Commentaar

9 reacties

‘Kritiek van Rekenkamer als verlengstuk boerenprotest’

Een week geleden stonden 1.000 trekkers op het Malieveld. Politiek Den Haag was onder de indruk; zodanig dat kabinet en ook provincies een adempauze in het stikstofdossier hebben ingelast. Op 1 december moet er duidelijkheid zijn over de maatregelen.

Uit onverwachte hoek volgt deze week stevige kritiek op het mestbeleid. Met enige fantasie zou je de kritiek van de Algemene Rekenkamer als een dikke onderstreping van het boerenprotest kunnen bestempelen. De Rekenkamer heeft forse kritiek op het mestbeleid. Regels zijn overhaast ingevoerd. Knelpunten moeten weer met extra regels worden opgelost.

Alleen de regeldruk is toegenomen

En wat misschien nog wel dodelijker is: de regels zijn niet effectief. De totale uitstoot van ammoniak, stikstof en fosfaat is niet verlaagd ten opzichte van 2013. Alleen is de regeldruk voor boeren en handhavers toegenomen.

Laat dat nu ook een van de belangrijkste grieven van boeren zijn die leidden tot het boerenprotest op 1 oktober: onwerkbare, tegenstrijdige regels, onbetrouwbare overheid.

Doorbreek het mantra van telkens aanpassen en aanscherpen

De Rekenkamer adviseert minister Carola Schouten met heldere normen te komen. Doorbreek het mantra van telkens aanpassen en aanscherpen. Als het signaal van de boeren al niet genoeg was, dan laat dit rapport weinig aan duidelijkheid te wensen over. Voor nu in stikstof, maar straks ook in andere dossiers.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Met enige fantasie. Ik heb iets minder fantasie en lees hier een dikke onderstreping van de keuze van het IPO. Simpel en controleerbaar. Minder beesten.

 • agratax(1)

  Wel eigenaardig dat de Algemene Rekenkamer pas na de acties met deze bevindingen naar buiten komt. Ze moeten dit al langer hebben geweten, want in 3 weken kun je dit dossier niet doorspitten en tot een dergelijk overtuigende bevinding komen. Hopelijk steken de politici nu eens de hand in eigen boezem en komen tot de conclusie dat ze eigenlijk niet capabel zijn voor hun functie. Ze denken te veel aan hun idealen en die willen ze via onwerkbare regels afdwingen. Hierdoor is hun achterban tevreden en kan weer rustig slapen.

 • landboer

  Alleen al, dat je bij geen derogatie meer kunstmest stikstof mag gebruiken ,maakt duidelijk dat er een verborgen agenda is.

 • farmerbn

  Ik ga met Verstraten mee. Die nieuwe heldere normen kan gewoon inkrimping van de veestapel zijn. Je moet als Nederlandse boer ook niet vragen om duidelijkheid want dat geeft D66.

 • Kringloopboer

  Minder emmisie wil niet direct zeggen minder vee.
  Simpel gezegd 2of3 koeien in de wei geven minder emmisie dan 1 op stal waarvan je de drijfmest uit moet rijden
  Gr kringloopboer

 • kiepel

  kringloopboer; Een integrale aanpak betekent, dat we nu ook de CO2/Methaan problemen moeten tackelen.
  Dan ga je nat met je laagproductieve graseters. Die stoten teveel methaan uit omdat ze zelf het gras "fijn"moeten kauwen.
  gr realistische boer

 • NASJO

  Hoeveel tweede Kamerleden zijn tijdens de vakantie bij boeren nabij natura gebieden geweest om zich te verdiepen in het nox probleem

 • Kringloopboer

  @ kiepel Aan alles zitten plussen en minnen.
  Minder emmesie meer stikstof blijft op het bedrijf
  Minder krachtvoer minder input en minder co2
  Minder kunstmest minder co2
  Meer weiden minder emmesie
  Als een ondernemer dat graag zo wil wie zijn wij dan om dat te verbieden
  Gr kringloopboer

 • Alco

  De rekenkamer moet maar eens berekenen wat de voeding van onze dieren opneemt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.