Redactieblog

68 reacties

‘We missen een leider’

Het is armoede dat Sieta van Keimpema weer van stal moest worden gehaald. Evenals Jan Cees Vogelaar.

Petje af voor de boeren en hun leiders die de boerenacties de laatste weken hebben doen slagen. We beheersten het nieuws, zaten aan alle tafels van de opinieprogramma’s en het probleem van de boer ligt op ieders tafel. Dat doel is bereikt. Natuurlijk waren er een paar akkefietjes met trekkers, dranghekken en deuren van een provinciehuis. Ook het verkeer was ietwat ontregeld.

Bart is een openbaring

Bart Kemp

Alles ging prima dus, alleen: waar was de leider van de boeren? Bart Kemp kan met recht de onbetwiste leider van de eerste actiedag worden genoemd. Hij deed dat beheerst en dwong respect af. Hij wist ook door te pakken toen Tjeerd de Groot meer spreektijd wilde dan afgesproken was. Voor de televisie bracht hij vorige week woensdag Tjeerd weer aan het wankelen. Pauw zag de onzekerheid van Tjeerd en fileerde hem verder met ‘selectief winkelen onder wetenschappers met verschillende meningen’. Kortom, Bart is een openbaring.

Lees verder onder de film.

Sieta van Keimpema

Dat was anders met de latere acties. Daar werden oude koeien van stal gehaald. Sieta van Keimpema, geen boer meer, werd woordvoerder van een nieuwe actiegroep en trad zelfverzekerd op voor televisie en radio. Ze werd de boerenleider genoemd en zei wat de protesterende boeren wilde horen en deed dat goed.

Alleen, ze paste wat moeilijk tussen de vooral jonge boeren, die demonstreerden. Een soort moeder-overste, die oude waarheden debiteert. Veel frisser kwamen de voorzitters van NAJK over. Trouwens ook de geïnterviewde jonge boeren en boerinnen kwamen met geloofwaardige verhalen.

Jan Cees Vogelaar

Even terzijde: op de radio hoorde ik een commentaar, waarin gezegd werd dat de jonge boeren helemaal niet ‘op boeren leken’. Het waren gewone jonge mensen met eigentijdse kleren en kapsels. Een mooie bijvangst van deze actie: we hebben het oude beeld van de boer in zijn kiel kennelijk kunnen verdrijven. Dat is alleen maar goed.

Terug naar de leiders. Het is armoede dat Sieta van Keimpema – hoe goed ze het ook deed – weer van stal moest worden gehaald. Evenals Jan Cees Vogelaar, vroegere voorzitter van de NMV en nu van het Mesdagfonds, die weer de kolen uit het vuur moest halen. Conclusie: we misten een echte leider.

Onze grootste boerenorganisatie schitterde door afwezigheid

LTO

Die had natuurlijk van de LTO moeten komen. Onze grootste boerenorganisatie schitterde door afwezigheid. Net alsof ze op vakantie waren.

Fout. Een dergelijke grote actie hoort een boegbeeld te hebben. Dat had de voorzitter van de LTO moeten zijn. Marc Calon dus.

Maar hij was het niet. Hij zal zich misschien wel de pleuris hebben gewerkt achter de schermen, maar daar hebben we niets van gemerkt. Conclusie: we missen een boegbeeld in de landbouw. Dat moet de LTO zich aantrekken. Of Calon zelf, door zich terug te trekken.

Want een team zonder leider haalt nooit een goed resultaat. En dan liefst een leider die op tijd zegt: we moeten op de barricaden. Maar die ook durft te zeggen: we stoppen er nu mee, anders verliezen we de opgebouwde sympathie van de bevolking.

Wie wordt die leider?

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Gerrit Lammertink

  Kunnen we Calon alvast doorschuiven naar de PvdA en Dirk Bruins voorzitter van LTO Nederland!

