Foto: Ronald Hissink AlgemeenOpinie

‘Kringlooplandbouw verwordt tot juridisch drijfzand’

D66 wil wettelijk geregelde kringlooplandbouw en een verbod op drijfmest. Een bizar idee dat de reputatie van deze partij in de landbouw nog slechter zal maken.

Opmerkelijk dat een partij die zichzelf graag liberaal noemt via wetgeving zoiets wil afdwingen. Kringlooplandbouw heeft een positieve klank en werkt nog steeds wervend. Maar het is ook nogal vaag, je kunt er alle kanten mee op – wetenschappelijk en juridisch drijfzand.

Maar goed, het hoort bij een levendige democratie dat in het parlement zin én onzin de ruimte krijgen. In een goed debat komt kwaliteit bovendrijven – gesteld dat naar elkaar geluisterd wordt en dat parlementariërs meer doen dan alleen hun achterban pleasen.

Wetenschappelijk instituut niet politiek aansturen

Dat geldt niet alleen voor landbouwkritische Kamerleden zoals De Groot, maar ook voor het nog altijd bestaande groene front. CDA, VVD en SGP gaan deze week wat al te graag mee met het wijdverbreide wantrouwen binnen de landbouw tegen het RIVM.

De inhoudelijke aansturing van zo’n instituut moet niet via de politiek. Daarvoor is het maatschappelijk belang van betrouwbare kennis te groot. Kritisch volgen? Ja. Maar meetprotocollen vaststellen in de Tweede Kamer moet je niet willen. De volgende keer grijpt de dierenpartij naar het stuur en dan zijn de rapen helemaal gaar.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin