Commentaar

7 reacties

‘‘Eerlijke prijs’ niet via vleestaks regelen’

Een eerlijke prijs voor vlees, wie zou daar tegen kunnen zijn?

Het voorstel dat de zogeheten TAPP Coalitie hiervoor doet, is een poging om dit idee concreet te maken. Kortweg komt het neer op de introductie van een vleestaks, waarvan de opbrengst terugvloeit naar boeren en arme consumenten.

Positieve punten aan idee TAPP

Om niet in negativisme te vervallen nu eerst een paar goede punten in het maandag gelanceerde idee van de True Animal Protein Price Coalitie. Ten eerste de erkenning dat veel kosten nu niet verrekend zijn in de vleesprijs – net als bij veel andere producten overigens. Denk vooral aan milieukosten, maar ook aan onderbetaling van mensen in het begin van de productieketen.

Ook positief: aan alle schakels in de keten is gedacht, inclusief bedrijven die van export afhankelijk zijn. De auteurs willen recht doen aan de hele agri- en foodbusiness. Veel andere rapporten over hoe het anders moet, gaan daar aan voorbij.

Bureaucratische nachtmerrie

Toch overheersen de zwakke punten. Belangrijkste is de veel te hoge verwachting van wat de overheid vermag. Is het werkelijk mogelijk om precies te berekenen hoe groot die verborgen kosten zijn, zoals TAPP veronderstelt?

En om die kosten vervolgens binnen te hengelen via een verfijnd belastingtarief, inclusief correcties voor verschillende soorten vlees en voor import en export? En dat je dat geld dan via een speciaal subsidiestelsel weer effectief kunt verdelen onder boeren? Dat wordt een bureaucratische nachtmerrie.

Laatste reacties

 • Gat

  Denk je nu echt dat die TAPP iets interesseren om het inkomen van een boer? Het is puur om de veehouderij te slopen niks meer niks te minder.

 • Tinus1

  Het idee is ook een manier om dichter richting het comunisme te komen

 • oeleboele

  En deze groepjes bepalen de regels en uitkeringen en halen langzaam de stop aan.

  Het kan veeeel simpeler. Gewoon de boer meer voor zijn product betalen door de supers, via de tussenhandel. Dan kan een boer ook met minder vee, of teelt een normale goed belegde boterham verdienen, zonder subsidie.

  Want als je het goed bekijkt, worden via de boer, de supers enorm gesusidieerd

 • farmerbn

  Helemaal eens met Gat.

 • veldzicht

  Ook al weer zo,n enquête waar de uitkomst van te voren al vast staat door de vraagstelling.Bent u voor of tegen een vlees taks als de belasting op groenten en fruit wordt verlaagd en de boeren een eerlijkere prijs voor hun producten krijgen.? Vegetariërs en mensen die weinig vlees eten stemmen sowieso al voor en de rest denkt; ik word er niet slechter ,het een omhoog het andere omlaag,van en als de boeren een betere prijs kijgen wat ten goede komt van de dieren waarom niet.Alleen jammer dat de mensen niet zien dat het zo niet werkt en het en het gewoon weer een achterbakse streek is de vleesconsumptie te verlagen door de antivlees lobby.

 • Saaman

  Het is geen vleestaks, maar een eerlijke vleesprijs met correctie voor milieukosten en de te lage vleesprijs voor veehouders. Die eerlijke prijs komt duidelijk niet tot stand via marktwerking (race to the bottom supermarkten). En ja, de overheid kan dit corrigeren, zoals bij energiebeleid: een CO2-prijs met SDE-subsidies. Waarom niet ook bij voedsel? Boeren krijgen er vanaf 2021 jaarlijks dan 600 miljoen euro bij, bovenop de 700 miljoen euro EU subsidies, die flink afnemen. Subsidieregels zullen echt niet anders zijn dan voor de 11.000 euro EU-subsidie per boer nu en subsidies waarmee melkveehouders 20% inkomen verdienen (veeteelt.nl). Zijn dit dan 'bureaucratische gedrochten " nee toch? Jan Braakman hoorde het gister: TAPP Coalitie wil GEEN vleestaks voor de staatskas, maar een reële eerlijke vleesprijs met álle kosten erin. Met meerprijs voor investeringsfonds duurzame landbouw (gem. 20.000 euro per melkveehouder, 30.000 euro per varkenshouder en 70.000 euro pluimveehouder voor klimaat, stikstof, kringlooplandbouw, natuur en dierenwelzijn, waar AH en Jumbo en ‘t buitenland niet voor betalen. Ook LTONederland pleit voor zo'n Fonds (stikstof, biodiversiteit). Mensen, 63% procent van de Nederlanders steunt het TAPP Coalitie voornemen, zie poll 19.000 AD lezers na 1 dag. Carola Schouten zei in juni in AD dat voedsel te goedkoop is. Nu zeggen AD lezers: OK ik betaal wel wat meer voor vlees op voorwaarden TAPP Coalitie en voor boeren 600 miljoen euro/ jaar. Inkoppertje voor LTO!

 • Renate

  Vleestaks is onzin. Is werkgelegenheid voor ambtenaren. Komen zo veel onzinnige banen bij.
  Gewoon de marge van de supers en tussenhandel omlaag, zodat er meer in de beurs van de veehouder komt. Om het te koppelen aan de CO2, N of wat dan ook.... nutteloos. Eerst bepalen of er wel praktische N problemen enzo zijn ipv de Haagse theorie.

  Beginnen bij het begin van het zogenaamde probleem en niet van achter naar voor

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.