Drentse boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel. - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Geloofwaardigheid gevraagd op actiedag’

“Het houdt nooit een keer op, regel op regel, we zijn er helemaal klaar mee.” Melkveehouder Hans Oosterhuis uit Wittelte (Drenthe) zegt in één zin waar het in feite allemaal om draait bij de grote boerendemonstratie van vandaag, 1 oktober.

De frustratie moet eruit. Net als duizenden anderen gaat de Drentse melkveehouder vandaag naar Den Haag.

Vandaag komt het er allemaal uit.

Bekijk de video: Melkveehouder Oosterhuis is klaar met de regelgeving

De onvrede, frustratie en woede over alles wat je als boer bijna dagelijks over je heen krijgt via alle mogelijke mediakanalen. Het is niet goed of het deugt niet. Boeren voelen zich totaal niet meer gerespecteerd en omgekeerd is er in de sector bitter weinig vertrouwen meer in de overheid en in instituten die daardoor gefinancierd worden.
Lees verder onder de foto

Foto: ANP

Foto: ANP

Daarbij is het ene maatregelenpakket nog niet van kracht of het volgende komt eraan. Zijn er net overhaast fosfaatrechten ingevoerd, gaat het alweer over ammoniak- en straks wellicht CO2-rechten. Het is ook om gek van te worden. Niet voor niks ook dat er zoveel rechtszaken lopen over pas ingevoerd beleid.

Geloofwaardige en goed functionerende overheid

Naast boerentrots en respect draait deze demonstratie dan ook vooral om een geloofwaardige en goed functionerende overheid. Het is te hopen dat die boodschap in Den Haag vandaag goed overkomt.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin