ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Redactieblog

35 reacties

‘Wij Willen Waardering’

De demonstratie van Onze Boeren, dinsdag 1 oktober in Den Haag, was natuurlijk indrukwekkend. Al die trekkers op het Malieveld, geweldig!

Volgens mij was het de eerste demonstratie in de geschiedenis die alleen maar als doel had: ‘wij willen worden gewaardeerd’. Demonstraties gaan meestal over ‘we zijn ertegen’ (kruisraketten, bijvoorbeeld) of ‘wij zijn ervoor’ (hoger loon bijvoorbeeld).

Eens met de boeren

Ook boeren hebben in het verleden gedemonstreerd met concrete eisen: hogere melkprijs, of hogere graanprijs! Tegen Braks! Deze keer ging het – mede dankzij Tjeerd de Groot – over ‘wij willen niet overal de schuld van krijgen, wij willen waardering’.

Nou, die waardering heeft men gekregen. Meer dan 80% van de Nederlanders was het met de boeren eens. Ja, wij waarderen jullie. Hoogtepunt vond ik zelf de kleuters van de basisschool Ommerkanaal die met hun traptrekkertjes naar school gingen. Alle waardering.

Maar, thuis en tot rust gekomen, komt toch de vraag op: wat is die waardering werkelijk waard? Ik laat nu maar de gebruikelijke clichés onbesproken (wij zijn hardwerkende gezinsbedrijven, de consumenten willen niet betalen voor al die extra eisen, waarom moeten wij bloeden voor Lelystad, Schiphol en Zandvoort, het meeste komt uit het buitenland, wij zorgen voor jullie eten, et cetera). En dan natuurlijk nog de discussies: kloppen de meetmethodes wel? Is de bijdrage van de landbouw al niet sterk gereduceerd sinds 1980? Ofwel: we hebben al genoeg gedaan!

Waardering niets waard

Blijft over de vraag: alle waardering, maar wat is die waard? Ik denk: uiteindelijk niets. Boeren en hun organisaties zullen zich moeten gaan voorbereiden op een drastische inkrimping, een halvering wellicht. Als Nederland bereid is om de enige sector in Nederland die nog wat produceert om zeep te helpen, het zij zo. 10 procent van het nationaal inkomen, toe maar.

Maar dan wel eerlijk: dus niet zoals bij de nertsenhouders of de bordeelhouders in het Spijkerkwartier in Arnhem, of zoals bij de fosfaatrechten. Gewoon uitkopen op onteigeningsbasis. Zoals het met de kokkelvissers in de Waddenzee is gegaan. Dat is pas echte waardering.

Stoppen te duur?

Uit onderzoek bleek dat daar best over valt te praten met veel boeren. Er zijn nogal wat boeren die willen stoppen als ze er een beetje uitspringen. En dan zou wel eens kunnen blijken dat dat allemaal veel te duur is. Wil Tjeerd de Groot zomaar € 500 miljard (ik noem maar een bedrag) vrijmaken? Ik denk het niet.

De volgende demonstratie (op Schiphol hoor ik) zou daarover moeten gaan: ‘Waardering okee, maar pas met groot geld zijn wij echt tevree’.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk 1

  Helemaal mee eens Willem
  We zitten al jaren te klagen dat we onderbetaald worden voor onze producten.
  Dat is iets wat we nu niet voor elkaar krijgen en waarschijnlijk ook in de toekomst niet daar hebben wij geen vat op.
  Laten we nu we moeten krimpen zoals de maatschappij wil in elk geval onze verworven rechten niet weggeven maar een reële prijs er uit slepen .
  Geen kraaltjes en spiegeltjes.
  Als je wat wil moet je er voor betalen .

  Laten we

 • Flepke

  Niet vaak met Willem eens. Maar nu is dat anders

 • melkveehouder .

  Goed stuk Willem en helemaal eens met je conclusies.

