Boerenblog

9 reacties

‘Mooi resultaat van acties, nu werk aan de winkel’

Prachtig, die massale steun aan de boeren bij de protestacties in oktober-actiemaand. Nu is het wachten op zinvolle maatregelen, die verder kijken dan één probleem.

Oktober-actiemaand: de trekkers worden gestart, op naar Den Haag, Bilthoven en de provinciehuizen. In twee weken zijn veel goed georganiseerde acties gevoerd. De resultaten zijn ernaar:

- het publiek geeft aan de agrarische sector massaal te steunen, ondanks alle negatieve berichten van de afgelopen jaren, ondanks de overlast die er is en ondanks enkele incidenten;
- alle praatprogramma’s op radio en tv brengen protesterende boeren en verdiepen zich serieuzer in de problemen;
- alle kranten en tijdschriften komen met actuele verslagen en achtergrondverhalen waarin ook de verhalen van boeren aandacht krijgen;
- politieke commentatoren praten serieus over de stikstofproblemen en de landbouw;
- politici die zenuwachtig worden van zoveel boeren en zoveel trekkers;
- LTO die wakker lijkt geschud en zelfs dreigt met het opschorten van overleg met het ministerie;
- veel saamhorigheid in de agrarische sector: mannen en vrouwen, jong en oud, akkerbouwers, veehouders en tuinders, toeleveranciers, uit alle delen van het land.

midden in Den Haag melden omstanders dat ze trots zijn op de boeren, op snelwegen wordt getoeterd en gezwaaid; het is fantastisch

Ik was blij verrast door de massale steun van het publiek. Wij ontvangen op ons bedrijf veel mensen. Zij zijn bijna allemaal positief over wat ze zien. Maar die komen uit eigen beweging kijken, dan is een positieve houding logisch. Maar midden in Den Haag melden omstanders dat ze trots zijn op de boeren. Op de snelwegen wordt getoeterd en gezwaaid. Het is fantastisch.

Lees verder onder de foto.

Den Haag, donderdagmorgen 17 oktober, de ochtend na de tweede grote boerendemonstratie in (onder meer) de hofstad. - Foto: ANP
Den Haag, donderdagmorgen 17 oktober, de ochtend na de tweede grote boerendemonstratie in (onder meer) de hofstad. - Foto: ANP

Weer afroming, weer alles gericht op stikstof

Maar wat kunnen we ermee ? Steun van het publiek is belangrijk, maar dat maakt de regels niet. Dat doet de politiek. Helaas lijkt het er nu weer op dat halsoverkop maatregelen worden bedacht om een oplossing voor de stikstof te zoeken. In de brief van de minister van 4 oktober staan voorstellen voor (weer) een referentiedatum en afroming bij overdracht, alles alleen gericht op stikstof. En dat bovenop fosfaatrechten, bovenop bestaande normen voor stikstof en fosfaat, bovenop mestregels en plaatsingsruimte, bovenop regels voor grondgebondenheid, bovenop het verbieden van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen, bovenop certificeringen en administratieve plichten.

En dan komen er vast ook nog klimaatmaatregelen aan en eisen voor de energietransitie.

Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. Er zijn knelpunten, op boerenbedrijven, in de bouw en in de natuur

Dat er wat moet gebeuren, is duidelijk. Er zijn knelpunten, op boerenbedrijven, in de bouw en in de natuur. Maar het is niet duidelijk of de voorgestelde maatregelen daarvoor een oplossing zijn. Wat heeft de krimp van de laatste jaren opgeleverd? Wat kunnen we verwachten van nieuwe technieken? Het steeds verder stapelen van regels is in ieder geval géén acceptabele oplossing.

