Commentaar

24 reacties

‘Naar de tekentafel voor maatregelen stikstof’

Minister en provincies nemen tot 1 december de tijd om nieuwe stikstofmaatregelen op te stellen. De vorige versie is nogal een fiasco geworden. Het was te veel haastwerk.

Meer tijd nemen lijkt logisch. De stikstofkwestie duurt al meer dan dertig jaar, dus die paar maanden kunnen er ook nog wel bij, zegt het gewonemensenverstand. Maar er zijn in het stikstofverhaal wel meer dingen die met ‘common sense’ weinig te maken hebben, zoals de nultolerantie voor extra stikstofuitstoot.

Nog een groot geluk dat het nu najaar is

Er is amper een argument in te brengen tegen het veelgehoorde pleidooi om snel een zogeheten ‘drempelwaarde’ in te stellen, ofwel toestemming geven aan projecten die verwaarloosbare hoeveelheden stikstof produceren. Hetzelfde geldt voor de legalisering van de ‘meldingen’ en de kwestie van beweiden en bemesten; nog een groot geluk dat het nu najaar is.

Antwoord vinden op wurggreep rechter

Eerste opgave voor minister Schouten ligt dan ook op juridisch vlak. Ze moet een antwoord vinden op deze wurggreep van de rechter die leidt tot stagnatie en de natuur alleen ver achter de komma helpt. Daarna komt dan de tweede, inhoudelijk lastige kluif: emissie en depositie bijsturen. En dan wel op zo’n manier dat je genoeg doet om de natuur te beschermen en tegelijk de (plattelands)economie in de benen houdt.

Knap werk als dat allemaal voor 1 december lukt. Reken er maar niet op.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • kanaal

  gewoon duitse norm en klaar is kees.

 • nvanrooij1

  Als er volgens de RIVM en TNO maar 10% van de NOx emissie in Nederland depositeert en van de NH3 emissie 32% , dan ga je als je alles uit Nederland weghaalt die verantwoordelijk zijn voor die emissies het nog niet halen, omdat de buitenlandse depositie in Nederland dan weer groter is dan de Kritische Depositie Waarden op de meeste Natura 2000 gebieden.
  Ik geloof trouwens de cijfers van de depositie in Nederland van de Nederlandse emissie niet. Volgens mij moeten die percentages veel anders zijn ( zie Aerius tot 5 km voor NOx )
  Bij de vaststelling van de Natura 2000 gebieden had je op basis van deze cijfers al kunnen constateren dat het onhaalbaar was.
  Dus heroverweging van beleid is noodzakelijk

 • De eerste moeilijkheden komen er al weer aan.<>

 • massan

  Zojuist hetzelfde artikel gelezen op Mekvee.nl: <>
  SCHANDALIG!!!

 • Fjk

  Fjk
  Zolang we een regering hebben van nietsnutten en linkse randstadidioten blijven ze proberen om de agrarische sector omzeep te helpen en ongezien voedsel uit een heel ver land te importeren

 • Alco

  De natuur moet onder de loep. Dat is het struikelblok.
  Ze hoeven maar iets te roepen en iedereen gaat er in mee, in de hun hoop daarmee minder veehouderij te krijgen en nog meer neptuur.

 • Massan, dat artikel had ik er gisterenavond ook op gezet ,maar werd verwijderd , censuur?

 • Tot nog toe mis ik dat , maar hoe is het met de uitstoot van alle huisdieren in Nederland ? Zou toch ook aandacht voor moeten zijn ..

  Berend

 • agratax(1)

  Zo lang we blijven denken dat we de natuur terug kunnen brengen in de staat van 100 jaar gelden, zonder ook het aantal mensen terug te brengen naar die periode en onze leefstijl niet wensen aan te passen aan de tijd waarin we met de natuur terug willen regels of geen regels en wetten hier kan de rechter niets aan veranderen. Zijn uitspraken en het menselijk falen maken de ellende alleen maar groter. Ik mag de rechter hier niet de schuld van geven, de politiek is schuldig, zij maken de wetten, waar de rechter de praktijk aan toetst. Hiermee durf ik de politiek van heden, die zich laat leiden door onderbuik gevoelens en het aantal te winnen stemmen over de hele linie incompetent te noemen.

 • gjh

  de grootste fiasco heet Schouten. Totaal tegen de landbouw en laat zich meelopen met de linkse kliek.

 • Zuperboer

  De EU heeft hier natuurlijk een hele grote rol in gespeeld. Er wordt van alles bedacht in Brussel/Straatsburg en de landen die het minste betalen aan de EU dansen vooraan bij de muziek op het grote EU-bal. Of is het juist andersom en zijn wij er al dan niet bewust ingetuind/ingeluisd door een samenspel van politiek en natuurpartijen.

 • Zuperboer

  @gjh; Dat Schouten extreem linkse standpunten had t.a.v. de landbouw was genoegzaam bekend. Dat is de factsheet waaraan de CU-prominenten allemaal moeten voldoen.

 • ENDE902

  Mevrouw Schouten is alleen op LNV terecht gekomen, omdat ze een boerendochter is. Hiermee dacht de politiek de agrarische sector om de tuin te kunnen leiden, niet meer en niet minder.

 • veldzicht

  Onbegrijpelijk dat ze dat hele milieu en natuurbeleid nooit eens onder de loep leggen.Miljarden worden er over de balk gesmeten zonder dat de noodzaak eens werd aangetoond.Die milieurakkers hoeven maar even te piepen hoe slecht het met het milieu en de natuur gaat en heel links Nederland buigt weer als een knipmes en worden de beurzen getrokken ,terwijl een tegen geluid totaal niet word gehoord om reden dat de verschillende media bang is de veel te machtige milieu beweging tegen zich te krijgen en het leden en/of sponsors gaat kosten.

 • deB.


  Ze genieten eerst van een welverdiende vakantie, en laten sectoren achter in onzekerheid etc!Bah zijn net begonnen, lijkt wel een kleuterschool

  Wat is dit voor een onbehoorlijk bestuur, als ze een heel land verkloten, en dan op vakantie gaan??? Walgelijke lui, ze moeten nuop hun post zijn!!

 • benrhag

  andere rechter

 • Kringloopboer

  Aan wie hebben we het te danken LTO elke keer in de afgelopen 40 jaar werd de wet weer gedemonteerd om ruimte te geven aan de volgas boeren laatste keer was de fosfaatrechten eerst jaren roepen geen grond geen productie alle boeren die dus eerst grond hebben gekocht waren de klos .
  Ben bang dat het nu weer zo gaat.het is verdacht stil in die hoek laten ze eerst maar eens aan de leden vertellen wat ze willen voordat ze bij de minister aanschuiven voor overleg

 • Alco

  Eigenlijk niks aan de tekentafel:
  De NEPtuur onder de loep.

 • Gijs Gans

  Niet naar de tekentafel Naar de PRULLEBAK

 • ponthoeve

  als LTO destijds niet op die plannen had gereageerd dan waren de boeren rond N2000 er nu al niet meer en al weg gesaneerd.

 • koestal

  Carola doet niks ,stuurt het probleem naar de provincies,laat die boeren de boerderij onteigenen,en is zelf het braafste meisje van de klas.

 • koestal

  Met een pennenstreek worden de boeren van de kaart geveeegd.

 • Remco1980

  Stikstof van tafel! Belachelijk dat er tijd in gestopt wordt. Een grote hoax

 • kleine boer

  <>

  het houd niet op niet vanzelf.....

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.