 • Firma Vellenga

  Maar dan??? Opkoping is zo gedaan. Leuk om even wat meer geld te hebben. Veel naar de belastingdienst blijft er nog wat over misschien voor een nieuw huis en een nieuwe fiets zodat je nog even door je "eigen" natuurgebied kunt fietsen. Je ziet goede grond achteruit gaan, je hebt niets te bieden aan je kinderen, je kunt geen ander werk vinden, Je ziet het besluit doorwerken in andere sectoren en op den duur staan we allemaal met lege handen. Ik zou bij opkoping ook meteen maar de begrafenis financieren heb je toch nog een waardig heen gaan over 20 jaar in dit derde wereld land. (Als je dan al de grond in mag met dit "stikstof"probleem)

 • JanJDekker

  Alles goed en wel.

  Maar wat hebben jullie met het land gedaan? Waar zijn de vogels, insecten, bloemen en houtwallen gebleven? Het is allemaal monocultuur. Het onkruid is doodgespoten, het raaigras is alleenheerser en de houtwallen zijn vernietigd. Cultuurschatten zoals eeuwenoude dijken, kerkpaden of waterlopen zijn vernield. De grondwaterstand is tot een absoluut dieptepunt verlaagd met bodemdaling en schade aan huizen als gevolg. De grond zelf is ontdaan van alle leven dankzij de steeds zwaardere machines.
  Kortom: het land is dood. Morsdood.

  En hoe komen jullie aan die slogan "no farmers no food"? Een heel groot deel van de producten is voor de export bedoeld (NL is de grootste aardappelexporteur ter wereld!). Dus zelfs een grote sanering in de agrarische sector zal nog ruim voldoende voedsel overlaten voor de Nederlandse markt. En dan nog: helemaal niemand wil "no" farmers. Het zou al mooi zijn als de bestaande farmers hun bedrijfsvoering aanpassen en wat meer rekening houden met natuur en milieu. Je bent ondernemer of je bent het niet.

  Doe niet alsof de agrarische sector een maatschappelijke liefdadigheidsinstelling is. Want jullie zijn gewone bedrijven die een goede boterham verdienen aan landbouw en veeteelt. Het overgrote deel van het landoppervlak in Nederland is van jullie. Land waarop private winst wordt gemaakt, ook dankzij export. Vaak ten koste van publieke waarden zoals natuur. De winsten zijn verdiend. Maar dan mag de samenleving ook wat terugvragen.

 • Henk 1

  En hoe komt het dat alles zo is doorgeschoten als jij beweerd Jantje Dekker.
  Omdat de Jantjes in Nederland niet willen betalen voor hun voedsel.
  Ze bukken in de winkel voor de kiloknaller.
  Wat je zaait ga je ook oogsten.
  Door jullie koopgedrag is dit ontstaan nu moet je er ook maar voor bloeden.
  Of beter gezegd zie het maar als achterstallig loon.

 • kleine boer

  Janjdekker kijk om je heen zie de woonwijken en wegen die ontstaan op boerenland kom daarna met een zinnige reactie!!

 • Maas1

  JanJDekker je schrijft,
  je bent ondernemer of je bent het niet.Precies daarom behoort het wellicht veel van ons aan jou toe.Dan mag jij het gaan doen dan kun je laten zien wat het je waard is,succes er mee!

 • Alco

  Hoe kun je het nu helemaal eens zijn met Willem.
  Als jurist moet je je bij de feiten houden.
  Doe dat dan ook?
  En de feiten zijn nu dat er een grote kans bestaat dat alle commotie over de natuur en de betrokkenheid van de landbouw daarin van een grote fantasie gehalte zijn.
  Nu zal er wel weer een gedachte opkomen van dat ik nog in de ontkenning fase zit. Maar net als mijn grote twijfels destijds over de aantallen tweelingfraude zal de waarheid zegevieren.

 • veldzicht

  Er zijn de laatste tientallen jaren al vele duizenden ha van landbouw naar natuur gegaan,ik zou zeggen dan moet het onderhand toch wel beter gaan met die natuur, ik hoor alleen maar gejammer dat het slechter gaat.JanDekker je mag dan tekeer gaan tegen chemische bestrijdings middelen,er wordt al veel minder en milieu vriendelijker gespoten als jaren terug,maar o wee als er een slakje in de sla zit of een larf in de spruiten of het er niet perfect uit ziet dan koopt niemand jouw product en kan je het hoog uit nog kwijt als veevoer maar zit die boer met duizenden euro kosten .Het is zo makkelijk van af de zij lijn wat te roepen maar je moet het eerst zelf maar eens doen, net zo als de Jettens,klavers en Thiemes die weten ook zo goed wat er aan mankeert alleen hebben ze geen flauw benul wat ze lopen te wauwelen en die willen het beleid bepalen.

