Commentaar

19 reacties

‘Kleine stapjes met stikstofbeleid’

De stikstofmaatregelen die het kabinet toch nog aangekondigd heeft, afgelopen vrijdag, zijn goed en slecht nieuws.

Het goede nieuws betreft vooral wat er niet in staat: geen generieke krimp, geen gedwongen bedrijfsbeëindigingen. Minister Schouten heeft zich de kop niet gek laten maken. Ze gaat voor ‘gebiedsgerichte’ maatregelen, die helaas nog niet klaar zijn.

Geld voor bedrijfsbeëindiging

Toch maakt het pakketje dat er nu ligt ook niet blij. Het lijkt alsof het kabinet flink de portemonnee trekt, maar dat is niet zo. Er komt niks extra ten opzichte van wat al uitgetrokken was voor varkenshouderij en klimaatbeleid. Schouten hoopt dat zo bij te buigen dat het stikstofprobleem als het ware meegepakt wordt.

Intern en extern salderen

Salderen wordt weer mogelijk, maar zal vooreerst nog weinig zoden aan de dijk zetten. Voor intern salderen is het wachten in de meeste gevallen op volgend jaar, als rekenprogramma Aerius aangepast is. Extern salderen wordt zo ingeperkt en opgetuigd (afroming 30%, productierechten worden ingenomen) dat het weinig aantrekkelijk lijkt. Bovendien is eerst een wet nodig. Dat schiet dus nog niet op. Dat latente ruimte vervalt is pijnlijk en voer voor juristen.

Drempelwaarde

Tegelijk zijn de belangrijkste ‘quick wins’ – het instellen van een drempelwaarde voor projecten die amper impact hebben plus het legaliseren van de ‘meldingen’ – nog niet genomen. Al met al schiet het dus nog niet heel erg op.

Lees ook: Stikstofbeleid: salderen en saneren maar geen extra geld

Laatste reacties

 • bartje14

  Lees de voorstellen nog maar eens heel goed. De gehele sector komt er echt beroerd en berooid van af als dit doorgaat......schandalig dit

 • farmerbn

  Voor het netjes uitkopen van boeren wordt de beurs niet getrokken, voor asielzoekers wel.

 • Trot

  Wat als dit niks wordt dan toch maar weer Krimp door communistisch af pakken wat niet van jou is Word hoog tijd dat honger plaats maak voor welvaart dan piept me wel anders In 40-45 werd men ook verplicht voedsel te telen het kan verkeren!

 • Gat

  300 miljoen das minder dan niks. Praat die omhoog gevallen hans de boer van vnocnv bij wnl dat 50/60 miljard peanuts is voor nl voor schiphol in zee.
  Praten we over 300 miljoen waarvan helft in belasting terug vloeit waarschijnlijk.

 • Firma Vellenga

  Ik moet farmerbn gelijk geven

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Axl

  Firma vellenga als jij zegt dat de boeren de uitkeringen van de asielzoekers betalen dan gaat het nog niet zo slecht met de boeren dan betekent het dat ze nog veel winstbelasting betalen.

 • De reden waarom er met een andere stikstofdepositie wordt gerekend dan onze buurlanden,de agrarische sector zit in de weg <>

 • - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • René de jong

  Simpele maatregelen:
  - 50 cent taks op KEROSINE geeft 6 mln PER DAG opbrengst
  waarschijnlijk zal deze opbrengst dan vlot dalen :) en is Schiphol op zee niet meer nodig.....
  - zonder voorwaarden is ieder bedrijf te koop dus ook die tegen N2000 gebiedjes
  het woord saneren hoef je niet te noemen alleen de euro's
  - metenisweten >> mesdag
  - gelijke normen als de buren (Dtsl.) en probleem is geen probleem
  - Boerenverstand in de besluitvorming.
  vr gr René

 • farmerbn

  Begrijp me niet verkeerd: Voor mij mogen die mensen gerust hier komen eten want hoe meer eters hoe beter. En dat het veel geld kost vind ik ook niet zo erg maar boeren gratis wegsturen is het andere uiterste.

