Commentaar

3 reacties

‘Eenheid straalt kracht uit in stikstofdossier’

Eensgezind prijken de logo’s van dertien boerenorganisaties op het rapport ‘Uit de gecreëerde stikstofimpasse’.

Het Landbouw Collectief onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen biedt het kabinet in dit rapport een oplossing voor de stikstofcrisis. Na de fysieke trekkeracties en protesten waarin vooral de boosheid tot uiting kwam, ligt hier een plan van aanpak.

Een plan met een breed draagvlak in de sector. Aalt Dijkhuizen heeft alle organisaties, met toch verschillende karakters, bij elkaar gehouden. Het collectief spreekt niet voor niks van een uniek verbond tussen alle boerenbelangenbehartigers en boerenprotestgroepen. Deze eenheid straalt kracht uit.

Landbouw steekt zijn nek uit

Het kabinet kan de voorstellen niet links laten liggen. Niet alleen vanwege de eenheid, maar ook omdat de sector op enkele terreinen de nek uitsteekt. De landbouw wil zelfs inleveren – ammoniakuitstoot beperken – om ruimte buiten de sector te creëren. Tegen een prijs natuurlijk, en op vrijwillige basis. Voorwaarde is ook dat er een realistische drempelwaarde komt. Kern van het hele plan is dat de landbouw perspectief houdt.

Hogere prijs voor samenleving ligt op de loer

Het collectief becijfert dat voor het gehele plan de komende vijf jaar € 2,9 miljard nodig is. Dat is een smak geld. Een economische recessie als gevolg van de stikstofcrisis ligt op de loer, met een hogere prijs voor de samenleving tot gevolg. € 2,9 miljard als onderdeel van een oplossing in het dossier komt dan in een ander licht.

Lees ook: Schouten wil snel met Landbouw Collectief om tafel

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  en zo is het en niet anders

 • Alco

  "De landbouw wil zelfs inleveren- ammoniakuitstoot beperken- om ruimte BUITEN de sector te creëren."
  He He Het besef waar het werkelijk om gaat is eindelijk ingedaald.

 • goossens

  Als je ook nog eens meeneemt dat 25 tot 30% van de industriële bedrijven (waaronder Heineken, Bavaria,Heijmans,ATM Moerdijk ) geen NB-vergunning hebben en deze dankzij de boeren zouden mogen doorproduceren dan is die 2,9 miljard een schijntje.

Of registreer je om te kunnen reageren.