 • JanJDekker

  Eens met het feit dat de consument voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten en het onmogelijke eist. Alleen zo jammer dat ik daar dinsdag geen enkel spandoek over heb gezien. De trekkers stonden allemaal op het Malieveld in plaats van in de Vinexwijken of bij de hoofdkantoren van de supermarkten. Houden jullie er rekening mee dat degenen die jullie prijstechnisch afknijpen dezelfde clubs zijn als degenen die jullie protest financieren? Ook zij hebben baat bij het instandhouden van de bestaande race naar de bodem. Tja, en dan krijg je zo'n rare Calon die roept dat er maar wat minder natuurgebieden moeten komen.

  Helaas heb ik echter nog geen enkel antwoord gezien op mijn vragen. Sterker nog: in de reacties zie ik alleen maar een rechtvaardiging van het vernietigen van wat ooit nog biodiversiteit mocht heten. Ik zie jij-bakken: doe het zelf maar beter (nee, ik ben geen boer, maar mag jullie best aanspreken op de gevolgen van je handelen). Ik zie geklaag over woonwijken op boerenland, begrijpelijk want het land zit vaak al generaties in de familie. Maar ik hoor niets over de mooie prijzen die sommige boeren krijgen voor de hectares.

  Dit alles doet me vrezen dat de verandering toch van de politiek moet komen.

 • Henk 1

  Wie betaalt die bepaald Jantje.
  Wij zijn dit systeem met alle randverschijnselen ingezogen door jullie koopgedrag .

 • a van Gerwen

  80% Procent van de samenleving heeft begrip voor de actie van de boeren, Jan hoort duidelijk bij die andere 20%, de minderheid dus.

 • veldzicht

  @a van Gerwen.90%.

 • Henk.visscher

  Bovenstaand stukje staat ook dat het naar havering gaat, inderdaad wie het stikstofplan goed heeft gelezen word er wel degelijk gehalveerd, niet onder Schouten als ze tenminste ook niet in het volgende kabinet ook minister van ,... is, maar voor 2030 is de veestapel gehalveerd.

 • kleine boer

  @jan j dekker dan word het tijd dat je zelf met vrienden es naar de Vinex-wijken en de hoofdkantoren gaat en eist dat de boer meer geld krijgt voor de wensen die je zelf hebt. We volgen het wel verder bij het nieuws 1 november lijkt me een mooie datum ervoor.... regel het zou ik zeggen kom daarna hier weer terug op de site....

 • Maas1

  JanJDekker je hebt wel degelijk een punt dat er uitbuiting van voedsel prijzen plaats vind,ik noem dat de voedsel maffia.En ja daar gaan onze koppen voor rollen een niets ontziend systeem.Een systeem die de boeren verdrijft en het land berooid achterlaat op naar de volgende regio's.
  Men praat al 20 jaar over een eerlijk verdien model daar komt niets van terrecht het is te laat,ieder telt zijn knopen.Het is te hopen voor de inwoners van dit land dat er nog genoeg over blijft voor zelfvoorziening,maar eerlijk dat zoeken ze maar uit.

 • peters

  Wat ik persoonlijk ook altijd apart vind is die zienswijzen over de vogels en bijen etc. Dat die zo achteruitgaan.
  Ik ervaar dat persoonlijk helemaal niet. Het stikt bij ons van de verschillende vogels. Ook aan bijen en wespen deze zomer weer geen gebrek. De cijfers zullen wel uitwijzen dat er minder zijn, dat zal ik niet tegenspreken, ook niet bevestigen, enkel om het feit dat ik mij er inhoudelijk niet i n verdiept heb.
  Ik zie alleen dat op mijn boerenerf die achteruitgang niet zichtbaar is, maar misschien woon ik op een speciale plek.

