ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Redactieblog

5 reacties

‘Provincies bieden ruimte die ze ten onrechte inpikten’

Vier provincies hebben zwakke knieën en geven toe aan de eisen van protesterende boeren. Dat beeld bleef dinsdagavond overeind na opnieuw een dag van boerenprotest tegen het voorgenomen stikstofbeleid. Maar zo zwak zijn de knieën van de provincies niet – ze gaven iets toe wat ze het in hun hart al mee eens waren, en ze maakten daar voor de vorm nog een harde onderhandeling van.

Het begon meer dan een week geleden, met een brief van landbouwminister Carola Schouten. Zij gaf in haar brief aan dat de vergunningverlening weer moest worden losgetrokken. Om dat voor de landbouw te regelen was er nog even geduld nodig, schreef de minister, want de wet moest worden aangepast.

Latente ruimte

Ondertussen gaf de minister aan dat latente ruimte in vergunningen moest worden geschrapt. Wel vergunde, maar niet gerealiseerde stallen konden niet worden verzilverd. Maar stallen die al volop worden gebruikt, maar niet helemaal vol staan, konden wel voor de volle capaciteit meetellen bij de zogenoemde externe saldering, zo schreef de minister.

De provincies gaven vervolgens – onder regie van de Brabantse GroenLinks-gedeputeerde Rik Grashoff – een eigen invulling aan de uitgangspunten van de minister. Ze namen niet alleen de latente ruimte af zoals de minister die had gedefinieerd, maar ook nog eens de ruimte in gerealiseerde stallen, die nog niet vol staan.

Verder dan wat minister had gevraagd

Dat was voor landbouwminister Schouten een onaangename verrassing. Zij maakte diezelfde week nog in debat met de Tweede Kamer duidelijk dat de provinciale beleidsregels niet in lijn waren met haar uitgangspunten en dat dat hersteld moest worden.

Ondertussen was in een aantal provinciehuizen ook enig alarm ontstaan. Niet alle gedeputeerden hadden in de gaten gehad dat ze hun handtekening hadden gezet onder een beleidsregel die verder ging dan wat de minister had gevraagd.

Overleg met minister

Zo niet Brabants gedeputeerde Grashoff, die vrijdag 11 oktober duidelijk maakte dat wat hem betreft alleen de feitelijk benutte capaciteit mag meetellen bij extern salderen. Hij wil dat niet verruimen door tegemoet te komen aan de minister, al zegt hij wel dat er in overleg met de minister een oplossing moet worden gevonden.

Boeren tegemoet komen

De provincies gaven vorige week al aan dat de vastgestelde beleidsregels niet in beton gegoten waren. Daarmee werd al duidelijk dat de provincies ruimte zien om aan boeren tegemoet te komen. En die ruimte heeft een aantal provincies dan ook toegezegd. Dat kun je zwakke knieën noemen, maar misschien is het wel slim na zogenoemde harde onderhandelingen iets weg te geven wat je toch al te bieden had.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  de boeren worden beroofd.

 • Zuperboer

  De volgende juridische stap zal de volledige latente ruimte worden. Afpakken is 1, maar naar waarde betalen is stap 2 die de landbouw in de handel altijd heeft gerespecteerd. Het ammoniakbeleid is géén Marktplaats mevrouw Schouten. Als je geluk geeft in de handel, dán kom je je woord na. Zo was het altijd in Nederland en ik neem aan dat uw vader u dat ooit geleerd heeft........en anders leert u het nu maar van die duizenden boeren, boerinnen, sympathisanten en burgers die vandaag werderom naar de Hofstad zullen komen omdat hun hart bij de landbouw ligt.

 • eenvoudige boer

  Inderdaad Jan, die andere 8 provincies moeten ook niet zo flauw doen.

 • koestal

  ze stelen de rechten van de boeren.

 • koestal

  Laat Schouten maar gezellig met de dierenactivisten kletsen,zijn blijkbaar vrienden van haar.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.