Commentaar

‘Eensgezindheid en goede opkoopprijs geven hoop’

Na weken vol chagrijn en onvrede zijn er tekenen van een verbeterende stemming in de agrarische sector. Afgelopen week bracht meerdere hoopvolle ontwikkelingen.

Zo blijft de mestproductie keurig onder de plafonds voor stikstof en fosfaat, meldt het CBS. Teken dat het mest- en fosfaatbeleid, waar natuurlijk van alles en nog wat op aan te merken is, toch ook resultaat heeft.

Ook het bericht dat er meer boetes op mestgebied zijn uitgedeeld, kun je positief uitleggen. Het verscherpte toezicht heeft effect. Het is in ieders belang dat mensen zich houden aan de regels en zeer frustrerend om te horen dat wie dat niet doet, daarmee wegkomt.

Alleen al de gezamenlijke erkenning van een stikstofprobleem is een prestatie van formaat

Belangrijker nieuws is natuurlijk de eensgezinde en verrassend goed doordachte plannen van Het Landbouw Collectief. Deze kruiwagen met 13 (!) kikkers is het onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen eens geworden over een ingrijpend pakket mogelijke stikstofmaatregelen. Alleen al de gezamenlijke erkenning van een stikstofprobleem is een prestatie van formaat.

Dat er een forse prijskaart aan de plannen hangt, spreekt bijna vanzelf. Dat er twee handenvol ‘keiharde’ randvoorwaarden zijn geformuleerd waar niet aan te tornen zou zijn, is logisch bij de start van een onderhandeling. Uiteraard wordt het geven en nemen. Zelfs de inmiddels doorgewinterde actievoerders zullen zich dat realiseren.

Nieuwe maatregelen op komst

Deze week komt het kabinet met nieuwe maatregelen. Het is ondoenlijk om daarop te speculeren maar je mag verwachten dat er iets in zit over gerichte (vrijwillige) opkoop van bedrijven dichtbij natuurgebieden. Zij kunnen hoop putten uit dat andere belangrijke nieuws: de bekendmaking van de opkoopprijs van de varkensrechten in de warme sanering. Die is in regio Zuid € 151 per recht, dat is hoger dan velen verwachtten.

Lees ook: Warme sanering varkenshouderij: vragen en antwoorden

Stijgende varkensprijzen: stoppen of doorgaan?

De achtergrond hiervan is duidelijk. De overheid heeft alle belang bij hoge deelname aan de regeling. Elke stopper telt mee in de stikstofreductie. Daarbij zit de varkensprijs wereldwijd in de lift vanwege de problemen in China. Schouten moest daar tegenop bieden.

De kandidaat-stoppers staan voor de keuze: of deze relatief hoge prijs accepteren en stoppen, of speculeren op een verdere stijging van de varkensprijzen en doorgaan. Voor de blijvers is het te hopen dat veel stoppers dit moment grijpen.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.