HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Commentaar

11 reacties

‘Varkens en kippen zijn ‘de sjaak”

Vooral varkens- en pluimveebedrijven zullen weggekocht worden onder de voorziene regeling voor extern salderen, oftewel handel in amoniakrechten. Dat komt door het grote verschil in de waarde van de dier- en fosfaatrechten. Die vervallen namelijk bij extern salderen.

Tel maar even mee. Een bedrijf met 2.000 vleesvarkens, enigszins verouderd en zonder emissiearme stallen, heeft een ammoniakuitstoot van 6.000 kilo (zie tabel onder overige systemen). Binnen de Subsidieregeling Sanering Varkenshouderijen die binnenkort opengaat, brengt dat bedrijf naar verwachting circa € 300 per plaats, dus 6 ton, op voor dierrechten, ammoniak et cetera. Dat is € 100 per kilo ammoniak.

Een niet-emissiearm melkveebedrijf met 100 koeien (zonder jongvee) is 1.300 kilo ammoniak (zie tabel onder overige huisvestingssystemen). Melkveefosfaatrechten doen nu € 6.000 per koe. Om het schrappen daarvan te compenseren, moet de ammoniak bij extern salderen dus minstens 6.000:1.300, dus rond € 475, per kilo opbrengen. Bij leghennen en vleeskuikens kom je onder de huidige marktprijzen voor pluimveerechten uit op prijzen van rond € 135 en € 190 per kilo ammoniak.

Varkens- en pluimveerechten goedkoop, melkveerechten duur

Voor wie op zoek is naar ammoniakrechten, of dat nu iemand vanuit de landbouw of daarbuiten is, is het dus vooral interessant de varkens- en pluimveebedrijven bij de Natura 2000-gebieden te benaderen. Hun rechten zijn relatief goedkoop en het zijn ook direct grote porties ammoniak in een koop.

POV, LTO/NOP en NVP zullen zich nu wel achter de oren krabben dat ze de ontschotting van dierrechten hebben geblokkeerd. Daardoor zijn de varkens- en pluimveerechten immers goedkoop en de melkveerechten peperduur gebleven en gaat het extern salderen leiden tot kaalslag in de intensieve veehouderij.

Laatste reacties

 • Bovengenoemd varkensbedrijf kan niet meedoen met warme sanering volgens mij want moet voldoen aan besluit huisvesting.

 • john***

  Het mooie van alles is dat er ook bedrijven staan met grote vergunning zonder dierrechten (al eerder verkocht) en nu de ammoniak mogen gaan verkopen. Deze bedrijven hoeven ook niet eerst de rechten te kopen zoals bij de warme sanering varkenshouderij.. maar als het stikstof tekort leidend wordt zal dat betekenen dat de waarde van varkens en pluimveerechten via een omweg naar de waarde van een fosfaatrecht kruipt met als geote voordeel minder mest bij elke transactie. Daarbij is ook de prijs van fosfaatrechten al een hele poos aan het dalen en is de boden nog niet in zicht..

  BEH is leidend dit betekent geen 3 maar 1.4 kg ammoniak per plek. En op 2000 vleesvarkens 2800 kg ammoniak.. Ammoniak uit de landbouw kopen wordt linksom of rechtsom flink prijzig.

 • a van Gerwen

  Hoeveel huizen kunnen er bijv gebouwd worden van een opgekochte varkenshouder met 6000 kg nh3? Dat zal eerder de waarde bepalen denk ik.

 • a van Gerwen

  De hoogte van neerslag op een natuurgebied zal ook wel prijsbepalend zijn. Het maakt nogal wat uit of je tegen een natura 2000 gebied zit of bijv op 5 km afstand.

 • veulen

  Rechten worden ingenomen. Ook bij de sanering varkens worden de rechten ingenomen tegen een nog te bepalen markt prijs. Als er niet voor de dierrechten betaald word is extern salderen kansloos

 • massy

  Speculeren heeft geen zin de overheid zal wel gaan bepalen wat het opbrengt en dat zal nooit zijn wat het moet zijn.

 • haj146

  Waardeloos verhaal. Paar maand terug in de pas, was dit geneuzel niet. Laten we strijden dat er niks opgekocht of gesaneerd wordt. Er is geen probleem met stikstof. Er is een corruptie probleem bij de overheid en t rivm

 • peters

  Robbert, graag even een reactie op de reactie van 10.20, want volgens mij zit jij in je artikel onjuistheden te verkondigen

 • eenvoudige boer

  Het is allemaal nog zo onduidelijk. Kun je bijv. ook gedeeltelijk met 2 oude stallen meedoen. In ieder geval moet er gewoon betaald worden voor fosfaat- of varkensrechten als die ingenomen worden dat lijkt me toch logisch.

 • Trot

  6 ton min belasting van53% wie stop er dan onder dwan*

 • Mbmb

  De provincies hebben toch afgekondigd dat varkens bedrijven die onder de saneringsregeling vallen juist niet extern gesaldeerd mogen worden. Bovendien, voor een schamele 3 ton voor 6000 kg a gaat echt niemand salderen, dat is een schandalig lage opbrengst. Weet niet waar Goede dit vandaan haalt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.