Redactieblog

11 reacties

‘Uitkopen, afromen, nieuwe stalconcepten, en dan?’

Waar blijft de bezinning op systeemniveau? Want anders gaan we over tien jaar weer naar het Malieveld; dat schrijft columnist Rinus Vermuë. ‘Elke poging uitstoot terug te dringen zal tenietgedaan worden doordat de efficiëntie van de productiemethode tot het uiterste wordt doorgevoerd’.

In werkelijkheid zit het misschien anders. Dat zou de houding van iedereen moeten zijn. Maar nee, zo zitten mensen niet in elkaar, als ik naar de televisie kijk. Ze weten het allemaal zeker. Boeren stomen op naar het RIVM of Den Haag en zullen daar wel eens even komen vertellen hoe het echt zit. En maar ondergewaardeerd zitten wezen op hun trekkers van 150 pk+. Terecht?

Boeren vinden het RIVM een corrupte bende, want twee meetpunten staan te dicht bij stikstofuitstoters

Boeren vinden het RIVM een corrupte bende, want twee meetpunten staan te dicht bij stikstofuitstoters. Maar niemand heeft het over de 279 locaties op de grond. Daar zijn de berekeningen op gebaseerd. Die twee zijn meters om te kijken hoe het op die locaties gaat. Net zoals een regenmeter in de Achterhoek. Afgelopen zomer maar 100 millimeter, telt ook niet mee voor het landelijk gemiddelde. Moet die ook weg?

Boeren voelen zich ondergewaardeerd. Onderwaardering? Is me nog nooit opgevallen

Boeren voelen zich ondergewaardeerd. Onderwaardering? Is me nog nooit opgevallen. Boeren werken hard, vindt iedereen. Daarom stond, volgens een enquête van EenVandaag, 89% achter de eerste actie, uit waardering. In een week is dat gedaald naar 60%, dus ik zou maar uitkijken met die trekkers. Als deze trend zich doorzet, kunnen we met kerst schaatsen.

Lees verder onder de foto.

Het voelt niet rechtvaardig dat Schiphol en straks Zandvoort gewoon dóór kunnen uitstoten, terwijl andere sectoren, zoals de landbouw, aan banden worden gelegd, schrijft columnist Rinus Vermuë. - Foto: ANP
Het voelt niet rechtvaardig dat Schiphol en straks Zandvoort gewoon dóór kunnen uitstoten, terwijl andere sectoren, zoals de landbouw, aan banden worden gelegd, schrijft columnist Rinus Vermuë. - Foto: ANP

Ik vind het ook allemaal oneerlijk. Dat veel boeren een worst voorgehouden is. [...] Dat Schiphol, Zandvoort, de auto’s en de industrie maar dóór kunnen uitstoten

Ik vind het ook allemaal oneerlijk. Dat veel boeren een worst voorgehouden is. Dat die worst nu een fuik blijkt te zijn. Dat Schiphol, Zandvoort, de auto’s en de industrie maar door kunnen uitstoten. En dat je mogelijk als wisselgeld gebruikt wordt voor woningbouw. Ik snap ook dat boeren het gevoel hebben dat ze niks verkeerd doen. Het enige wat ze doen is hun bedrijf zo efficiënt mogelijk runnen. Daarvoor voelen ze zich nu gestraft. Maar wie zit dán fout?

Iedereen hoorde over meer kringlooplandbouw, minder stikstofuitstoot; dat riepen ze al in 1990. [...] Maar iedereen zit muurvast in het economische groeimodel

Iedereen hoorde natuurlijk wel over meer kringlooplandbouw, minder stikstofuitstoot. Dat riepen ze al in 1990. Daar werd ook flink op ingezet. Maar iedereen zit muurvast in het economische groeimodel. Vroeg of laat zit je weer tegen een (stikstof)plafond. En ja hoor, 2019, precies hetzelfde verhaal.

Paradox

In dit steeds-maar-op-dezelfde-grens-stuiten is de veehouderij niet uniek. Iedere bedrijfstak die moet inperken komt deze paradox tegen: elke poging uitstoot terug te dringen zal tenietgedaan worden doordat de efficiëntie van de productiemethode tot het uiterste wordt doorgevoerd. Bij een boer gaat dat bijvoorbeeld zo. Stel je mag minder beesten houden. Je voert wat meer, de stal staat wat korter leeg, overtollig land verhuur je, partij mest erop, en ziedaar: meer uitstoot. Of je koopt wat ongebruikte rechten bij: idem.

Lees verder onder de foto.

Kassen bij nacht. In de plantaardige sector is het energieverbruik van kassen een significante oorzaak van stikstofuitstoot. Veruit de meeste stikstofuitstoot uit de land- en tuinbouw komt overigens van veebedrijven. - Foto: Mark Pasveer
Kassen bij nacht. In de plantaardige sector is het energieverbruik van kassen een significante oorzaak van stikstofuitstoot. Veruit de meeste stikstofuitstoot uit de land- en tuinbouw komt overigens van veebedrijven. - Foto: Mark Pasveer

Dan moeten we over tien jaar weer naar het Malieveld ...

Waar ik nu bang voor ben, is dat al die toekomstige ‘maatregelen’ ook niet gaan helpen. Uitkoop van bedrijven, afromen van de veestapel, nieuwe stalconcepten ... Op systeemniveau worden we nog steeds gedwongen om efficiënter en dus meer te produceren, te intensiveren, te maximaliseren. Moeten we over tien jaar weer naar het Malieveld ...