Ruimte voor landbouw én natuur

Het moet duidelijk worden hoeveel ruimte er is voor de land- en tuinbouw én de natuur in de komende jaren. Daarvoor is overleg nodig met veel partijen, maar in ieder geval mét de landbouw. Er zijn regels nodig, die op elkaar afgestemd zijn, die inkomen bieden aan familiebedrijven nu en in de toekomst én die de natuur verder helpen. Werk aan de winkel.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Remco1980

  Er wordt weer hysterie gemaakt van het klimaat via links. En deze schrijfster trapt er met beide benen in, lang niet hard genoeg. Ze neemt in de laatste alinea mee: "er moet bekeken worden hoeveel ruimte er is voor landbouw en natuur." Er moet geen oplossing gezocht worden voor stikstof. Het moet gewoon van tafel! Links knaagt continue aan milieu en we geloven het ook nog. Dit is hun tactiek. CDA en VVD spelen gewoon mee. Teveel in de overlegcultuur. Op die manier worden we als agrisector steeds kleiner en de randstad groter. We zijn vanaf dag 1 keihard aan het actievoeren en het gaat ons ook lukken! Weg met de waanzin van klimaat, stikstof.

 • Het klimaat gaat nog niet zoals de klimaatalarmisten willen. <>

 • diele

  je hoord steeds stikstof uitstoot maar onze planten nemen ook stikstof op en produseren ook zuurstof.hout uit brazilie voor biomassa centrales is ook niet zo duurzaam en heel veel fijnstof

 • agratax(1)

  @Remco1980. Links doet de burger geloven dat zij de toekomst veilig stellen door klimaat en natuur maatregelen. Dat toevallig deze maatregelen in eerste instantie de kleinste groep van de kiezersvolk treffen is geen punt. Het zal hun progressieve macht niet schaden. Dat dus de van ouds "boerenpartijen" mee gaan in deze waan van de dag is uit angst voor hun pluche en hun macht. Deze machtsstrijd zou op termijn wel eens ten koste van de BV Nederland kunnen gaan Zo werkt politiek helaas. Bij ieder fout besluit maak je een nieuw besluit (regel) in de hoop dat je hiermee de vorige hebt gerepareerd, doorgaans blijkt het alleen maar meer fout te gaan. Er zijn maar weinig leiders geweest die openlijk toegaven foute beslissingen of uitspraken te hebben gedaan. Ieder politicus die dit wel doet wordt afgeserveerd als Draaikont, leugenaar o.i.d. Nooit zal men zeggen; "Wat een lef heeft deze man / vrouw om zijn fout toe te geven".

 • j.verstraten1

  We leven in een rechtstaat. Daar heeft de Raad van State een onherroepelijke uitspraak gedaan. Dat bepaalt dus de kaders. Er is een oplossing nodig en die is niet ' alles van tafel schuiven' . Daarmee heb je nl het risico zelf van tafel geschoven te worden. Wat Jesse en Tjeerd op zich ook bepleiten.

 • Alco

  De natuurelite hoeft maar wat te schreeuwen en de gehele politiek loopt erachteraan.
  Laten we er vooral voor oppassen dat niet het LTO zich weer op de voorgrond begeeft, want dat zijn ook van die meelopers.
  De grote vraag is: Zijn de metingen wel objectief.
  Wat neemt voeding voor de dieren wel niet op.
  Zelfs als alle dierhouderij weg is zullen de bomen en rotzooi aan de kant van de weg groeien, dus ook in de natuur.
  En als er al een verandering in de natuur optreed, wat geeft dat.
  De natuur redt zich altijd, beter als wij mensen.

 • Remco1980

  Je moet hoog in zetten wil je überhaupt met een goed onderwerp aan tafel komen en serieus genomen worden. Dus standvastig en 1 eis behouden. Ik zou eerder willen pleiten voor groei van agrarische sector en meer hoogwaardige export. Dan kan ook de fc door met bouwen in bedum. Je moet het andersom draaien. Waarom huizen wel maar de agrarische sector niet?

 • Kringloopboer

  Ben het met verstraate eens het kader ligt er .
  Dat er politieke partijen zijn (d66) die ons van tafel willen schuiven ben ik het niet mee eens
  Ze willen eigenlijk dat boeren die geen schuld hebben aan deze situatie ook niet getroffen worden door maatregelen

 • koestal

  De laatste boer mag het licht uit doen,dan hebben Rutte en Schouten hun zin. Het is een ministerie tegen landbouw !

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.