 • nvanrooij1

  Dit is inderdaad geen oplossing. Dit is kruimelwerk. Als het Rijk vindt dat rond de Natura 2000 gebieden minder depositie moet komen door hun wanbeleid dan moeten ze ruimhartig middelen beschikbaar stellen. Schijnbaar is het een maatschappelijk belang dus vergoeden op basis van woningbouw- bedrijfsontwikkelingen. Door het verplaatsen van bedrijven komt er voor die sectoren namelijk ook weer ruimte. Schijnbaar is er toch geld genoeg als er nagedacht wordt over het verplaatsen van Schiphol naar zee. Uiteindelijk moet het via belastingen allemaal opgebracht worden door Jan modaal en niet door de multinationals. Maar met andermans geld pronken is gemakkelijk. Waarom alleen de landbouw moet bloeden is ook diep triest. Ze heeft al veel gereduceerd. Bovendien is ze circulair en per saldo netto ontvanger van stikstof ( wordt nog door niemand tegengesproken). Meten is weten en alle sectoren meenemen ( ook scheepvaart en vliegverkeer met de goede cijfers) . De waarheid gaat deze stikstofleugen ( richting de agrarische sector) nog wel achterhalen. Voor de sector is dan al veel kwaad geschied.

 • Henk.visscher

  Johan schrijf eens een artikel over de metingen, hoe zijn ze tot stand gekomen, wat klopt er wel en wat klopt er niet, de meetpunten met daarbij het riool wat doet dat met de cijfers, het meetpunt waar de kippenboerderij bij staan , wat is daarvan de invloed,hoeveel emmisie heeft onze sector en hoeveel depositie, hoeveel CO nemen onze gewassen op enz, en scrijf en als we boerderijen sluiten en daarvoor woningen en industrie voor terug krijgen, word het mileu er dan beter van, jullie moeten nu een steun in de rug van ons zijn en alles in het werk stellen om de waarheid bij de politiek en het volk te krijgen.
  Kijk vanavond eens in de spiegel en wees eens eerlijk tegen jezelf , schrijven jullie artikelen die helpen de waarheid boven de tafel te krijgen,geld voor heel de redactie

 • info58

  @Henk.visscher

  Er zijn alleen berekeningen geen metingen. JanCees heeft de berekeningen opgevraagd. Metingen zijn dan pas aan de orde als je de berekeningen hebt.

 • Henk.visscher

  Maar je kunt nu al die twee meetstations buiten beschouwing laten dan krijg je al een redelijk beeld wat de werkelijke cijfers zijn

 • Henk.visscher

  We moeten een estafette houden we beginnen met de trekkers en iedereen die mee wil doen op Tessel die gaan met het dossier met onze punten, met daarin vooral dat wij eerlijke metingen willen en dat ook de depositie moet worden meegeteld, en de drempelwaarde gelijk moet zijn aan onze buurlanden ,want dan kan heel Nederland zo weer aan de slag met alle projecten die nu stil liggen,naar het provinciehuis van Friesand , daar overhandigen ze het dosier aan het provinciehuis en aan de Frieze boeren , Tesselse boeren gaan weer terug , de Frieze boeren gaan naar het provinciehuis van de volgende provincie, enz, totdat het dosier in den Haag is afgeleverd, iedereen kan dan meedoen,ook burgers en andere sectoren, want die hebben ook een belang, want voor velen is het afreizen naar de randstad te veel gevraagd.
  Op deze manier bereiken we de provincie, de lokale pers, de bugers en de landelijke pers en ik weet zeker dat er mega veel aan meedoen

 • vandenbrandcv1

  misschien toch nog maar eens beter lezen. gerealiseerd is inclusief gehouden vee

 • koestal

  Dit wordt nog oorlog,de overheid heeft het niet meer in de hand en gelooft al die links idee''en.

 • De jeugd op school word bewust weer verkeerd voorgelicht. <>

 • 23.16 Een van de bronnen voor dat artikel voor de jeugd was clo.nl , een onderdeel van de rijksoverheid, bewust word de jeugd op het verkeerde been gezet.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.