Redactieblog

29 reacties

‘Boeren wijken voor bouwend Nederland’

“Uiteindelijk zijn we de verliezers”, zegt Hanna somber over de stikstofdiscussie. Ik ben dat met haar eens. Het is een zaak van ‘operatie geslaagd, maar patiënt overleden’. Daar krijgt de Commissie-Dijkhuizen het nog moeilijk mee.

Hanna knikt: “De conclusies zijn getrokken. Het kabinet is geschrokken van de enorme impact van de boerenacties en daaropvolgend de bouwbedrijven. In alle haast is toen geld uit de hoge hoed getoverd.”

Leraren profiteerden het eerst

Hanna vervolgt: “Als eerste profiteren de leraren daarvan. Ze kregen een kleine € 500 miljoen om de nood te lenigen en prompt trokken de Vakbonden de grote demonstratie in. De leden wilden dat niet en na crisisberaad trad de voorzitter van de vakbond af. De actie in Den Haag ging toch door. Dat was een tegenvaller voor het kabinet. Ze willen niet meer acties en dachten de onderwijswereld even stil te krijgen. Nee, dus. Bouwend Nederland is wél tevreden. Het bouwen kan doorgaan. Maar boeren zijn het kind van de rekening.”

Géén € 500 miljoen om nood boeren te lenigen

Helaas. Voor de stikstofproblematiek in de landbouw is ook ongeveer € 500 miljoen beschikbaar gesteld. Echter, niet om de nood van de boeren op te lossen, maar om het mogelijk te maken dat bouwend Nederland weer aan de slag kan.

Lees verder onder de foto.

De landbouw moet vanwege de stikstofcrisis wijken voor bouwen, en dat wordt op een gehaaide manier uitgevoerd, legt Vergaderboer uit; niet via de harde hand van D66, maar via de 'fluwelen vingers' van minister Schouten. - Foto: Koos Groenewold
De landbouw moet vanwege de stikstofcrisis wijken voor bouwen, en dat wordt op een gehaaide manier uitgevoerd, legt Vergaderboer uit; niet via de harde hand van D66, maar via de 'fluwelen vingers' van minister Schouten. - Foto: Koos Groenewold

Veehouders zijn de sjaak, op een gehaaide manier

Dat gaat gebeuren via het uitkopen van veehouderijbedrijven, vooral bij natuurgebieden. Daardoor komt er ruimte om huizen te bouwen en wegen aan te leggen. Over het oplossen van het stikstofprobleem door middel van technologische en voedingstechnische oplossingen wordt bijna niet gesproken. Kortom, de veehouders zijn de sjaak.

Op een gehaaide manier. Alles gebeurt op basis van vrijheid. Ook verplaatsing van bedrijven. Het resultaat is hetzelfde: de sector zal krimpen.

Tjeerd de Groot, die de veestapel wil halveren, krijgt gelijk; niet via de harde D66-hand, maar door de fluwelen vingers van minister Schouten

Tjeerd de Groot, die de veestapel wil halveren, krijgt gelijk. Niet via de harde hand van de D66-politicus, maar door de fluwelen vingers van minister Schouten. Wie had dit voor mogelijk gehouden: een kabinet van VVD, CDA en ChristenUnie stimuleert de krimp van de veestapel.

Als professor Aalt Dijkhuizen er in slaagt om in deze politieke chaos nog resultaat te boeken, is hij een echte krachtpatser.

Lees ook: ‘Nu stikstofargumenten onderbouwen met Dijkhuizen’.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • ghsmale

  Een boer heeft grond en dat is schaars in dit land.
  kost wat het kost moet dit in handen van de overheid komen.
  alles wordt er bedacht om de boer te naaien.

 • agratax(1)

  Wat Vergaderboer vergeet te vermelden is, dat indien boeren worden uitgekocht rond de Natura 2000 postzegeltjes, de grond gevoegd zal worden bij de Natura 2000 gebiedje. Hierdoor wordt dit gebied groter en moet er weer een ring rond het gebied worden onttrokken aan het normale gebruik. Hiermee werkt de politiek zich behoorlijk in de nesten lijkt. Helaas dit kunnen we verwachten van de huidige generatie politici, die nauwelijks levens ervaring hebben buiten het pluche.

