Redactieblog

26 reacties

‘Gaat circuit van Zandvoort toch door?’

Als dit standhoudt, is er ook hoop voor landbouw. Of ziet de top van de autosportwereld zich genoodzaakt om ook op het Malieveld te gaan demonstreren? Ik zie het al voor me: Lewis Hamilton op de A12.

Deze week heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland beslist dat de ontheffing die door de provincie was verleend aan het circuit van Zandvoort niet wordt geschorst. Dat wekte veel verwondering. Nu ging het hier om een ontheffing voor het vernielen of beschadigen van voortplantingsplaatsen of rustplaatsen van beschermde diersoorten (en dus niet om de dieren zelf, die waren al weggevangen). Het ging ook niet om stikstof en Natura 2000. En het was ook slechts een schorsingsverzoek (waartegen beroep open staat en ook nog een bodemprocedure kan volgen).

Ontheffing gaat niet over het evenement als zodanig

Ontheffing over werkzaamheden

Het ging kennelijk ook alleen maar om een enkele rugstreeppad en zandhagedis. En die kunnen ook wel verderop terecht, aldus de rechter. Trouwens: de ontheffing ging ook alleen maar over de werkzaamheden ter aanpassing van het circuit, zoals asfalteringswerkzaamheden, de realisatie van (tijdelijke) tribunes, de realisatie van een keerwand, de realisatie van tunnels, het verbreden en versterken van paden, de aanleg van enkele paden en het verplaatsen van een pad met talud, dus niet over het evenement als zodanig. Misschien moeten we het niet zo zwaar opnemen en kan deze belachelijke vertoning nog worden tegengehouden.

Groot openbaar belang

Toch zit er – in figuurlijke zin – een addertje onder het gras. Want een ontheffing mag alleen worden verleend als er sprake is van een ‘dwingende reden van groot openbaar belang’. En dat is precies het criterium dat ook bij de gebiedsbescherming van Natura 2000 een rol speelt. De Haarlemse rechter is van mening dat ‘gelet op de statuur van de Dutch Grand Prix (de internationale top van de autosportwereld) en de grote maatschappelijke belangstelling daarvoor, sprake is van een dwingende reden van groot openbaar belang’.

Ik zie het al voor me: Lewis Hamilton op de A12

Demonstrerende autocoureurs

Ik ben het er niet mee eens dat een particuliere hobby van Jantje Lammers en Prinsje Bernhard zo’n verheven predicaat meekrijgt. Ik denk ook niet dat dat oordeel stand zal houden. Maar als dat wel zo is, is er bij zo’n redenering zeker ook hoop voor de landbouw (immers: statuur, internationale top in de agrarische wereld, grote maatschappelijke steun). Toch hoop ik dat de Rechtbank Noord-Holland zal worden gecorrigeerd. En dat vervolgens de ‘internationale top van de autosportwereld’ zich genoodzaakt ziet om ook op het Malieveld te gaan demonstreren. Ik zie het al voor me: Sebastiaan Vettel en Lewis Hamilton die op de A12 over de vluchtstrook voorbij stuiven, richting Prins Clausplein, terwijl Max Verstappen met zijn bolide tegen de deur van het provinciehuis in Haarlem crasht. Mooie beelden zal dat opleveren. En daarna weer gewoon met trekkers en bouwkranen naar Den Haag.

Coureur Max Verstappen tijdens de vierde editie van de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Park Zandvoort in mei dit jaar. - Foto: ANP
Coureur Max Verstappen tijdens de vierde editie van de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Park Zandvoort in mei dit jaar. - Foto: ANP

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Geachte heer Bruil;
  Bouwen = Weiden en bemesten ??!!
  jawel; het is nl een activiteit die ook voor de aanwijzing van de N2K gebieden plaats vond en in het UNIERECHT is vrijgesteld (=project).
  Bouwen, weiden en bemesten is echter in de NB-wet gekoppeld aan de andere activiteit(en) en kan daarom niet worden vrijgesteld van vergunning.
  Een idiote koppeling en kronkel in de NB-wet die nergens door de EU wordt opgelegd alleen door fouten in de nb-wet.

  Aanpassing NB-wet dat is wat Nico Gerrits zegt en daarvoor moeten we strijden, samen met de BOUW.
  vr gr René

 • massy

  Dit gaat altijd door, wie gaat dit tegen houden ? ik denk van niemand.

 • deB.


  Wat een onzin, vergelijking Hamilton op de A12

  Hij verdiend meer dan hondertallen boeren bij elkaar..... en daar zit het nu net. Boeren vechten voor een paar rot centen.
  Hij heeft meer vermogen dan nu het budget om in dit k land bedrijven uit te kopen..

