Commentaar

6 reacties

‘Aalt Dijkhuizen in rol van regisseur en mediator’

Goed dat gevestigde orde LTO Nederland én de krachtige boerenbeweging FDF de handen ineenslaan.

Het doel is duidelijk: perspectief voor de agrarische sector. Acuut geldt dat voor een fair stikstofbeleid, maar verderop liggen klimaat, gewasbescherming, mest en prijzen. De regels moeten helder, werkbaar en mogen zeker niet tegenstrijdig zijn.

En hoe de boerenprotesten ook de sympathie van de Nederlandse burger hebben, in het Haagse politieke krachtenveld is vertaling naar beleid niet vanzelfsprekend. Een aanhoudende druk is nodig, daar waar ook de bouw zich manifesteert. En zorg, onderwijs, politie, noem maar op, zij willen allemaal oplossingen. Lees: meer geld. Een euro kan maar één keer worden uitgegeven.

LTO en Farmers Defence Force

Eendracht maakt macht. Het is een cliché, zoals al eerder is betoogd op deze plek, maar ook heel erg waar. Het is goed dat gevestigde orde LTO Nederland én de krachtige boerenbeweging Farmers Defence Force (FDF) de handen ineenslaan. Even dreigde door het verschil in aanpak tweespalt. De gelederen zijn gesloten.

Eind vorige week kwamen beide partijen overeen een ‘Landbouw collectief’ op te zetten. In dit collectief zitten vertegenwoordigers van LTO en FDF. Het staat onder leiding van onafhankelijk voorzitter Aalt Dijkhuizen. Hij is spreekbuis richting ministerie. Een pittige job. Dijkhuizen kent de rol van regisseur. Hij heeft ook ontegenzeggelijk gezag, en zal zijn kwaliteit als mediator nodig hebben. LTO-voorzitter Marc Calon zet in deze crisistijd in het belang van één gesloten front een stapje opzij. Dat doet best pijn.

Interne strubbelingen moeten niet te veel energie opslurpen

Communicatie

Dijkhuizen moet als nieuwe ‘boerenleider’ alle kikkers in de kruiwagen houden. Er zijn naast de LTO- en FDF-kopstukken, jongerenorganisatie NAJK nog andere actoren – meer of minder zichtbaar – actief. Tot enige commotie leidde vrijdag direct al wel de berichtgeving. LTO Nederland wil in gesprek blijven met overheid, politiek en provincies. FDF stelt op zijn beurt nadrukkelijk eisen als voorwaarde aan zo’n gesprek. Stevige paragraaf in de overeenkomst van het nieuwe collectief moet daarom communicatie zijn. Interne strubbelingen moeten niet te veel energie opslurpen. De aandacht moet gericht zijn op het doel.

Stikstofplan zuivelsector

FrieslandCampina werd een week geleden aan de kant gezet. Het stikstofplan van de zuivel sneuvelde al voor de inkt droog was, voor er echt naar gekeken was. Dom ook van ZuivelNL om in de nieuwe werkelijkheid de veehouders niet te consulteren. Aan Dijkhuizen als regisseur en mediator nu de taak om het bedrijfsleven wel weer te betrekken in dit krachtenveld. Uiteindelijk gaat het om één agrarische sector, met een gemeenschappelijk doel: perspectief. Op korte, én lange termijn. Daarvoor is inzet van de hele keten nodig.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Een kleine nuance Jan. Je schrijft: "En zorg, onderwijs, politie, noem maar op, zij willen allemaal oplossingen. Lees: meer geld. Een euro kan maar één keer worden uitgegeven."
  De agrarische sector wil helemaal geen extra geld. De sector wordt juist door de politiek bestolen van eigendom onder het mom van een gemaakt probleem. Dat is waarom het Malieveld vol staat.

 • ENDE902

  Inderdaad Ketholt,
  De overheid wil niet terugkijken, hoe ze in het verleden er voor gezorgd heeft, dat deze onhoudbare situatie m.b.t. stikstof is ontstaan en denkt dit op te lossen over de rug van de agrarische sector. Dit wordt dan uitgevoerd via het inpikken van eigendom en het betalen van smeergeld, zou je kunnen zeggen.

 • Alco

  Wij zeggen dat het zonde is van het geld om zoveel boeren te willen saneren.
  Wat veel geld kost en ook nog eens meer mensen in de steun.
  En dat gaat allemaal ten koste van Zorg, Onderwijs en Veiligheid.

 • Kringloopboer

  Hier was ik dus al bang voor wat stom .
  Nu de motivering .Nu LTO en FDF de handen ineen hebben geslagen zullen andere groepen bijv stichting grondig om nog gehoord te worden op zoek gaan naar steun .
  De politiek en tientallen natuur en milieu organisaties zien een gepolariseerde landbouw voor zich ontvouwen .
  Waar zal dan de meeste simpatie en steun naar uitgaan ???.
  Als je pech hebt zullen LTO en FDF al snel worden afgeschilderd in de media als de vertegenwoordigers van de bio-industrie. Wat naar mijn idee ook wel klopt.

  En de rest als hardwerkende natuurminende boeren die al bestolen zijn bij de fosfaatrechten
  Gr kringloopboer

 • EL

  Als er stikstof ruimte vrijkomt bij de sanering van de veehouderij, wordt deze onmiddellijk gebruikt voor woning en wegenbouw!

 • Kringloopboer

  Die moeten ook aan tonen dat de activiteit geen extra belasting vormt voor de leefomgeving .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.