 • farmer135

  Klopt het dat boeren die uitgekocht worden hun rechten moeten inleveren?

 • veldzicht

  Mevr.Thieme,Gefeliciteerd hoor,je hebt gewonnen.Nederland is hard op weg de veehouderij het land uit te gooien en dat was toch de bedoeling van wat je altijd predikte.

 • Buurke

  Hoop dat heel Nederland nog een keer aan de bedelstaf komt kijk eral na uit stelletjes Kl...klappers

 • Bennie Stevelink

  Welke oplossing heeft FDF hiervoor?

 • koestal

  Boeren in natura 2000 gebieden,worden uitgekocht ,maar moeten wel hun land en stallen inleveren,het land gaat direct naar de natuurorganisaties.Het geld 500 miljoen is hier voor beschikbaar,maar er is meer geld zegt Rutte in Vinkenbuurt. Het kabinet zet alles op alles om de bouw weer vlot te trekken,hiervoor worden boerenbedrijven op gekocht.

 • Kringloopboer

  Zoals de volkskrant gisteren de cijfers van het CBS naar buiten bracht klopt niet dat ligt toch wel iets genuanceerder.
  Ik ben er ook in getrapt.
  Gelukkig wel het voorbehoud gemaakt dat ik het uit de volkskrant heb .
  Vanmorgen las ik dit artikel.met de kop boeren wijken voor bouwen Nederland.
  Met een foto van de minister.
  Blijkt dus ook gewoon de mening van vergaderboer te zijn en niet van de minister.
  Twee keer op het verkeerde been gezet in 24 uur.
  Zit dus ook al geen verschil tussen de volkskrant en boerderij .
  Gr kringloopboer

 • van elp

  @Bennie,
  Welke oplossing heeft FDF/NZO ons al gebracht?
  Heb van die kant alleen maar geluiden gehoord die gericht zijn op behoud hun eigen melklevering ten koste van de rest van de landbouwsector

 • bankivahoen

  Waarom Benny, ben je zo gefocust op FDF , FVD en PVV in elke posting die je overal plaats? Het is mij wel duidelijke welke politieke voorkeur je hebt , maar het lijkt meer bashen te worden van eerder genoemde partijen. Ik wil anderen WEL een kans geven al weet ik niet wat ze te bieden hebben. Niet bang zijn voor het onbekende is nu noodzakelijk om een totale crisis , wanorde en totale revolte te voorkomen.

 • Alco

  De minister heeft altijd de mond vol van kringloop, maar ze heeft niet door dat de kringloop van de landbouw van een jaar geheel iets anders is dan de kringloop door gebruik van fossiele brandstoffen.
  Dat veel mensen het ook niet snappen blijkt wel uit de commotie van uitstoot door energie opwekking door bio. Dat deze nog vervuilender is dan opwekking door steenkool. Ook deze kringloop kan men niet vergelijken, want met bio is het na enkele jaren alweer recht gezet.
  Och. Zelfs een vegetariër snapt nog niet waardoor hun voedsel groeit.

 • Henk.visscher

  Als ze het allemaal doorzetten en de veestapel gaan halveren, dan moeten we die natuurgebieden maar in de fik steken, wij niks, zij niks, maar ach laten we dat maar dien doen, want er zijn ook nog dieren in de gebeiden

 • Tja, als het dan moet, dan maar netjes, dat is beter dan koude sanering. Realiteit onder ogen zien.

 • <> Het kan ook andersom wat halvering betreft .

 • EL

  De natuur zal Nederland overwoekeren!?

 • Espresso

  @henk.visscher. wat een uiterst domme opmerkingen plaatst u. Zo schadelijk.