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kraats

  Durf de kern van het 'stikstofprobleem' te benoemen Rinus; het systeem om via natura-2000 gebiedjes plantjes te beschermen die NIET te beschermen zijn. De natuur laat zich niet dwingen. Als er 50 verschillende planten/struiken/bomen/grassen in zo'n gebiedje staan, zullen er 2 of 3 soorten (tijdelijk) het onderspit delven doordat ze 'overwoekerd' worden door de 47 of 48 andere plantensoorten in dat gebiedje. Nou en .. ???
  Ze hebben allang zaad geproduceerd wat wel jaren bewaard blijft. Die planten (of andere) zullen toch wel verdwijnen omdat je de stikstofneerslag van Schiphol of uit het buitenland ook niet meetelt (maar er wel degenlijk is). Daarnaast zitten we in een klimaatverandering waar we ook niets aan kunnen doen maar wat ook grote invloed zal hebben op al deze plantjes. Over 100 jaar zal de populatie in zo'n gebiedje er toch anders zijn als nu.
  Je mag de hele bv-nederland niet laten gijzelen door een paar doorgeschoten politieke-milieu-activisten van groenlinks. WAAROM DOORZIEN WE DIT NIET ??.

 • Tinus1

  De spijker op zijn kop kraats!

 • jfvanbruchem1

  over 10 jaar hebbe we er best wel weer zin in

 • Firma Vellenga

  Als je alles leest je er in verdiept. (zelfs nog het boek over Folkert van der G gelezen) kom je maar tot 1 conclusie. VERVELING Het gaat die milieu activisten totaal niet om dier/natuur. Ze zoeken een doel in het leven waar ze zogenaamd trots op kunnen zijn. Stel al hun inbreng lukt. Dan blijven ze zoeken naar iets nieuws waar we nu nog nooit van gehoord hebben. Het is pas erg dat de intelligentere mensen zich dit allemaal laten gebeuren. Zij moeten toch inzien dat dit de kop moet worden ingedrukt en dat boeren daar helemaal geen tijd voor hebben. Wij werken en dragen belasting af waar we het bestuur van Nederland van betalen en ook de uitkering van de milieu activisten. Dat maakt mij boos.

 • Kringloopboer

  Rinus heeft wel gelijk probleem is dat de politiek dat ook nog eens gaat belonen bijv inname latente ruimte .
  maar iemand die 3× meer produceert als dat hij verantwoord kwijt kan op eigen grond wordt niet of nauwelijks gekort .
  Die blijft dus over in de toekomst

 • Henk.visscher

  Firma Vellenga , klopt helemaal, kerken zijn leeg gelopen, maar de mens moet een doel in het leven hebben anders is het leven zinloos, net als een jager als die zijn doel heeft afgeschoten, dan gaat hij weer op zoek naar een nieuw doelwit, inderdaad deze mensen stellen steeds nieuwe doelen.

 • john***

  Als we naar grondgebonden veehouderij moeten hoort daar ook veegebonden akkerbouw bij.. die sectoren werken gewoon goed samen en de akkerbouwer zonder vee haalt er een half inkomen uit.. iedereen moet doen waar die goed in is. Een bedrijfstak die 24/7/52 aandacht nodig heeft moet er niet iets bij gaan doen wat heel veel piekarbeid oplevert zoals een akkerbouw bedrijf.

 • melkveehouder .

  @Rinus. In je column suggereer je dat die 279 meetpunten alles rechtvaardigen en dat de landbouw zich moet herbezinnen. Of interpreteer ik dit verkeerd?

  Mijn vraag aan jou is: wat rechtvaardigen die 279 meetpunten? Staat hiermee vast wat de depositie van stikstof uit de veehouderij bedraagt, of is dit de totale depositie? En geeft dit een juist beeld van de toename of de afname?

  Stel je nou eens voor dat er in jouw dorp een weg wordt afgesloten waardoor alle sluipverkeer door jouw straat rijdt. Vervolgens komt er een verkeersonderzoek door de gemeente met als conclusie: nee, er is geen verkeersoverlast in de straat van Rinus want er rijden net zo veel auto’s door het dorp als vóór de afsluiting. Dan zou jij toch ook stellen dat het onderzoek niet klopt en eisen dat ze verkeerstellingen doen bij jou in de straat?

  De landbouw gaat het ook om de zorgvuldigheid van de onderzoeken. En daar is te weinig duidelijkheid over. Of kun jij onderbouwen dat die 279 meetpunten de emissie/depositie van enkel de landbouw weergeven?

 • landboer

  Kraats heeft helemaal gelijk,er is geen probleem, stikstof depositie blijft ook nadat alle vee weg is, verschralen gebeurt alleen actief. Zo is het kootwijkerzand ontstaan, door intensief beweiden/plaggen, en zo is de Weerribben ontstaan, door intensieve turfwinning, als vollenbroek toen geleefd had ,had ie ook een rechtszaak aangespannen.

 • veulen

  Een beetje een onzin verhaal. Volgens rinus kunnen we beter met wortel in het bos gaan wonen

 • m.de.vries3

  Iets anders- minister Schouten!! Maak het goed tussen uw NVWA. en ISRAEL ivm. etiketering op Israelische wijn. Als u dit niet doet zal de wijsheid u ontbreken en dat zal u zeeeer zwaar worden . Lees het boek Ester maar in de Bijbel.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.