 • Renate

  Calon is pvda. En is ser. Vreemd dat hij lto voorman is. Lto behartigd niet de belangen van alle boeren. Ze laten veel sectoren in de kou staan of geeft se een ijskoude douche.
  Het is tijd voor een geheel nieuwe frisse en actieve belangenbehartiger.
  Zie hieronder heldere en verfrissende link.
  <>

 • kanaal

  calon is pvda dus tegen boeren zo iemand haal je niet in huis.

 • gvandenbelt1

  Als LTO voortouw neemt is alles weer verspeeld

 • wruiten

  niet calon

 • Jan 10

  De politiek mist ook een leider. Carola is gewogen en te licht bevonden.
  Had veel meer van Rutte verwacht. Hij had de leiding moeten nemen,een noodwet er door moeten rammen en de rust en realiteitszin moeten herstellen aan beide kanten.

 • Gijs Gans

  Gewoon Vogelaar.

 • wiljo

  Lekker negatief van de Boerderij "waar was de leider?" Bij de acties in Den Haag had de FdF de leiding. en dat hebben ze voortreffelijk gedaan. Maar deze 3 letters vind je bij de Boerderij niets over terug, Geen positief interview met deze organisatie nee niets.
  Een interview met bv. Jeroen van Maanen zullen we in de Boerderij echt niet lezen. Wat de Boerderij luistert net als RIVM ook enkel naar zijn baas het Ministerie van LNV en niet naar hun abonnees.

 • gvandenbelt1

  Daarom heb ik ook de boerderij opgezegd

 • Bennie Stevelink

  De eerste demonstratie is niet in gang gezet door LTO, maar is wel door LTO actief ondersteund. De acties bij de provinciehuizen zijn wél door LTO georganiseerd maar waren verdeeld over Nederland zodat er niet één landelijke leider naar voren kwam. De actie van vorige week woensdag was georganiseerd door FDF en was gelieerd aan extreem rechts. Zelfs woordvoerders van het CDA mochten niet op het podium komen, alleen Wilders en vooral Baudet. En dat terwijl Baudet tot voor kort nog aan geen enkel landbouwdebat in de Tweede Kamer heeft deelgenomen. Hij had geen interesse voor landbouw en kennis van landbouw.

 • Renate

  Ho bennie. Bij het provinciehuis in Friesland ging de succesvolle actie uit van de FDF.

 • Bennie Stevelink

  @Wiljo, Jeroen van Maanen is zelfs columnist bij Boerderij. Op gezette tijden mag hij zijn verhaal afsteken in Boerderij.

 • Zuperboer

  We missen geen leider, we missen échte STAATSLIEDEN. We worden afgescheept met semi-ambtenaren en watjes. Aanpakkers hebben we nodig en nog belangrijker: Beslissers en logische denkers.

 • Renate

  Ho bennie. Bij het provinciehuis in Friesland ging de succesvolle actie uit van de FDF.
  CDA laat de boeren in de stront zakken, waarom dan wel een podium?

 • Bennie Stevelink

  @Renate, wat is het belang van de boeren? Hoe definiëren wij dat belang?

 • wiljo

  Bennie Stevelink, Je kan niet ontkennen dat de Boererij geen interview met FDF of Jeroen gehouden heeft. Ook lees ik nooit een artikel waarin aandacht gegeven wordt aan de twijfels die bij boeren leven.
  Neem bv. het nitraat gehalte in het oppervlakte water. in de winter is dit 10-15 mg/liter En als de boeren beginnen mest uit te rijden dan DAALT dit naar 1,5 mg/liter. En als al het blad van bomen waaien en in het kanaal liggen te verrotten, stijgt dit nitraat gehalte weer explosief van 1,5 naar 10-15mg.
  Ik daag de boerderij uit om hier eens aandacht aan te geven dat dit waarschijnlijk de oorzaak van nitraatstijging in de winter is, en niets met mest of uitspoeling te maken heeft.

