Commentaar

8 reacties

‘Logische stap van Vion in vega’

Het is even slikken voor veel veehouders: Vion bouwt de gloednieuwe runderslachterij in Leeuwarden om tot een productielocatie van vegaburgers. In het voorjaar van 2020 moet de fabriek operationeel zijn.

Vion kondigde eerder dit jaar al aan in vleesvervangers te stappen. De markt voor vegetarische producten groeit, ten koste van vlees, en de marge op vegaproducten is aanlokkelijk.

Vion is niet de enige vleesgigant die deze stap maakt. Danish Crown wil nog dit jaar een vegaburger introduceren. Unilever nam de Vegetarische Slager over. Grote Amerikaanse concerns als Beyond Meat en Impossible Foods ontdekken de Europese markt. Hamburgergiganten McDonald’s en Burger King serveren al langer vegahamburgers.

Waarom niet de oudere slachterij ombouwen?

De vraag is gerechtvaardigd waarom Vion juist de nieuwe slachterij in Leeuwarden ombouwt en niet de oudere in Tilburg? Ook deze keuze is niet zo ingewikkeld. Het boterde vanaf het begin in Leeuwarden niet tussen Vion en NVWA. Ook de aanvoer van runderen bleef achter. De concurrentie nam toe. De fabriek is volgens het concern met enkele aanpassingen geschikt voor plantaardige productie. Er is ruimte voor uitbreiding, het ontbreekt niet aan vriescapaciteit.

Akkerbouwers de nieuwe leveranciers van Vion

Een logische en strategische keuze dus. Over de ingrediënten is nog niet veel bekend, al verwelkomt CEO Ronald Lotgerink alvast de akkerbouwers als nieuwe leveranciers. Het is de realiteit van 2020.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Nu kan de soja boon zonder tussen komst van varkens in de menselijke voeding worden verwerkt. Zal dit het milieu en de kringloop ten goede komen?? Afwachten. afval uit de humane voedingsindustrie gaat zeker niet in de Vega voeding wel in de Varkens voeding.

 • Piet Piraat

  Inderdaad agratax. Zonder varkens veel reststromen wat op dat moment afval heet.

 • Alco

  Dat vion die stap maakt komt door marktonderzoek en daar is niets mis mee.
  Zo ging dat destijds ook met margarine.
  Maar de mens heeft eiwitten nodig en alleen met planten lukt dat niet of de mens moet leren gras of afval producten leren eten.

 • Firma Vellenga

  Alco…..Het spijt me maar ik ben er nog steeds zonder vlees of dierlijke producten (al 40 jaar). Ik ben goed gezond dit moeten we dus niet als argument gebruiken. We moeten mensen hun eigen keuzes laten maken en niet met de vinger wijzen wat beter is of een ander product onderuit halen. Gewoon achter je product staan. Zelf neem ik ook geen vegaburgers af omdat ik ze altijd veel te zout vind dat is ook een keuze.

 • kleine boer

  Firma vellenga maar ben je al 80-90 jaar oud dan?

 • farmerbn

  Boeren weten precies wat ze hun dieren moeten voeren aan energie, eiwit, mineralen en vitamines. Daar zijn tabellen voor en die zijn bij de boeren bekend. Dit geldt niet bij mensenvoeding. Niemand heeft die 'mensenvoeding'tabellen en gebruiken die. Jammer want voeding is niet alleen lekker eten maar ook belangrijk voor je gezondheid. Soms een vegaburger is goed maar geheel vegan leven zal tekorten geven op de lange termijn.

 • Alco

  @Vellenga. Ik schrijf: Met alleen planten gelukt dat niet.
  Ik bedoel daarmee dat niet iedereen vegetarisch kan zijn.
  Daarnaast is voor vegetarisch eten ook bemesting nodig.

 • veldzicht

  Is het zo erg dat mensen vegetariër worden of minder dierlijke voeding gaat consumeren?De wereld bevolking blijft groeien en in veel ontwikkelingslanden met groeiende welvaart zal de vlees en zuivelconsumptie toenemen,dan vraag ik mij af of dat wel vol te houden is als iedereen het zelfde voedsel patroon aan gaat nemen als in het westen.(Europa en N- Amerika)Zelf eet ik geen nepvlees of zelfs maar margarine en houd het bij puur natuur.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.