Commentaar

1 reactielaatste update:29 okt 2019

‘Fiscale druk kan fors lager’

Ongeveer 95% van de akkerbouwers, melkveehouders en varkenshouders drijft zijn bedrijf in eenmanszaak, maatschap of vof.

Ze betalen dus belasting over de winsten via de inkomstenbelasting. Is dat wel de juiste keuze? Voor een heel aantal past die fiscale jas in ieder geval niet goed meer. Flynth becijfert dat een op de drie landbouwers structureel zulke stevige winsten draait, dat overstap naar een besloten vennootschap (bv) en daarmee naar de vennootschapsbelasting, een flinke besparing op de belastingaanslag oplevert.

Minstens zo belangrijk voor de keuze van een rechtsvorm is het al dan niet beperken van aansprakelijkheid.

Het omslagpunt is een fiscale winst per ondernemer van circa € 92.000. Bij een winst van € 120.000 is de besparing circa € 10.000 per jaar, waarvan een deel verdampt door extra administratieve lasten. Die besparing zal de komende jaren nog toenemen door veranderingen in de belastingwetgeving.

Hoe riskant is een goed draaiend en gangbaar – dus niet al te zwaar – gefinancierd bedrijf?

Nu is fiscale druk belangrijk, maar niet allesbepalend. Minstens zo belangrijk voor de keuze van een rechtsvorm is het al dan niet beperken van aansprakelijkheid. Op dat vlak heeft de bv een pre, zeker bij riskante investeringen. Maar ja, hoe riskant is een goed draaiend en gangbaar – dus niet al te zwaar – gefinancierd bedrijf? Weet wel, de landbouw is gemiddeld voor 60% solvabel. Tegenover elke euro van de bank staat anderhalve euro van de boer zelf. Een zeperd is nooit leuk, maar voor het gros van de ondernemers zeker wel draagbaar.

Wel of niet een bv dan? Het is maatwerk en moet passen bij de persoon.

Ook van belang voor de ondernemingsvorm is de opvolgingssituatie. Is er een opvolger, en moet het bedrijf worden doorgezet naar een nieuwe generatie, dan biedt de bv-structuur veelal betere mogelijkheden voor doorschuiven van waardes dan de gangbare ondernemingsvormen. Bij staken van een bedrijf met veel onroerend goed lijkt de bv juist minder interessant. Dat komt doordat bij een landbouw-bv vaak maar een of enkele aandeelhouders zijn. Daardoor kan de landbouwvrijstelling op grond bij bedrijfsbeëindiging niet ten volle worden benut. Op de winst rust dan een aanmerkelijk-belang-claim, waardoor alsnog over winst op grond deels afgerekend moet worden met de fiscus.

Wel of niet een bv dan? Het is maatwerk en moet passen bij de persoon. Als je een opvolger hebt, een structureel goed inkomen en niet bang bent voor wat extra administratie, dan is een scan en advies door een fiscalist zeker de moeite waard. Wil je voor € 200 per week niet een halve dag in de maand extra met je neus in de paperassen, dan is het zeker niks voor je.

Eén reactie

  • huisvader

    Denk bij grond gebonden boeren landbouw vrijstelling op grond aantrekkelijk blijft zeker als je geen opvolger hebt
    Weet niet of het kan , maar anders met BV van privé pachten ? Familie stichting oid ?

Of registreer je om te kunnen reageren.