Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Logische stap van Vion in vega’

Het is even slikken voor veel veehouders: Vion bouwt de gloednieuwe runderslachterij in Leeuwarden om tot een productielocatie van vegaburgers. In het voorjaar van 2020 moet de fabriek operationeel zijn.

Vion kondigde eerder dit jaar al aan in vleesvervangers te stappen. De markt voor vegetarische producten groeit, ten koste van vlees, en de marge op vegaproducten is aanlokkelijk.

Vion is niet de enige vleesgigant die deze stap maakt. Danish Crown wil nog dit jaar een vegaburger introduceren. Unilever nam de Vegetarische Slager over. Grote Amerikaanse concerns als Beyond Meat en Impossible Foods ontdekken de Europese markt. Hamburgergiganten McDonald’s en Burger King serveren al langer vegahamburgers.

Waarom niet de oudere slachterij ombouwen?

De vraag is gerechtvaardigd waarom Vion juist de nieuwe slachterij in Leeuwarden ombouwt en niet de oudere in Tilburg? Ook deze keuze is niet zo ingewikkeld. Het boterde vanaf het begin in Leeuwarden niet tussen Vion en NVWA. Ook de aanvoer van runderen bleef achter. De concurrentie nam toe. De fabriek is volgens het concern met enkele aanpassingen geschikt voor plantaardige productie. Er is ruimte voor uitbreiding, het ontbreekt niet aan vriescapaciteit.

Akkerbouwers de nieuwe leveranciers van Vion

Een logische en strategische keuze dus. Over de ingrediënten is nog niet veel bekend, al verwelkomt CEO Ronald Lotgerink alvast de akkerbouwers als nieuwe leveranciers. Het is de realiteit van 2020.

Beheer
WP Admin