Redactieblog

20 reacties

‘Even een tussenbalans over fosfaat en stikstof’

Het is goed even een tussenbalans op te maken. Hoe bedreigend zijn fosfaat, stikstof, fijn stof en methaangas voor onze bedrijven?

Ik proef in de buurt vaak dat de problemen ontkend worden. De metingen zijn fout, de normen zijn niet juist, het klimaat verandert al eeuwenlang, dus is er geen echt probleem.

Biodiversiteit en klimaatverandering

Ik ben het met dat ontkennen niet eens. Er is wel wat aan de hand. En dan gaat het niet om een juiste meting hier en daar, maar om de veranderingen in klimaat en biodiversiteit over de gehele wereld. Die zijn niet te ontkennen.

“Toch doet Baudet van Forum voor Democratie dat wel”, zegt Hanna.”Hij is een intelligente man. Hij zal toch niet uit zijn nek lullen?”

De landbouwsector is dan een makkelijke prooi. We krijgen bergen shit over ons heen

Hans haalt z’n schouders op: “Dat is puur verkiezingspraat. Hij probeert zieltjes te winnen voor de volgende verkiezingen. De landbouwsector is dan een makkelijke prooi. We krijgen bergen shit over ons heen. Dan zoek je steun bij iemand, die predikt dat vele deskundigen onzin uitkramen. Maar die Baudet heeft zelf niets in de melk te brokkelen. En ontkennen helpt niet. Natuurlijk worden we als boeren door de overheid schandalig behandeld. Dan is het wel de vraag wat je doet: je koesteren in de slachtofferrol, meehuilen dat de deskundigen ongelijk hebben, of de werkelijkheid onder ogen zien. Ik kies voor dat laatste.”

Lees verder onder de foto

Een deelnemer aan het boerenprotest slaat de trekkers die op 16 oktober via het strand van Scheveningen naar Den Haag rijden gade. "Actievoeren heeft ons veel aandacht gebracht, maar te weinig resultaat", vindt Vergaderboer. - Foto: ANP
Een deelnemer aan het boerenprotest slaat de trekkers die op 16 oktober via het strand van Scheveningen naar Den Haag rijden gade. "Actievoeren heeft ons veel aandacht gebracht, maar te weinig resultaat", vindt Vergaderboer. - Foto: ANP

Uitgaan van het slechtste scenario

“En welke werkelijkheid kies je dan?”vraagt Hanna uitdagend. “De werkelijkheid van de verandering”, antwoordt Hans. “Uitgaan van het slechtste scenario. Jezelf de vraag stellen: wil ik boer blijven of profiteer ik van een uitkoopregeling? Wil ik boer zijn op een veel kleiner bedrijf, met allemaal neventakken? Word ik kringloopboer op een groot bedrijf, zodat ik me kan specialiseren, maar wel echt ondernemer blijf? Dat zijn nog maar een paar van de vragen die ik mezelf stel”.

Actievoeren levert te weinig op

Deze aanpak staat me aan. Niet stil blijven zitten. Actievoeren heeft ons veel aandacht gebracht, maar te weinig resultaat. De tussenbalans geeft aan dat ontkennen geen zin heeft en dat actievoeren te weinig oplevert. Conclusie: het moet vooral op het eigen bedrijf opgelost worden.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Vergaderboer ik ben het met je eens als je zegt dat het klimaat verandert en de biodiversiteit verslechtert. Maar om dan de boer af te raden op de ontkenners van dit alles te stemmen gaat me te ver. Als we realistisch zijn zullen we moeten toegeven, dat de enorme druk op onze aarde door > 7 miljard mensen veel te groot is. Wat in Nederland speelt heeft niets te maken met verandering van biodiversiteit en klimaatverslechtering, De overvolle Randstad wenst meer ruimte om zich te ontspannen en waar is die ruimte juist Rond jou en andere boerderijen. Zij zullen nooit erkennen, dat er te veel mensen zijn, die te veel ruimte gebruiken die voor flora en fauna bedoeld was. Wij mensen maken ons druk over "kunnen we alle toekomstige monden voeden", maar niemand maakt zich druk over "Waar laten we al die mensen zonder de andere aardbewoners weg te drukken". Nu denkt de Randstedeling "De boeren hebben ruimte zat, die gaan wij ons toe eigenen via wettelijke regelingen. Aangezien zij in de meerderheid zijn t.o.v. het platteland "Wordt democratisch besloten dat vergaderboer nog mag vergaderen, maar zijn aantal koeien moet gehalveerd en alle werkzaamheden die te maken hebben met een rendabele productie moeten stopgezet. Nu wordt de toekomst van vergaderboer "Vergaderen om de eerlijke prijs (politieke kreet) boven tafel te krijgen en te houden".

 • h.wie431

  In dit geval kun je beter op Baudet stemmen als op Vergaderboer

 • hansvanbergen

  Baudet is 1 van de hoofdschuldige. Door zijn zinlose gezever heeft hij de vvd en t cda een stuk kleiner gemaakt en Klaver een stuk belangrijker.