 • Alco

  Eén ding is zeker. Als het aan het LTO gelegen had dan hadden we al onder de hakbijl gelegen.
  Ook als 1 okt. niet was georganiseerd dan was er door de LTO ook niets bij de Provincies geregeld.
  Het was gewoon meeliften om toch in de kijker te blijven om namens de boeren weer als belangenbehartiger aan tafel te mogen schuiven.
  Laten we daar echter niet weer intrappen. Door hun laksheid heeft het gezwel van de natuur zo kunnen door groeien. Daarnaast hebben we laten zien zonder hen best iets te kunnen.

 • kleine boer

  Jeroen v maanen zet zeer goede colums neer is de boerderij dat is wat anders als een interview. Wat wellicht nu snel een keer wel komt

 • Bennie Stevelink

  Welk belang heeft de toekomstige boer?
  Met torenhoge kosten zoveel mogelijk vee houden in Nederland of een kleinere veestapel die met zo weinig mogelijk kosten en rompslomp gehouden kan worden?
  Het wordt tijd voor een lange termijn visie op Europees niveau.

  <>

 • Henk.visscher

  Tjeers de Groot viel inderdaad vies tegen, in Pauw,wat liet hij zich kennen, de meneer die de waarheid wil ,citeerde 1 wetenschapper en op de opmerking maar er was wel heel veel verdeeldheid, zette hij de rest neer als een stel klunsen.
  Zo werkt de hele politiek,ze kiezen voor wetenschappers die hun verhaal onderstrepen en wetenschappers laten zich door de politiek misbruiken, wat was dat goed zichtbaar in het debat over de betrouwbaarheid van metingen.

 • Henk.visscher

  Het Europese Hof van Justitie biedt onder twee voorwaarden ruimte voor aanpassingen: er moet een wetenschappelijke fout zijn gemaakt bij het aanwijzen van Natura 2000-gebieden, of de natuurbeschermingsdoelen moeten onhaalbaar zijn, waarbij dit niet wordt veroorzaakt door nalatigheid van de overheid om het gebied te beschermen.

  Dus het is wel moigelijk want sinds het aanwijzen van de naturagebieden is de stikstofuitstoot van zowel landbouw als de rest van de sectoren sterk gedaald, toch blijkt nu dat het doel niet word gehaald

 • Renate

  @bennie.
  Het belang van alle boeren is dat de hype van afgod natuur/milieu weggeblazen wordt. De media prediken alleen het linkse gedachtegoed van de overheid. De dicipelen van het RIVM lopen blindelinks achter de overheid aan. Ja.. ze zijn nl van de overheid. Echt afhankelijk.
  Wat het belang van de boeren is, is dat er een echte belangenbehartiger komt. Geen LTO. Die stond niet achter de actie van de 16de door FDF. Vreemde is dat judas Calon dan oa op de site van boerderij podium neemt als belangenbehartiger en doet of hij volledig achter de actie staat.
  Het belang voor de boeren is 100% eerlijkheid. Helaas is nu alles in de media 1 grote leugen.

 • Bennie Stevelink

  LTO heeft altijd het belang gediend van volgas boeren die vonden dat hun belang eruit bestond dat ze zoveel mogelijk vee konden houden, ongeacht mestafzet, leefbaarheid van het platteland en kosten voor technische oplossingen. Daarom is er ook niet tijdig gezorgd voor een vervangende begrenzing toen het melkquotum ging verdwijnen.

  Bij deze eenzijdige invulling van het boerenbelang lopen we iedere keer tegen grenzen aan. En iedere keer dat we weer tegen grenzen aanlopen krijgt LTO het verwijt dat ze de grenzen niet voldoende aan de kant hebben geschoven. Alsof dat zou kunnen. LTO zou “te slap” zijn. In werkelijkheid is LTO veel te actief in één heel specifiek belang met als gevolg voortdurend problemen.

 • Bennie Stevelink

  @renate, je wekt de indruk dat je geen flauw idee hebt waar het over gaat. Mijn vraag is bij welke landbouw de Nederlandse boer in de toekomst belang heeft? Hoe ziet de gewenste landbouw van de toekomst er uit?

