • piethermus1

  Ik hou wel van Bennie's frisse geluid. Het is in ieder geval niet het gebruikelijke meehuilen van de wolven in het bos, zoals veel reageerders bij Boerderij.nl doen. Bij de meesten heeft het het niveau van Statler en Waldorf (die 2 ouwe mannetjes bij de Muppets).

 • Marie Lou

  Ik denk dat Jehannes bedoelt: In Nederland hebben we gewoonweg veel teveel natura 2000 gebiedjes tussen de mensen en dieren...
  Er rest ons boeren maar 1 ding en dat is 1 front vormen en ons niet als makke lammeren naar de slachtbank laten leiden.

 • Alco

  Een fris geluid noemt men reacties die alle frisse geluiden bekritiseren en dat wordt dan gedaan door LTO ers die al decennia lang meehuilen.

 • kleine boer

  Piethermus en jij de kikker (Kermit)die nog in de lto kruiwagen zit waar de rest allang uit gesprongen is omdat niemand meer de kruiwagen kruide hij bleef te lang stil staan op de zelfde plek en dan springen de kikkers die nog vooruit willen eruit...,

 • Oost Gelre

  Nee " kleine boer " ik koop geen grote tractor omdat daar mijn hobby absoluut niet ligt , maar als ik bij ons in het dorp zie wat er rond rijdt denk ik wel eens daarmee gaat je kostprijs per kg melk wel omhoog en daardoor kom je eerder krap bij kas te zitten als er tegenslagen zijn op het bedrijf of als je extra moet investeren in milieu maatregelen of moet inkrimpen met je aantal koeien. En op een groot aantal bedrijven staan meerdere grote tractoren die samen volgens mij niet maximaal worden benut . Wat ik er alleen maar mee wil zeggen dat (over )mechanisatie op je bedrijf VEEL geld kan kosten en een hobby mag geld kosten maar daar zit volgens mij wel een limiet aan.

 • kleine boer

  oost gelre maar een veel te grote stal bouwen en die vol dure onzin duwen mag wel? En die stal ook bouwen op de groei..... en niet gelijk vol dat is goedkoper bouwen..... volgens mij kost al die onzin meer als een traktor die niet maximaal benut word. Gelukkig ben ik de enige boer in het dorp en hoef ik niet naar de buurman te kijken dat boert lekker rustig bij jullie is dat blijkbaar anders....

 • Alco

  Oost Gelre. Ik moet denken aan een gezegde van een oud vertegenwoordiger.
  "Lastig is het te verkopen aan boeren met eigen geld. De bank is veel gewilliger".

 • Hoorn Boer

  Ik snap de strekking van deze column niet. Als je een mening hebt, maak die dan duidelijk als je een podium hebt. " De kracht gaat uit de protesten" . Hoezo? Er is veel bereikt dankzij de protesten. Onderzoeksmethoden RIVM worden onderzocht, nieuw onderzoek naar verplaatsing van ammoniak door Mesdagfonds, de extreme plannen van de provincies zijn in veel gevallen opgeschort en alle landbouworganisaties gaan nu samen naar een oplossing toewerken. De Nederlandse bevolking staat nog steeds voor 80 achter ons. De titel zou moeten zijn:" krachtige protesten hebben veel opgeleverd" . Volgens mij staan er nu geen demonstraties in Den Haag gepland, maar we moeten alert blijven als de overheidsplannen weer de verkeerde kant op gaan. De acties zijn geen charmeoffensief, maar gewoon eens een keer opkomen voor onze eigen belangen. Ik vermoed dat de schrijver een LTO aanhanger is die alles weer snel terug wil hebben naar hoe het al veel te veel jaren was.

 • Broer

  De acties hebben inderdaad wel wat opgeleverd maar we zijn er nog lang niet. Gelukkig hebben we elkaar -voorlopig- gevonden in het 'landbouwcollectief'.

 • Oost Gelre

  Alco wat jij schrijft ben ik het helemaal mee eens en ik gun iedereen een grote nieuwe tractor maar ik zie hier in het dorp een eenmansbedrijf met meerdere grote nieuwe tractoren in de werktuigenberging die maar beperkt gebruikt worden en waarvan de vrouw des huizes klaagt en ik daar ook gewoon een bescheiden keuken zie terwijl ik hier ook een vader en zoon zie boeren met altijd mooie maar tweedehands tractoren en opraapwagen en wel altijd als ze er een kopen een nieuwe schudder of hark en deze intensief gebruiken , nooit hoor klagen en de vrouw des huizes het huis prima op order heeft . Nogmaals ik gun iedereen dat want zelf heb ik helemaal geen koeien en ook maar een tractor van 40 jaar oud en trots op ben omdat die nieuw overgespoten is en ik hem zo mooi vindt dat ik er bv nog wel op zondag mee naar de kerk kan gaan maar ik blijf gewoon bij mijn opmerking dat de mechanisatiekosten op veel bedrijven te hoog is en dat is jammer en een dure hobby , kun je voor de hobby beter bij voetbal of iets dergelijks gaan.

 • Alco

  Oost Gelre. Ieder gezin is verantwoordelijk voor zijn eigen.
  Wat jij ziet zie ik ook. Maar nogmaals, iedereen maakt zijn eigen invulling maar.
  Maar het kan ook een andere kant hebben.
  Bij een boer maakte ik een keer een opmerking of hij die PK's wel nodig had.
  Hij zei dat het in de lease weinig uitmaakte, omdat zijn tractor beter in de toekomstige markt lag.

 • vanpuffelen

  Om 2e hands te kunnen kopen Moeten er ook mensen zijn die nieuw kopen toch. Man zeur toch niet. Bedrijfs economisch is een nieuwe of gebruikte even duur.

 • vanpuffelen

  En wat @Bennie betreft. Dat is een gevaarlijk mannetje, waarschijnlijk boert hij op.de boerderij van pappie heeft nog nooit grond erbij gekocht en heeft ook geen opvolger ofzo. Man wat een flapdrol. Eet uit de hand bij LTO en FC

 • koestal

  De VVD en CDA verliezen boerenstemmen omdat ze te weinig doen voor boeren. Dan moet je wel op een andere partij stemmen.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.