ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Boerenblog

3 reacties

‘Denk in oplossingen bij stikstof’

Wat allen niet lukt, lukt mét zijn allen wel. De agrosector strijdt schouder aan schouder. We moeten stoppen met de huidige, op drijfzand gebaseerde politiek en discussies rond de stikstofcrisis. Denk in oplossingen, niet in problemen.

Na jaren van drukte was ik er even tussenuit gevlogen naar de World Dairy Expo in Madison, Wisconsin. Tijdens die reis kwam ’ voorbij. Ik heb veel rondom de acties meegekregen via de twee whatsappgroepen waar ik in zit. Mijn telefoon bleef maar trillen.

De hele agrosector strijdt nu schouder aan schouder, dit keer eens niet verdeeld door tegenstrijdige belangen. Laten we dit vooral vasthouden!

De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat een boom geen bos maakt en een militair geen leger. Maar de hele agrarische sector strijdt nu schouder aan schouder, dit keer eens niet verdeeldheid door tegenstrijdige belangen. Laten we dit vooral vasthouden! Wat allen niet lukt, lukt mét zijn allen wel.

Slaan we nu helemaal door om de lucht nog schoner te krijgen?

De landbouw is al decennialang zeer succesvol bezig de milieudruk te verlagen. We zijn rond 1985 begonnen met het mestbeleid om de grondwaterkwaliteit te beschermen en verbeteren. Daarna moesten we gelijk door om de bodem te beschermen. Slaan we nu helemaal door om de lucht nog schoner te krijgen?

Als je de stikstofaanvoer via kunstmest en vanuit de lucht uit de aanvoercijfers in de KringloopWijzer haalt, valt de stikstofemissie vanuit de landbouwbedrijven ineens heel anders uit

Toch hebben we nu een stikstofcrisis. Op de landbouwschool leerden we dat met goedkoop Gronings gas stikstof uit de lucht wordt vastgelegd in kunstmest, die boeren vervolgens volop zijn gaan gebruiken. Als je de stikstofaanvoer via kunstmest en vanuit de lucht uit de aanvoercijfers in de KringloopWijzer haalt, valt de stikstofemissie vanuit de landbouwbedrijven ineens heel anders uit.

Kunstmestfabriekjes op windenergie

Het kan ook heel anders. In Amerika wordt gewerkt aan kleine kunstmestfabriekjes op landbouwbedrijven om windenergie te gebruiken om kunstmest te maken. Wat kun je ook anders als er geen kabels zijn om de stroom af te voeren?

Mark en Carola mogen me volgend jaar helpen met het opstellen van een sluitend bemestingsplan voor mijn bedrijf

Het is ieder jaar weer een puzzel hoe groot de kunstmestgift op elk perceel moet zijn. Het is continu zoeken naar het break-evenpoint, want bij een teveel verspil je stikstof en geld, bij een te krappe gift verlies je opbrengst. Mark en Carola mogen me volgend jaar helpen met het opstellen van een sluitend bemestingsplan voor mijn bedrijf. Als ze hier dan toch zijn, kunnen ze gelijk een kijkje nemen bij mijn nieuwe emissiearme vloer. Ik heb er zo mijn twijfels bij. Maar ja, deze vloer is als beste getest en de collega’s zijn er enthousiast over. Dan doe je ook maar mee met deze verplichte gekte.

Lees verder onder de foto.

Koeien aan het voerhek. We moeten bij de stikstofkwestie denken in oplossingen en niet in problemen, schrijft columnist Pieter Schouten. - Foto: Ruud Ploeg
Koeien aan het voerhek. We moeten bij de stikstofkwestie denken in oplossingen en niet in problemen, schrijft columnist Pieter Schouten. - Foto: Ruud Ploeg

De Nederlandse landbouw zit in de wereldtop. Hier een koe weg betekent in het buitenland twee koeien terug

De Nederlandse landbouw zit in de wereldtop. Hier een koe weg betekent in het buitenland twee terug. Net als de kip die nu in Oekraïne zit. Het dierenwelzijn, milieu en lage antibioticagebruik moet je dan gedag zwaaien. De reg.NL-sticker op de verpakking zegt immers niet waar het vlees vandaan komt. De uitsnijderij voor Oekraïense kippen staat al in Nederland.

Nederlandse boeren steken rond milieu met kop en schouders uit boven hun collega’s in de EU

Nederlandse boeren steken rond milieu met kop en schouders uit boven hun collega’s in de EU. Dank maar aan emissiearme mestaanwendingstechnieken, kantstrooi-inrichtingen, luchtwassers, emissiearme vloeren en zo kan ik nog wel even doorgaan.

We moeten stoppen met deze op drijfzand gebaseerde politiek en daarop volgende discussies. Kijk meer naar Amerika. Denk in oplossingen, niet in problemen.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Goed verhaal Pieter, dit noemen ze GBV.
  Maar helaas is er in de politiek geen schrijntje GBV aanwezig, ze blijven rondtollen in een vervuild nest.
  Als we het als collectief maar eens blijven dan zijn wij sterker dan die hele kliek daar in Den Haag.
  Willen ze niks, prima doen we niks.
  Willen ze alsnog 50% minder, ook goed dan zorgen we eerst voor 100% minder met de kerst.... zien we daarna wel eens of we net zo ongewenst zijn.
  vr gr René

 • melkveehouder .

  Je hebt helemaal gelijk Pieter, ware het niet dat het linkse ambtenarenkorps ( en die hebben de macht!) voor iedere oplossing twee nieuwe problemen bedenkt. Politici doorzien dit meestal pas als het te laat is. Alleen breed verzet waarbij je de politiek met feiten confronteert, zoals STAF dit nu doet, kan het verschil gaan maken en het machtsmisbruik van bepaalde ambtenaren breken. En vooral samen blijven optrekken!

 • Alco

  De linkse kliek snapt de materie niet.
  De landbouw heeft geen probleem, maar heeft de oplossing voor de andere sectoren in de hand.

Of registreer je om te kunnen reageren.