 • Renate

  Bennie wij zijn geen volgas bedrijf.
  LTO heeft ons in de stront laten zakken toen wij hulp nodig hadden. Weet je wel dat de behartiging van de intensieve bedrijven slecht is? Ze zeggen dan dat het komt omdat van die kant minder contributie binnenkomt. Weet je wel dat veel intensieve bedrijven land hebben? Wat je vast niet weet is dat de contributie van die hectares in de pot melkveehouderij komt.
  Als je dan 1 keer per jaar op de koffie mag komen... dat vind ik geen belangenbehartiging. Vervolgens krijg je allerlei regeltjes door de strot gedouwd. Calon zit bij LTO en bij de SER. Als je de eerder gegeven link hebt aangeklikt en het allemaal gelezen en beluistert hebt dan ga je veel snappen. Eerst adviseerd Calon via de SER het kabinet, on vervolgens je via de LTO aan de galg te hangen. Nee, de melkveehouders waarschijnlijk niet. Maar de varkenshouders, pluimveehouders, nertsenhouders, kalverhouders, schapenhouders, geitenhouders, konijnenhouders en alle andere wel.

 • Bennie Stevelink

  @renate, ik heb nog geen antwoord op de vraag hoe jij je de toekomst van de landbouw in Nederland voorstelt met toenemende concurrentie uit Oost Europa waar ze met veel lagere kosten kunnen produceren.
  Kunnen wij de kosten van mestverwerking en luchtwassers in de toekomst nog wel dragen? Is het niet beter om veehouders zonder opvolger, die willen stoppen, uit de markt te nemen zodat het mestoverschot verdwijnt en voor de blijvende boer de kosten omlaag gaan?

 • Renate

  Dit artikel gaat over leider in de belangenbehartiging. In komende producten moeten aan dezelfde eisen voldoen als NL produkten. Voorbeeld dus geen kooieieren importeren. Mestoverschot is theoretisch. Het gaat nooit lukken om bedrijven zonder opvolger uit de markt te nemen. De overheid beloofd nu al jaren om in Brabant warm te saneren. Vreemd dat er ineens voor de acties geld toegezegd word. Maar wil je op een nette manier uitkopen, moet er veel meer geld komen. Zo het nu lijkt is het bedrag voor uitkopen een zoethoudertje. Zoveel miljoen klinkt veel, maar ga maar delen door de bedrijven. De overheid zet al jaren in op een ijskoude sanering. Ze hopen stiekem op een dierziekte.
  Ik zou een eerlijk antwoord willen op de vraag: Behartigd LTO de belangen van alle boeren op gelijk niveau?

 • bankivahoen

  Hoeveel boeren denk je dat er vrijwillig willen stoppen Bennie? En hoelang denk je dat het duurt voordat boeren zich kunnen aanmelden? En is het geld voldoende dat men over heeft voor deze bedrijven? Dit komt niet van de grond ( bewust ) totdat boeren vanzelf doodgebloed zijn ben ik bang voor.

 • Bennie Stevelink

  @renate, als je wilt praten over “leider in belangenbehartiging” moet je eerst weten over welk belang we het hebben.

 • Renate

  Snap je het echt niet, of wil je het niet snappen?

 • Kringloopboer

  Ben het met bennie eens de boel loopt zo vast .
  Als het al niet bij N is dan wel bij CO2
  En de rol van LTO bij het opblazen van de productie zit ook wel wat in .
  Bij de demonstraties was stikstof gewoon de druppel maar er zijn veel meer frustraties en niet alleen bij boeren de regeldruk van veel te veel ambtenaren raakt iedereen die werkt dit draagt bij aan de breede steun van het volk .
  Dat LTO er niet was spreekt boekdelen

 • 112

  Bennie Stevelink . alle belangen Bennie. LTO is een groot drama . ze moeten eerst maar eens leven zonder de project potjes van LNV . en ze moeten eerst maar eens leren op hun eigen bennen te staan . en ja waar om heeft LTO de stikstof claim niet opgepakt ( of zijn ze bang) dat hun potje met geld wordt ingetrokken????