 • peters

  Jan Dekker, mag ik trouwens vragen wat voor werk jij doet?

 • peters

  Jan Dekker, mag ik trouwens vragen wat voor werk jij doet?

 • meter

  Het is maar net wat je wil zien en wat niet meneer Dekker. Als u uw ogen eens open doet zie je overal ingezaaide groenbemesters staan die overal staan te bloeien vol met insecten. De cultuurschatten waar u over praat als waterlopen en dijken zijn veelal niet eens in bezit van de boer laat staan dat zij deze kunnen doen verdwijnen. De lage grondwaterstanden zijn het gevolg geweest van droogte. Deze wordt op moment van schrijven al weer aangevuld als ik zo naar buiten kijk. Weet u u bent precies de reden waarom boeren de straat opgaan. Werkelijk alles in de schoenen van de boer proberen te schuiven. Met een pennenstreek haalt u gemakshalve een streep door het overgrote deel van de boeren en gaat er daarbij van uit dat het restant boeren wat overblijft gemotiveerd blijft om uw grote mond te blijven voeden. Een behoorlijk naieve constatering als je het mij vraagt.

  Over de laatste alinea zijn we het voor een gedeelte althans wel eens en dat wordt nl. wel eens vergeten dat de grond die wij beboeren ook daadwerkelijk van de boeren is. Dat betekent dat een ieder die geen gegronde argumenten weet aan te dragen zich ook niet op een ongezonde manier met het bezit van een ander dient te bemoeien. Ook aan u zijn we blijkbaar verantwoording over ons bezit verschuldigd. Geeft u zelf eens aan op welke positieve manier u uw bijdrage levert aan natuur en milieu ipv anderen die het beste met hun eigendom voor hebben en dit ook na willen nalaten in een kwaad daglicht te stellen. • Firma Vellenga

  Heer JanJ dekker, ik probeer met u mee te denken. Zelf kwam ik ook bij uw ideeen vandaan. Al 40 jaar vegetarier, vroeger partij van de dieren gestemd en de boeren maakten er een zooitje van. Nu ik zelf boer ben en me er in moet verdiepen door bedrijf kan ik alleen maar zeggen het is niet zo zwart wit. Vaak kan de boer er niets aan doen maar vraagt de wet het. Ik heb het bedrijf van gangbaar naar biologische gekregen, wij doen aan akkerranden, plasdras, vogelweide, weinig koeien etc. Maar het lukt je door alle eisen niet om er van rond te komen. Het is te makkelijk om door linkse partijen en mensen zoals u met de vinger te wijzen. Ik wil niet alles goed praten maar er is zoveel waar de boer niets aan kan doen maar wel op wordt aangekeken....

 • Robert P

  'Volgens mij (W B) was het de eerste demonstratie in de geschiedenis die alleen maar als doel had: ‘wij willen worden gewaardeerd’.

  Vraag ik mij af of je voor en op 1 oktober de hebt gelezen en gezien?

  De redactie was het niet ontgaan
  <>
  De standpunten zijn helder:
  geen gedwongen inkrimping van de veestapel,
  geen rekentools, maar CO2- en stikstofmetingen,
  middelenbeleid op basis van feiten,
  werkbare regels en duidelijkheid voor de toekomst

  Dat de Agractie waardering kreeg tijdens de dag is prachtig maar niet de opzet.
  Dat de plannen al klaar waren en 😁 met een vrijwillige dolk in de hand maar achter de rug, is leugenachtig .

  Word het klimaat of de natuur beter door deze regering? Korte termijn denken, navelstaarderij in NL met een grijns van de premier, een blozend bewindvoerder en een vilein lachje van iemand die zich eerlijk noemt. Je wenst ze het dubbele van wat ze de boeren toewensten.
  De idylle van uitkopen, zal plaatsvinden met lege beurs en een kleinere sector omvang. De dolk steeds verder wrikkend terwijl het geld nog gevonden moet worden en onderzoek verder gaat.

