ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Boerenblog

2 reacties

‘Durf nee te zeggen tegen betutteling’

De Haagse politiek kreeg afgelopen week een duidelijker signaal dan ooit. Het boerenprotest ging niet over stikstof, klimaat, I&R-fraude, bermfraude, of wat dan ook. Het ging over een bevolking die de betutteling van Den Haag totaal zat is.

Meer dan 90% van de bevolking stond achter de boeren die met hun trekkers de notabelen in verlegenheid brachten.

Het leeuwendeel van de bevolking is het zat, zelfs zo zat dat ik mag hopen dat de Haagse elite dit signaal zeer ter harte neemt. Escalatie ligt op de loer; misschien spannend en sensationeel, maar uiteindelijk wordt niemand er beter van. Dit keer waren het de boeren die de weg op gingen; er hoeft echter maar iets te gebeuren en andere beroepsgroepen sluiten zich met groot genoegen aan.

Symbool voor onderbuikgevoel van veel burgers

De teloorgang van de PvdA de laatste tien jaar staat symbool voor het onderbuikgevoel van veel burgers. PvdA kreeg door met het wijzende vingertje de burger te willen vertellen hoe het allemaal wel even moest ongelofelijk het deksel op haar neus. Het klimaatakkoord en Forum voor Democratie, die hier dankbaar van profiteerde, is een volgend treffend voorbeeld.

Maatschap gevaarlijke actie

Verbijsterend vind ik dan ook de soloactie van Tjeerd de Groot die zonder zijn eigen partij (D66) erin mee te nemen begon te roepen dat de veestapel vanwege het stikstofprobleem maar moest worden gehalveerd. Dit terwijl de intensieve sectoren amper bijdragen aan de vermeende discussie rond stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden.

Laat hem dan gewoon eerlijk zeggen: ik heb een hekel aan de huidige structuur van de intensieve veehouderij en ik wil er vanaf. Door deze opmerking liet De Groot als relatief onbekend Kamerlid wel de geest uit de fles. Maatschappelijk een gevaarlijke actie; het vertrouwen en onderbuikgevoel van de bevolking is wederom beschadigd.

Lees verder onder de foto

Carola Schouten en Tjeerd de Groot. - Foto: ANP
Carola Schouten en Tjeerd de Groot. - Foto: ANP

Gratis saneren veestapel

Hoe nu verder? De brief van minister Schouten is binnen; je zag duidelijk dat de woorden juridisch en politiek gewogen waren. Het lijkt erop dat de keuze is gemaakt om bedrijven vrijwillig bij de stikstofgevoelige natuurgebieden weg te laten kopen. Het belangrijkste in de brief is misschien wel de datum 4 oktober, voor de rest staat er veel in wat nog ruim interpreteerbaar is. Bij de fosfaatwet is er na de brief van 2 juli 2015 twee en een half jaar over gedaan om de wet in werking te laten treden. Hoe lang gaat dit allemaal duren?

Mijn afdronk is wel dat de overheid met afromen net als met de fosfaatwet verder gaat met het geleidelijk gratis saneren van de veestapel. Meer bos, minder dieren. De bevolking staat achter ons; LTO: maak er gebruik van en durf nee te zeggen tegen de betutteling. Stop de gratis sanering.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

  • Sjefo

    Schijnbaar zit de haat zo diep bij politiek Nederland dat zij bereid zijn de hele agrarische economie te slachtofferen ,dus ook de verwerking en toeleveringsbedrijven En dat zijn er nogal wat , en blijkbaar is omdat te bereiken alles geoorloofd !!

    P.S, Remkes p.v. burgemeester van Den Haag, hoe geloofwaardig wil men nog zijn.
    Schaamteloos !!

  • EL

    De Groot heeft dit niet alleen bedacht de hele linkse kliek zit er achter! Hij moest het alleen even brengen!

Of registreer je om te kunnen reageren.