Commentaar

11 reacties

‘Exportkampioen worden is geen doel op zich’

Er is een rare discussie gaande over Nederland als op een na grootste exporteur van landbouwgerelateerde producten ter wereld.

Voor de een is het een bron van trots, voor de ander een steen des aanstoots. Beide zijn even zinloos.

Een derde van de ruim € 90 miljard landbouwexport gaat naar Duitsland en België. Eigenlijk geen export, maar afzet op de interne Europese markt. Verder bestaat € 25 miljard uit pure doorvoer.

Dan het woord ‘trots’ zelf. Die tweede positie is geen prestatie, geen behaald doel, maar de uitkomst van een nogal arbitraire optelling van getalletjes. Overigens staan machines bovenaan in de CBS-lijst van meest lucratieve exportproducten die deze week bekend werd.

Lees ook: Vlees in top 10 meest verdienstelijke export

Nederland voorziet in vraag

Dan de andere kant. Is gerichtheid op export iets wat je niet moet willen? Is export hetzelfde als dumpen wat je zelf niet op kunt en de oorzaak van milieuproblemen? Welnee. Export is net als binnenlandse afzet: voorzien in een vraag, een klant bedienen. Dat veel Nederlandse bedrijven op de buitenlandse markt opereren, komt doordat ons land maar klein is, een open economie heeft en sterk is op een paar terreinen. Tegenover voedselexport staat trouwens ook voedselimport.

Achter de kritiek op exportgerichtheid zit de vooronderstelling dat landen zelfvoorzienend zouden moeten zijn. Dat is volstrekt achterhaald. Houd dus liever op over Nederland als exportkampioen. Het leidt alleen maar af van waar het echt om gaat: de randvoorwaarden waarbinnen ondernemers hun brood kunnen verdienen.

Laatste reacties

 • Alco

  Goede inkijk Johan!

 • agratax(1)

  Johan je verhaal is duidelijk. Maar je gaat voorbij aan de zo vaak door Den Haag gebezigde term "Voedselzekerheid". Dat wij kunnen importeren is duidelijk. De gevolgen hiervan zijn ook duidelijk Productie in arme landen waar honger nog heel normaal is, omdat het geld ontbreekt bij de mensen. Mensen die vanwege onze plantage landbouw geen werk hebben. Ik zwijg dan nog maar over de milieu schade die optreedt door de landbouw in een van de beste klimaat zones om zeep te helpen. Om Zeep ten koste of ten bate van???? Wat eigenlijk?

 • Kelholt

  Inderdaad Johan, goed artikel.
  Misschien nog wel belangrijk om te vermelden is dat zonder export er ook geen import mogelijk is.
  Wij zijn goed in het produceren en verhandelen van landbouwproducten. China goed in het maken van electronica en in Duitsland maken ze degelijke auto's.
  Dus zonder export ook geen nieuw mobieltje of een nieuwe BMW.

 • pinkeltje

  Ik denk dat we binnenkort stoppen met koffie en thee drinken. Geen bananen en sinasappels meer. Maar ook geen Franse kaas meer en geen wijn uit Zuid Afrika. Geen Nederlandse uien meer naar Senegal. En zo kunnen we nog even doorgaan. Vredestein zou zich kunnen beperken tot fietsbanden. Daar is in Nederland best wel een grote markt voor. En Tata Steel kan meteen wel dicht, zoveel staal hebben we in Nederland nou ook weer niet nodig. Maar wel met subsidie zaagsel uit Canada naar Nederland varen om dat hier in de kachel te gooien. Wie is hier de weg kwijt? Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar hier lijkt het of Den Haag de regering aan de kleuterschool heeft overgelaten.

 • RonaldB

  Pinkeltje vertelt geen sprookjes maar een duidelijk verhaal

 • Kringloopboer

  Klopt het begint vaak goed ik heb een 80 knotwilgen elke 5 jaar knotten .
  hout fijn voor in de kachel .
  Het komt in de mode
  de industrie speelt er op in en ontwikkeld de palletkachel .
  zelfs te gebruiken in een flat
  De handel komt er achter dat je het spul goedkoper kunt importeren uit Canada.
  Transport,distributie over de handel naar de winkel .ect.

  En zo gaan we van co2 neutraal naar CO2 machtmerrie
  Gr kringloopboer

 • kleine boer

  Maar niet stoken als het niet waait kringloopboer....

 • Kringloopboer

  Ook bij windstil weer fikt het wel

 • René de jong

  Goed verhaal Johan,
  Het lijkt op dit moment wel alsof ze van gekkigheid niet weten te verzinnen om de landbouw in een slecht daglicht te krijgen.
  Dit keer schiet het CDA zichzelf vooral in de voet en dat heeft Annie inmiddels goed duidelijk gemaakt.
  Het lijkt er op dat ze het liefst zo snel mogelijk lege schappen willen, nou om mij morgen al voor dat stel papegaaien.
  vr gr René

 • ENDE902

  Uitstekend verhaal.
  Overigens niet vergeten, dat de machines die bovenaan de CBS lijst staan, zeer waarschijnlijk geïmporteerde onderdelen bevatten. Durft iemand te schatten hoe groot dit aandeel is?

 • Alco

  Im- en export cijfers is mooi mee te manipuleren.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.