 • rverheij

  Jan dekker , wat betreft de insecten . Dat verhaal over de dalende aantallen insecten komt uit n waardelloos onderzoek in een klein gebied in duitsland.
  Gedurende 27 jaar op een heel beperkt aantal plekken werd er gemeten . Elk jaar werden de meetplekken verandert.
  Met enorm verschillende aantallen
  Toevallig t eerste jaar n hoge score en t laatste jaar n lage.en dus een dalende tendens. Een jaar later starten met tellen en een jaar eerder stoppen gaf een licht stijgende tendens.
  Er deed ook n nederlander mee aan het onderzoek, dus het werd gebracht als een duits/nederlands onderzoek , gedurende 27 jaar op veel meetpunten.
  Bij ons in de omgeving is veel natuur ontwikkeld de laatste jaren, nou werkelijk het stikt van de insekten.

 • farmerbn

  @Janjdekker, waar staat dat boeren moeten zorgen voor vogels, insecten , bloemen en houtwallen? Een melkveehouder produceert melk en een bakker verkoopt brood. Waarom zou die bakker voor de grondwaterstand moeten zorgen?

 • Alco

  Ach zo kwam ik ook zo'n kwakzalver tegen.
  Hij zei: Het is toch duidelijk te zien dat stikstof de heide aantast. Je ziet nu veel meer gras ertussen. Dat het gewoon is ontstaan door de verdroging van vorig jaar, was hij al vergeten. Onze verdroogde tuin heeft nu ook veel meer diep wortelende onkruiden.

 • Maas1

  Op bases van cijfers van het RIVM met vrijwilligers de boeren verjagen,om zelf vrij te kunnen wonen.Daarna gaan ze PAS echt meten.Zodat ze zelf rondom en in de natura 2000 gebieden kunnen wonen.
  Huigelaars!

 • Gat

  Toch knap dat mensen in de randstad praten hoe slecht het met onze natuur gesteld is en platteland bijna niemand, behalve een enkele geimporteerde stedeling.

 • gjh

  jantje de dekker jij doet heel de dag geen flikker en zit heel de dag wortels te vreten en te profiteren van de maatschappij en wil ons vertellen hoe wij het moeten doen. Nou ik zou zeggen meer pillen vreten en een goede dokter bellen want je bent ziek in je hoofd succes.

 • Maas1

  Een krakersbeweging met een studiebeurs,een politieke stroming!

 • veldzicht

  Nou Meneer dekker,begrijpt u nu waarom de boeren 1 Oct.naar het Malieveld gingen?Als je het nu nog niet begrijpt zal je het wel nooit begrijpen.

 • eitje1978

  het gaat niet slecht met de natuur, het krijgt en komt tekort aan stront! Dit zie je allang ook op grasland als er van de zodebemester een slang dicht gezeten heeft.

 • rderegt

  @peters, het klopt wel van ie vogels, beien en andere insecten.
  Alleen weet de burger niet op welk land dat gebeurt!
  ikzelf heb gegraven in de grond waar vroeger ( jaar of 15 geleden) de meeste diverse vogels van Nederland langstrokken voor de jaarlijkse grote trek, dit was natuurlijk prachtig voor staats bos beheer.
  Die club heeft toen alle boerderijen en grond opgekocht die daar in de omtrek aanwezig zijn.
  Nu dus na een paar jaar is er geen vogel, bij, insect maar ook geen konijn, haas of ree meer te vinden, hoe zou dat komen?
  Voor de burger ziet het er uit of het gewoon boerenland is maar goed wij weten beter...

 • veldzicht

  Klopt de regt.Hier heb je vogelreservaat de wilck.20 jaar terug speciaal voor de vogels een tunnel aangelegd voor 900 milj euro in verband met de HSL spoorliijn. Toen de boeren er nog waren stikte het van de weidevogels nu nog op een klein hoekje wat vogels,de rest is opgevreten door de vossen,kraaien en andere roofdieren ,jagen is uit den boze.Maar het grootste deel is zo,n ruige bende geworden dat er voordat de vossen er kwamen er geen vogel meer zat.

 • Firma Vellenga

  Klopt dit is het juiste verhaal wat naar buiten moet komen om de linksen iets duidelijk te maken

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.