 • kleine boer

  bennie

  <>

  Waarom mogen wij niet zoveel mogelijk blijven exporteren als we ook importeren drink je nooit koffie of eet je geen bananen enz enz
  Wat in nederland word vergeven door stoppende boeren komt nooit meer terug en de deur staat open voor bouw en natuur!!!

 • Kringloopboer

  Alle rijntakken is natura 2000 maar ook landbouw het moet alleen extesiever .
  Het is niet zo dat het een het ander uisluit

 • wiljo

  Bennie Stevelink, Jaren lang hebben we als landbouw voor miljoenen investeert in milieumaatregelen: luchtwassers, emisiearme vloeren mestkoeling enz.
  Hierdoor heeft er een warme sanering plaats gevonden die door varkenshouders zelf is gefinancierd. Want als door de emissiemaatregelen een varkenshouder uit kon breiden, dan moesten varkensrechten opgekocht worden. Dan komt het er op neer dat die varkensrechten ingezet worden in een bedrijf waar 90% of meer Ammoniak werd gereduceerd. Hierdoor is er veel ammoniak gereduceerd zonder dat het de overheid geld gekost heeft.
  En dat we nu van de overheideen veeg uit de pan krijgen dat we als sector die enorm in milieu investeert heeft, maar even gehalveerd moeten worden.
  Bennie, Welk belang dient het als de overheid nu aan geeft dat door de sector gedane investeringen in milieu en warme sanering totaal niet gewaardeerd worden?

 • Kleine boer, we gaan toch ook niet eisen dat Heineken of Grolsch alleen maar voor de binnenlandse markt moet produceren of dat Schiphol alle overstap vlieg bewegingen de deur uit doet.De media doet net alsof alles wat de boeren produceren voor buiten NL schadelijk is.De linkse media heeft een stok om te slaan en ze weten nu niet van ophouden tegen de landbouw.

 • kleine boer

  1659 en wat dacht je van de haven Als los adres en als doorvoer...dan ook dat alleen voor Nederland....🤫

 • Henk.visscher

  Op het punt van van Bennie,dat nu mensen die vrijwillig willen stoppen, om die rechten door de overheid uit de markt te laten nemen tegen een goede vergoeding ben ik het volledig mee eens , het is veel gezonder voor de Nederlandse landbouw om de mestmarkt meer in evenwicht te gaan brengen

 • kleine boer

  Henk dat klopt maar dat zijn er maar paar de knip vd overheid is al leeg voor ze gaan winkelen...en de rechten moeten in de markt blijven als ze er mee naar de bouw of iets anders gaan

 • kleine boer

  Henk als de rechten schaars worden zijn ze onbetaalbaar voor de blijvers kijk nu naar de prijs tov jaar terug ... de mestprijs zakken zal de p rechten prijs niet opvangen die zal enorm stijgen dan

 • agratax(1)

  Ik lees in de reacties vaak "Het ongenoegen richting politiek". Ik ben het geheel eens met de opmerkingen dat de Kamer(s) en ook de Brusselse politieke arena's bevolkt worden door mensen die geen notie hebben van de gevolgen van hun besluiten. Besluiten die grotendeels zijn geent op Onderbuikgevoelens van de dames en heren. Hier komt bij dat ieder partij streeft naar het leveren van het Jongste Kamerlid. Ik dacht altijd dat voor de Politieke arena's mensen nodig zijn met levenservaring en een gezonde kijk op de wereld, zonder bij ieder woord te danken; "Komt het ten goede aan de partij?" Ze zouden moeten denken "Komt het ten goede aan Nederland en zijn bevolking". Helaas de huidige politici denken aan zichzelf en daan komt er een hele poos niets en dan uiteindelijk komt het algemeen belang.

 • agratax(1)

  Nog even mijn laatste opmerking hierover. De Politiek kan zich niet indenken dat hun eigen gedrag aan de wortel van de democratie knaagt en hun geloofwaardigheid naar een dieptepunt leidt. Deze beide resultaten zien zij niet als hun eigen falen, maar als domheid van de kiezer.

 • koestal

  Sieta deed het fantastisch.

