Commentaar

13 reacties

‘Kringlooplandbouw verwordt tot juridisch drijfzand’

D66 wil wettelijk geregelde kringlooplandbouw en een verbod op drijfmest. Een bizar idee dat de reputatie van deze partij in de landbouw nog slechter zal maken.

Opmerkelijk dat een partij die zichzelf graag liberaal noemt via wetgeving zoiets wil afdwingen. Kringlooplandbouw heeft een positieve klank en werkt nog steeds wervend. Maar het is ook nogal vaag, je kunt er alle kanten mee op – wetenschappelijk en juridisch drijfzand.

Maar goed, het hoort bij een levendige democratie dat in het parlement zin én onzin de ruimte krijgen. In een goed debat komt kwaliteit bovendrijven – gesteld dat naar elkaar geluisterd wordt en dat parlementariërs meer doen dan alleen hun achterban pleasen.

Wetenschappelijk instituut niet politiek aansturen

Dat geldt niet alleen voor landbouwkritische Kamerleden zoals De Groot, maar ook voor het nog altijd bestaande groene front. CDA, VVD en SGP gaan deze week wat al te graag mee met het wijdverbreide wantrouwen binnen de landbouw tegen het RIVM.

De inhoudelijke aansturing van zo’n instituut moet niet via de politiek. Daarvoor is het maatschappelijk belang van betrouwbare kennis te groot. Kritisch volgen? Ja. Maar meetprotocollen vaststellen in de Tweede Kamer moet je niet willen. De volgende keer grijpt de dierenpartij naar het stuur en dan zijn de rapen helemaal gaar.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Het D66 idee om kringloop (landbouw) in wet en regelgeving vast te leggen, doet denken an het eens zo verguisde systeem uit de vroegere Sovjet tijd waar de landbouw ook in normen en data werd vast gelegd. Niet meer kijken naar de lucht of je gewas en dieren, maar volgens door het ministerie vastgelegde Normen en datums werken. Het eind resultaat is bekend "Een falende landbouwproductie" en boeren die ongeinteresseerd zijn in het fysieke resultaat maar zorgen dat de papierwinkel op orde is. Zij weten drommels goed dat wat zij doen (moeten) niets met boeren wijsheid en ervaring van doen heeft, maar geent is op regel en controle zucht van bureaucraten.

 • wruiten

  is dit nog allemaal serieus te nemen

 • egbert

  Kringloop doet de landbouw al jaren met mest en afvalstromen.
  Bietepulp sojaschroot bierborstel cigerant citrespulp enz.
  Dit wordt alleen niet benoemd en beschreven wie wat per bedrijf voerd is ook nergens voor nodig .n. Nog meer papieren rompslomp.

 • egbert

  We zijn zo zachtjes aan in dienst van vadertje staat bij het communisme af.
  Alles willen ze voorschrijven maar wij de risico,s.

 • Dat is precies zoals ik het ervaar . Een totale bemoeien van de overheid met de agrarische sector. Bijna ieder liflafje wordt op regeringsnivo behandeld. Dat was in de jaren 70/80 een stuk makkelijker dan nu.

  Berend

 • Trot

  Als mensen denken dat melk uit een pak komt hoe is het dan in Gods naam mogelijk dat de koekenbakkers ons de les lezen ? Jammer dat we nu pas onze stem laten horen buiten de besturen om die met het zelfde sop zijn over goten

 • Kringloopboer

  Zo zie je maar weer hoe we worden opgehitst door de ( chef redacteur ) hij verteld het halve verhaal het voorstel van d66 kringlooplandbouw het voordeel van verbod op drijfmest laat ie weg je mag alle latente ruimte gebruiken je hebt zelfs geen productie rechten nodig waarom zou een boer verboden moeten om daar gebruik van te maken kan mij dat iemand uitleggen ????

 • Kringloopboer

  Bij voorkeur de chef zelf

 • René de jong

  Wijzende vingertje naar de boertjes... laat die viespeuken hun eigen riool eerst eens aansluiten op de compostbak en op t VEGGIE volkstuintje hergebruiken.!!
  Onvoorstelbaar dat dit mogelijk is ....
  vr gr René

 • peter uut het veen

  kan je inmiddels geen rechtszaak aanspannen tegen het kabinet of politieke partijen? in de trant van brevet onvermogen of onbehoorlijk bestuur? of bij het Europese hof een zaak aan spannen

 • RonaldB

  De pot verwijt de ketel gevalletje.
  Wat schrijven de vakbladen toch graag over de kringlooplandbouw en de bijbehorende shit als grondgebondenheid, circulariteit, 65% eiwit en duurzaam boeren met precisielandbouw.
  Net of ik niet doorheb dat er een enorm gefinancierd verdienmodel opgetuigd wordt over de rug van de boer. Beschamende vertoning om in deze fase tranen te gaan trekken. Droogt de geldstroom op?

 • Kringloopboer

  Iemand te vinden die wel antwoord kan geven ??

 • Hoogeind

  Nederland is al wereldkampioen kringlooplandbouw. Allerlei reststromen worden al decennia lang aan onze koeien en varkens gevoerd. Tientallen fouragehandelaren rijden al jarenlang grote hoeveelheden bierbostel, perspulp, aardappelsnippers , graszaadhooi, en in het verleden ook bietenkoppen vanuit het buitenland naar onze koeien en varkens. Wie gaat dat aan Carola en Tjeerd vertellen?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.