Commentaar

‘Vinger aan de pols in Brussel’

De beoogde landbouwcommissaris heeft geen goede plannen, visie en passie.

De ogen zijn gericht op Den Haag. Het historische boerenprotest dinsdag en de massale steun van de bevolking wekt verwachting dat het beleid rechtvaardiger, duidelijker en werkbaarder wordt. En anders, zo klinkt het dreigend, komen er vervolgacties.

Ondertussen in Brussel … wankelt de beoogde nieuwe EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. De Pool kan de landbouwcommissie van het Europees Parlement (nog) niet overtuigen. Zijn optreden eerder deze week was uiterst zwak. Nu is presentatie op zich niet het ergste. Maar hij is op inhoud gezakt. Het ontbreekt de man aan goede plannen, visie en passie. Dit is wél een zorg.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Wojciechowski krijgt nog een tweede kans. Het is goed dat Nederland met andere noordwestelijke lidstaten garanties krijgt dat de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid daadwerkelijk ‘gemeenschappelijk’ blijft, en geen geldstroom naar Oost-Europese lidstaten. Terecht willen parlementsleden ook zekerheid over het speelveld. Importproducten moeten overal in Europa aan dezelfde Europese eisen voldoen.

Het blikveld moet weer wat breder worden ingesteld dan op Den Haag. Brussel is te belangrijk. Uiteindelijk komt daar veel beleid vandaan, met voorwaarden en de geldstroom om die doelen te realiseren, ook Nederlandse doelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.