 • koestal

  Thiery Baudet probeert de boeren achter zich te krijgen,hij weet het goed te vertellen

 • husky

  Inderdaad @koestal, als hij spreekt weet de rest weinig er op in te brengen, maar het is niet alleen de veehouderij die men kapot maakt, taken in de industrie worden overgenomen door buitenlandse bedrijven, en heel langzaam "leeggezogen" het begint er op te lijken dat de overheid over een jaar of 20 een failliet Nederland wil, of men graag een burgeroorlog wil ontketenen.

 • familiejansen@kliksafe.nl

  .

 • familiejansen@kliksafe.nl

  .

 • Henk.visscher

  Een burgeropstand ben ik een groot voorstander van ,alle sectoren hebben veel te veel onzinnige regels, bedacht door een stel mensen zonder toegevoegde waarde, en ik meen het bloedserieus, mooi voorbeeld de jeugdzorg, veel instellingen staan in de rode cijfers, reden, onzinnig veel onwerkbare regels, kom op Nederland,afzetten die lui die dit allemaal bedenken.

 • farmerbn

  Leiders hoef je nooit te zoeken, doe dienen zich altijd gewoon aan. Er staan altijd leiders op als er grote problemen zijn. Nu dus ook. Als je nu alle boeren zou vragen wie ze als hun leider zien dan scoren Kemp, Keimpema , Vogelaar en Van Maanen hoog.

 • Husky het is alsof men bewust overal chaos wil maken ter voorbereiding op...... , Zweden ,Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland en Engeland waar men nog steeds niet uit de Brexit is

 • piethermus1

  Bart Kemp spreekt met een mate van wijsheid. Hij wel. Hij wel.

 • Marco22

  LTO voert geen acties
  LTO voert overleg.
  LTO is een vergaderclub geworden waar boerenbelangen telkens verspilt worden.
  Proef uit het opstel van vergaderboer dat hij maar moeilijk kan verteren dat er andere Boerenleiders niet zijnde lto de regie voeren.Net als blad Boerderij trouwens. Die een afwachtende houding wbt actie nieuws.

 • kleine boer

  Ook in de bouw lijkt het zo te gaan de vakbonden kijken de kat weer eerst uit de boom ....

 • kleine boer

  <>

  Het houd niet op niet vanzelf....

 • Henk.visscher

  Ja kleine boer, ongelofelijk wat zijn we belaserd

 • piethermus1

  @Marco22. Onzin! ZLTO voert al 3 jaar actie tegen dit beleid van de Provincie Brabant. Morgen start ik mijn trekker om naar Den Bosch te rijden en vrijdag weer.

  Maar geloof maar wat je wilt. Wij voeren al actie toen toen Farmers Defence nog opgericht moest worden. Dussssss....

 • Bennie Stevelink

  @Marco22, naar welke toekomst willen de nieuwe boerenleiders de landbouw leiden? Dat is mij nog steeds niet duidelijk.
  Er moet een dialoog komen over hoe wij de toekomst van de landbouw invullen.

 • Alco

  Baudet, Wilders. Allemaal populistisch gezwets was er van hen te horen.
  Inhoudelijkheid moet het over gaan.
  Maar daarin heeft ook het LTO zijn kans gehad.
  De nieuwe leiders moeten zich nog bewijzen, maar het kan in ieder geval niet slechter.

 • wiljo

  Bennie Stevelink, de boerenleiders willen het RIVM en de overheid ter verantwoording roepen dat de huidige rekenmethodes niet kloppen met de ruwe data die overal gemeten wordt, en dat je hier géén beleid op kan en mag bouwen.
  En dat de huidige gehanteerde depositienorm voor Natura2000 gebieden idioot zijn, Het zijn idiote normen waar de overheid mee ingestemd heeft zonder te beseffen wat voor gevolgen dit heeft. Het resulteert in een onterechte gijzeling van hardwerkende Nederlanders die hen miljarden kost.