  Complete waanzin, deze vergelijking, hij ligt nog geen seconde wakker van Zandvoort

 • Jaap39

  Circuit van Assen ligt inmiddels klaar voor de start...😁😁😁
  #bananenrepubliek

 • Maas1


 • Henk.visscher

  de B. schrijver bedoeld dit natuurlijk niet serieus dat begrijp jij ook wel!

 • Als het om het om het grote geld gaat, dan gelden er andere regels, openbaar belang is hier niet aan de orde , circuit Assen is er klaar voor alleen een andere eigenaar.

 • Peerke1

  We gaan naar Zandvoort. We gaan naar Zandvoort. Dat klinkt als vanouds.

 • koestal

  Boeren kunnen ook met de tractor naar Zandvoort,wanneer is de Formule 1 ?

 • deB.


  Ja dat snapt de zandhagedis nog wel dat het niet serieus is.

  Maar de vergelijking vind ik stuitend....een arrogant, in geld verzuipend jochie, in sport en spel vergelijken met hardwerkende mannen, waar het bedrijf van op het spel staat.

 • koestal

  Boeren organisaties moeten ook zorgen dat ze een prins in hun bestuur krijgen,dan is er geen vuiltje aan de lucht.

 • Prins carnaval ?

 • melkveehouder .

  @deB. Effe dimme. Dat ‘jochie’ en zijn vader hebben een prestatie van wereldformaat geleverd waarvan niet alleen ik, maar ook honderdduizenden landgenoten genieten (op dit moment de GP van Amerika😀). Jouw opmerking vind ik daarom ongepast! Overigens heeft het management vroeger voor de boeren gewerkt en kent het boerenwereldje als zijn broekzak. Het is maar dat je het weet.

  In juridisch opzicht ben ik het met Willem Bruil wel en ook niet eens: ik verwacht dat ‘prinsje Bernard’ wel even gaat buurten bij de voorzitter van de Raad van State, zijn neefje Koning Willem Alexander, en het oordeel wél overeind zal blijven. De redenering(en) die dan aan een positief oordeel ten grondslag liggen zou(den) de landbouw mogelijk goed van pas kunnen komen.

  Het was misschien zelfs slim geweest als belangenbehartigers van de landbouw zelf hadden geprocedeerd tegen deze ontheffing waarbij de bezwaargronden dermate zorgvuldig waren gekozen dat een motivering in de uitspraak had kunnen uitlokken waar je als landbouwsector je voordeel mee kunt doen. Misschien een optie als zich (ergens anders) een tweede kans aandient.

 • koestal

  Mogen boeren dan niet genieten van hun eigen tak van sport ?

 • sneek1

  Zandvoort. Goed nieuws voor de landbouw en bouwsector. Als een prins, die met publiekelijk geld een klein vastgoedimperium heeft opgebouwd, wel zijn zin krijgt om de formule 1 door te laten gaan in een een stikstof gevoelig gebied, dan is er niet meer een goede reden om de landbouw en bouwsector wel te stoppen ivm diezelfde stikstofgevoelige gebieden.

 • koestal

  Boeren hebben ook een prestatie van formaat geleverd,hebben gezorgd voor voedsel in de winkels,voor een eerste levensbehoefte.

 • koestal

  Wat kan mij de GP van Amerika schelen ,gauw emigreren !

 • deB.


  nee melkveehouder, ik ga niet dimmen over dit onderwerp. Hamilton heeft zeker een wereldprestatie geleverd in zijn tak van sport! Daar zijn we het wel over eens.
  Maar de vergelijking gaat voor de rest volledig mank.
  Ik snap dat je nog in de emotie van het moment zit.. maar heel deze sport is ver van de werkelijkheid vervlogen.... En moet je niet vergelijken met de agrarische sector

 • Peerke1

  En onze Max eindigde toch net achter Hamilton vandaag. Dus ook een wereldprestatie geleverd. Volgend jaar Max op 1 in Zandvoort.

 • melkveehouder .

  @koestal, wel blijven adem halen😉

 • Alco

  Het opbouwen van Zandvoort en ook het bouwen van nieuwe wooncomplexen is in feite het probleem niet. Maar als het in werking is en er dus meer wegverkeer komt.

 • agratax(1)

  Geef het volk Brood en Spelen!!

 • Firma Vellenga

  Liever geef het volk melk en vlees

 • RonaldB

  Geef het volk autobanen vol trekkers op 3mei 2020

 • Beter de overheid lastig vallen dan de consument!

 • koestal

  3 mei ,dan gaat het gebeuren !

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.