 • veldzicht

  We leven nu een maal in een boer vijandig land waar de tegenstanders (links) de macht hebben na het uitsluiten van PVV en FVD. Na het fosfaat,CO2,geur,fijnstof,stikstof,zure regen,gat in de ozon laag,verspilling van grondstoffen etc.etc. debacle verzinnen ze wel weer wat anders waarvan ze de boeren de schuld geven.CDA en VVD moeten nog maar eens goed gaan praten met PVV en FVD of die hun standpunten niet kunnen verzachten zo dat ze met hen nog eens een coalitie kunnen vormen,zo worden we uitgeleverd aan links en D66 die alles kapot maken wat de laatste decennia is opgebouwd.

 • Kringloopboer

  Dat je van goede cijfers uit moet gaan staat ben ik het helemaal mee eens .
  Waar ik me wel aan stoor dat er ongefundeerd naar politieke partijen wordt ge wezen .links krijgt altijd de schuld .
  Echter feit is het kabinet rutten 2 (VVD ) de PAS regeling samen met het landbouw bedrijfsleven (lto) hebben opgetuigd .
  De oorzaak van al deze ellende!!!
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  Welke linkse partijen zaten er toen in de regering ????

 • Noordam2

  Rutte is van jongs af uiterst links alleen om zijn positie in de VVD te claimen praat hij soms rechts. Een ultiem voorbeeld van het paard van Troye. Hij zal de geschiedenis in gaan als vernietiger van een bloeiende economie. Zelf zal die zich voegen bij zijn vrienden, de profiteurs Timmermans en Samsom dus Rutte hoeft NOOIT te bezuinigen. Ik kan nog niet bevatten dat zoveel mensen op hem stemden

 • Cheese

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Bennie Stevelink

  Laten wij, deelnemers aan deze site, onder elkaar eens een weddenschap aangaan: hoe lang zal het duren voordat de reactie van @Cheese verwijderd wordt?
  Ik zet in op 1 uur.

 • farmerbn

  Maandag 9.00 uur want eerder zijn ze niet op kantoor.

 • drikhend

  Beste Cheese Rutte kan geloofwaardig onnozeldoen en het zich niet kunnen herinneren van iets is een smoes om zich niet op een leugen te laten betrappen . Want wat je niet meer weet kan je later weer ineens herinneren als hem dat past en dan weet je het weer en heb je dus niet gelogen .Maar aangezien we in een democratie leven zou alles open en eerlijk naar buiten moeten komen . Maar in de overheid zit een soort van machtblok wat eigenlijk nooit veranderd na de verkiezingen . Dat is het ambtenaren apparaat plus de uitvoerende diensten . En men is dan ook afhankelijk van de adviezen en cijfers die deze in mijn ogen machtsblokken aanleveren . En als daar een trend is ingezet zal deze ook moeilijk te keren zijn . En aangezien dat de agrarische wereld geen meerderheid meer is zal deze trend tegen de boeren niet snel doen keren . En aan Rutte en Schouten de kunst om hier de ballans te vinden om er zonder kleer scheuren vanaf te komen . En Rutte is in mijn ogen veel gladder en aroganter als Schouten . En zie ik Schouten nog wel eens opgeofferd worden omdat zal lijken dat zij nog te veel de kant van de boeren kiest . Braks is ook op niet nette manier aan de kant gezet . En van Aertsen en Brinkhorst waren ook paar arogante gladde antie boeren heren dus zij paste wel bij de klup . Naar mijn mening is Schouten niet arogant en niet echt negatief over boeren . Rutte zou een goede acteur zijn .

 • EL

  Cheese heeft gelijk! Er zijn geen mannen met ballen in deze regering.

 • drikhend

  Beste Cheese zijn taal gebruik laat te wensen over . We zullen er maar van uitgaan dat dit emotie is die hier toe heeft aangezet.Maar waar hij gelijk in heeft moet ieder voor zich zelf maar invullen . Ik ben het met hem eens over de zakelijke dingen . De personlijke zaken van de minister waar of niet waar hoef en wil ik niet weten en doen niet ter zaken en voegen eer negatief iets toe dan dat ze waarde hebben .

 • drikhend

  Beste Man zonder naam Mannen met geen ballen ? .

 • EL

  `- Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • kleine boer

  nou Bennie het uur is al wel voorbij... beetje verkeerde inschatting ...

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.