 • veldzicht

  Gelukkig dat aannemers en loonwerkers in het grondverzet ook de straat op gaan,misschien dat dan eindelijk eens de ogen open gaan van deze regering en inzien dat ze belachelijk bezig zijn en het land in een recessie storten.Eendracht maakt macht,en mogen voorlopig niet stoppen voordat al deze stikstof onzin van tafel is,de toekomst van duizenden agrariërs en vele andere bedrijven en hun gezinnen staan op het spel terwijl die hele natuur er niks mee opschiet.

 • g.j.hekman1

  Sieta is een geweldig strijdbare vrouw die zich voor 200% inzet voor de sector...hoe zo oud. Ze doet geweldig werk en is de woordvoerder van farmers defence force die 3 dagen een ongekende grote menigte boeren en burgers op de been kreeg. Ik en nog weinig mensen tegen gekomen die dit beter hebben gedaan...

 • piethermus1

  Nou. Prima. Geniet er dan nog van. Want dit momentum kunnen Bart Kemp en Farmers Defence Force op haar conto schrijven. Ondertussen zit Bart al in de verdere reëlere denkoplossingmodus. Op provinciaal niveau en gemeentelijk niveau moeten wij, de gewone LTO-sukkels in de ogen van sommigen van jullie, gewoon het handwerk doen. Kortom; Alles en iedereen is in beweging. Dat valt te prijzen.

 • Bennie Stevelink

  @Hekman, hoe zie jij de toekomst van de landbouw? Wat is de richting waarop je stuurt?

 • 306lsa

  Tjeerd zegt ik heb een keer met een wetenschapper gepraat
  Oké als ik een keer met een wetenschapper praat dan is het allemaal inorde ??
  Wat een rare manier van politiek voeren echt super slecht
  En dan ook nog zeggen dat het volmondig is net of dat iets dan meer waar wordt ?
  Als het dan allemaal zo logisch is dan moet het maar voor heel Europa of heel de wereld waarom dan ophouden bij de grens ?

 • 306lsa

  Bennie
  Ik snap je niet aldoor om een visie vragen waarom omdat dit voor iedereen anders is daarom moet een voorman ook heel erg zonder twijfel van geld of andere belangen zijn

  puur en integer is toch niks mis mee
  Maar nu de tegen vraag aan jou wat vindt jij van het spreek woord wiens brood men eet wiens woord men spreekt?? Jij dringt iedereen ineen hoekje
  Waarom mag iemand niet gewoon de stelling beantwoorden waar het in het artikel over gaat?? Alleen omdat jij vindt dat ....... belangrijk vindt ?
  Daar ben ik het niet mee eens .

 • piethermus1

  Bennie heeft gelijk. Na actie en protest komt vanzelf de tijd dat er een visie, verhaal, plan moet komen, anders dan de huidige situatie die klem loopt voorzetten. Het protest is ook niks meer dan een hele grote roep om duidelijkheid helderheid van beleid en bestuur. Alleen maar ergens tegen zijn is makkelijk. Kijk maar naar de SP; 'Stem tegen! Stem SP!' was hun leus. Ze konden dat niet hard maken en zakken in. Dan komt ook de fase om te vertellen waar je voor bent, anders dan wat er nu is. Door wat er nu is, lopen we klem. Daarom is er onvrede. Dat geldt niet alleen voor stikstof.

  De stikstofcrisis is wellicht nog maar een begin van nog veel meer kruiken die te water gaan en barsten. Zeer leerzaam hoe we nu een uitweg gaan zoeken. Ontkennen en onder het tapijt schuiven, dat houdt een keer op. Maar dat is wel de lijn die sommige 'boerenleiders' voorstaan.

 • Broer

  Ik heb op tijd Calon opgeroepen om voor de troepen te staan. Jammer, gemiste kans voor Lto.

 • koestal

  LTO is te vriendelijk voor de minister en het Kabinet,boeren krijgen een stortvloed van regels over zich heen,LTO laat dat gewoon gebeuren,praten met de minister helpt niet.

Laad alle reacties (64)

Of registreer je om te kunnen reageren.