ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Boerenblog

‘Echte emoties op Onze Boerderij’

Jarenlang was het niet hip om boer te zijn. Sinds 1 oktober is dat verleden tijd. Boeren zijn weer Trots en iedereen is #trotsopdeboer. Van onzichtbaar naar onmisbaar in 1 dag.

Op het Malieveld klom Geert Wilders op de trekker van onze zoon en riep: “Jullie zijn de helden van Nederland!” Daarna zochten vele politici de publiciteit op. Zoals Henk Bleker die maar liefst een twee pagina grote reclame bemachtigde in de Telegraaf. “We hebben een grote vergissing gemaakt”, liet hij optekenen. Zou dat zijn open sollicitatie zijn voor een functie binnen de nieuwe Boerenpartij?

Belangenbehartigers kruipen uit slachtofferrol

Ook belangenbehartigers kruipen uit de slachtofferrol. De een krachtiger dan de ander. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) toonde ballen en staakte alle overleg met het ministerie van LNV, ook het overleg dat zij vanuit de samenwerking met LTO hebben. “Het geeft me ruimte voor sectorpromotie”, aldus POV-voorzitter Linda Janssen.

Wien van de Brink leerde me ooit dat LTO graag de kool én de geit spaart. De belangrijkste reden dat het allemaal zover heeft kunnen komen, is het feit dat LNV het steeds verder aanscherpende beleid kon verdedigen met de bewering dat dit ‘in overleg met de sector tot stand was gekomen’. Zij zaten immers altijd aan tafel. LTO stelde LNV deze week een ultimatum. Het jaarlijkse opzegmoment van het LTO-lidmaatschap van 1 december speelt daarbij vast en zeker een rol.

Het is belangrijk dat we ons juist nu op alle plekken van onze goede kant laten zien

Of het begin van erkenning en waardering niet te laat komt, is voor ieder boerengezin anders; dat het heel erg hard nodig was, hoef ik hier niet uit te leggen. Het is belangrijk dat we ons juist nu op alle plekken van onze goede kant laten zien.

Ook daarom hoop ik van ganser harte dat Yvon doorgaat met Onze Boerderij. Wat dit programma voor onze sector betekent is met geen pen te beschrijven. De echte emoties op het boerenerf worden door geen politicus of belangenbehartiger zo levensecht en ingrijpend neergezet als in dit programma. En wat op Onze Boerderij gebeurt, mag gezien worden!

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.