 • Noordam2

  Hans, als Baudet en Wilders niet bestonden had er helemaal geen rem geweest op het dictoriale beleid van de bestaande partijen. Je bent toch niet vergeten dat voor de verkiezingen weinig te vinden was van de idiote situatie die ze nu creëren

 • Sjefo

  Eens,op vergaderboer stemmen is niet raadzaam, stikstof meten in de atmosfeer is mogelijk waar het vandaan komt is een stuk lastiger blijkt nu, de veehouderij en akkerbouw stikstof productie is voor 100% vergund en bekend bij de rest voornamelijk de industrie heeft meer als tweederde geen NB vergunning dus geen rechten.
  Dan is het wel heel makkelijk vooral door toedoen van de linkse partijen om de landbouw als zondebok aan te wijzen.
  Eigenlijk zou er straf moeten staan op onheus en oneerlijke verdachtmakingen.
  Stigmatiserend, opruiend en leugenachtige politiek mag nooit de onderlegger zijn om een hele beroepsgroep naar de mallemoer te helpen, voor de duidelijkheid ‘DE BRABANTSE VARIANT ‘

 • Henk.visscher

  actievoeren geen resultaat moet je eens kijken wat er al boven water is gekomen door die actie,s, vergaderboer heb het idee dat je vanaf 1 oktober te veel hebt vergaderd en hebt gemist wat er al allemaal bereikt is

 • ENDE902

  Kan dat gezever over de heer Baudet, de heer Wilders en eventueel andere politici niet eens een keer ophouden. De agrarische sector vaart op dit moment geheel op eigen kracht.

 • Attie

  Zo is dat Vergaderboer, een 'knipoog' naar links naar rechts, en gewoon doorgaan met lage kosten boeren..!!

 • agratax(1)

  @Attie. Jij wilt gewoon doorgaan als of er geen politiek bestaat. Je niet met de politiek bemoeien vermindert je stress factor dat is zeker. Helaas de politiek bemoeit zich met jouw, omdat je een makkelijk slachtoffer bent. Geen gezeur tot afgelopen oktober, toen de vlam in de pan sloeg en heel Den Haag zich rot schrok. Boeren op weg naar hun Bolwerk, dat begon te lijken op een revolutie en daar is Links al helemaal niet van, dan moet je letterlijk de barricaden op en niet om te zwetsen maar om het vege lijf te redden.

 • oeleboele

  Mij staat het feit van de zwabberende aarde erg aan.
  Dus klimaat veranderd niet, maar de aarde 'helt' , zodat de zon nu meer op andere delen schijnt, waar het anders niet zo scheen. Bv de noordpool ijskappen.

  <>

 • Bennie Stevelink

  @oeleboele, Dat “hellen” van de aarde is een cyclus van 16.000 jaar. Het is uitgesloten dat dit een groot verschil uitmaakt binnen enkele decennia. Een andere hellingshoek van de aarde tegenover de zon heeft ook tot gevolg dat het verschil in daglengte tussen zomer en winter veranderd. Daar is op dit moment nog niets van gemerkt.

 • Trot

  Klimaat veranderd altijd anders was geen zwanenhals salamander gevonden in Limburg maar was geen probleem want wij mensen waren er niet Daarom is het zo jammer dat we dat niet onderkennen wij maken natuur is wat heel anders dan schepping natuur

 • Tee

  Ik lees hier helemaal niets over de bron van al het gedonder, namelijk de interpretatie van Nederlandse overheid van de Europese regelgeving mbt Natura2000. Dr . Gerrits bijv. beweert al 10 jaar dat wij de Europese regels verkeerd toepassen onlangs nog in dit artikel <>. Ik ben zelf geen boer maar woon op het platteland, mijn ervaring is dat boeren ook van natuur houden en zelfs aan natuurbeheer doen. Wij maken ons hier veel meer zorgen om verdroging, effecten daarvan zijn onmiddelijk te zien in de natuur. Als het hoogveen droog ligt, hoef je je om stikstof niet meer druk te maken, lijkt mij. En op globale schaal is opwarming van de aarde, zowel door natuurlijke oorzaken als door de mens, een veel grotere uitdaging. De stikstofcrisis in Nederland is door Nederlandse regelgeving veroorzaakt (kijk maar naar het buitenland, die hebben te maken met dezelfde EUregels, maar hebben andere stikstofnormen) en dat is aan de overheid en de politiek om die te veranderen. En niet door regels op te stapelen, maar door fouten in regelgeving te herstellen die aantoonbaar in het verleden zijn gemaakt, zoals dhr Gerrits bewijst.
  Dan kunnen we daarna weer verder met de echte vraagstukken, daar is de natuur ook het meest bij gebaat.

 • Alco

  Vergaderboer heeft de echte realiteit nog niet begrepen en wil op de LTO toer verder, wat wil zeggen dat we ons als schoothondjes moeten gedragen.
  Met het "collectief" zal er wel degelijk eindelijk aandacht komen hoe alles werkelijk in elkaar zit.

 • Attie

  Nee agratax, sta volledig achter het collectief, maar met je bedrijf moet je verder en dat is voor ons grondgebonden groei..

 • kleine boer

  Tee 👍👍

 • EL

  De mammoet was ook ooit een bewoner van deze aardbol, alles verandert! Wij mensen gaan dat niet stoppen!

 • husky

  De mens stopt zich zelf wel, er zijn er te veel en willen allemaal in luxe leven, niks mis mee maar dat kan de aarde niet aan.

 • Alco

  @husky. Al die mensen kan wel, maar dan moeten ze net zo gaan leven als onze dieren. Kortom. Dieren zijn het probleem niet.

 • koestal

  Dit kabinet doet niks voor boeren ,allen maar regels verzinnen, die de boeren knettergek maken. Dat is tegenwoordig regeren. De drugshandel krijgen ze geen grip op,die wordt met slappe hand bestreden. Een boer die kun je gemakkelijk pakken ! Dan hangt de overheid de held uit.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.