ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier

22 reacties

De teloorgang van het boerenbedrijf

Waardoor staat de belangrijkste bedrijfstak van een samenleving zo ter discussie?

Wie over de toekomst van de landbouw nadenkt, komt onherroepelijk uit bij een aantal uitgangspunten die niet ter discussie staan. Daarover hoeft dus niet gediscussieerd te worden.

 • voedselproductie is van levensbelang. We kunnen niet meer volstaan met verzamelen en jagen.
 • de productiewijze raakt de beleving van producent en consument. Beleven is altijd subjectief;
 • biodiversiteit is van belang voor het leven en beleven van mens, dier en plant gezamenlijk.
 • de producent gaat niet over de bestedingen van de consument. Wie betaalt, die bepaalt.

Waar wel een discussie over nodig is, is het ontstaan van de huidige wijze van voedselproductie. Waardoor staat de belangrijkste bedrijfstak van een samenleving zo ter discussie? Hoe is het zover kunnen komen? Wat ging er mis en wie is daarvoor verantwoordelijk? Dus niet, wie is er schuldig, maar welke belangen zijn er gediend? Is herstel nog mogelijk?

Tweede Wereldoorlog

De intensivering van de landbouw begon kort na de Tweede Wereldoorlog. Honger de wereld uit, werd de slogan. Daarvoor moest de voedselproductie effectiever, efficiënter en kwalitatief beter. Daarvoor waren ondersteunende subsidies, doeltreffende regelgeving en vakkundige scholing nodig. Duurzaamheid was toen nog geen issue. Dit containerbegrip is onlangs verheven tot het nieuwe ideaal. Daarbij is het belangrijkste dat het nieuwe (productie)systeem generaties lang meegaat!

Ga niet kissebissen, maar ga je sterker organiseren

Calimerogedrag

Stop daarom met dat Calimerogedrag en ontduik als landbouwer niet je verantwoordelijkheid. Het werkt contraproductief om de burgers verantwoordelijk te stellen. De klant is immers koning. Grijp zelf je kansen om een verdere teloorgang van het boerenbedrijf te voorkomen. Ga niet kissebissen, maar ga je sterker organiseren. Laat je belangen beter en krachtdadiger behartigen.

Vergeet nooit dat je de belangrijkste bedrijfstak van een samenleving in eigen handen hebt. Rij zelf en laat je niet sturen, maar besturen. De huidige belangenbehartiger LTO heeft nog steeds het belang voor ogen om goedkoop voedsel te produceren, zodat de wereldbevolking niet hoeft te verhongeren. Vandaar hun trotse bewering dat Nederland de tweede voedselexporteur van de wereld is.

Uiteraard gaat de politiek hierin mee, want dit betekent dat er meer inkomen besteed kan worden aan andere goederen en diensten. Dat levert extra werkgelegenheid op, het stokpaardje van de overheid. Want meer werkgelegenheid levert meer inkomsten op voor de overheid, vanwege onder andere de inkomstenbelasting. Kortom, de belangenbehartiging werkt in dienst van de overheid in plaats van de belangenbehartiger te zijn van de landbouwbedrijven.

Produceer schaarste

Afname van 75%

Vijftig jaar geleden waren er in Nederland nog 210.000 landbouwbedrijven actief en daar zijn er nu nog 54.000 van over. Dat is een afname van 75%. Dit is gelijk aan de afname bij de insecten. Blijkbaar kunnen boeren dus ook onvoldoende voor zichzelf opkomen. Maar wat moeten en kunnen de resterende boeren nog doen om het tij te keren?

Uiteraard begint dit met willen. Goed willen organiseren! Wees niet langer de slaaf van deze consumptiemaatschappij. Waarom zou je jezelf willen opofferen voor een goedkoop voedselpakket. Stop met het produceren van overschot. Produceer schaarste, want dan kun je het inkomen verdienen dankzij de prijs, in plaats van dankzij de hoeveelheid. Dat vraagt veel minder zweet, maar wel meer ondernemerschap.

Blijkbaar is het produceren van overschot makkelijker te organiseren dan de productie van schaarste. Grijp daarom nu de kansen die zich gaan voordoen om de veestapel in te krimpen.

Schaarste produceren betekent beslist niet dat er honger moet worden geleden, zolang er nog zoveel geëxporteerd wordt. Schaarste produceren betekent gewoon dat het aanbod kleiner moet zijn dan de vraag. Dat kan door de vraag op te krikken door reclame en andere verleidingen. Maar dat kan ook door het product in meerdere varianten in de markt te zetten, denk aan de auto-industrie.

Schaalverkleining

Laat schaalverkleining op dezelfde wijze of nog sterker financieren dan schaalvergroting. Alles is per slot van rekening een kwestie van organiseren. Door de sector zelf of door de diverse overheden. Het is maar net hoe het spel gespeeld wordt. En als je voorloper wilt zijn, moet je wel de goede kant oplopen. Anders raak je op een dwaalspoor.

Laatste reacties

 • haag

  er is in de wereld een overvloed aan eten

 • <>

 • farmerbn

  In Nederland is de klant geen koning. De burger met stemrecht is koning. Schaarste produceren is moeilijk als de politiek producten van buiten zonder pardon invoeren. Nederland gaat op Zuid- Afrika lijken met het wegjagen van boeren om het land (met de quota CO2 en Stikstof) in te pikken. En dat gaat lukken omdat de Nederlanders (én de boeren) het laten gebeuren. Ze zijn zichtbaar softies geworden.

 • a van Gerwen

  Als Nederland op een eilandje zou liggen zou het kunnen werken. Helaas is Nederland een open economie met veel im- en export. Wat hier aan schaarste gecreeerd wordt, wordt in het buitenland in no-time opgevuld.
  Ik snap overigens niet dat Boerderij een artikel met zo weinig diepgang plaatst. Dit soort simpele oplossingen hebben we al zo vaak de revue zien passeren dat het gewoon niets meer toevoegt.

 • a van Gerwen

  Als Nederland op een eilandje zou liggen zou het kunnen werken. Helaas is Nederland een open economie met veel im- en export. Wat hier aan schaarste gecreeerd wordt, wordt door het buitenland in no-time opgevuld.
  Ik snap overigens niet dat Boerderij een artikel met zo weinig diepgang plaatst. Dit soort simpele oplossingen hebben we al zo vaak de revue zien passeren dat het gewoon niets meer toevoegt.

 • Alco

  Hoe kan zo'n dwaas hier weer een podium krijgen.
  Spreekt over duurzaam zijn. Dat is juist bio.
  Dat overschot de prijzen doet dalen weet een kind nog, maar hoe voorkom je dat?
  Hierboven staat te lezen dat we niet op een eiland leven.

 • landbouw

  Deze man moet toch weten dat hij een onmogelijke missie nastreeft.
  Als je in Nederland schaarste wil realiseren kan dat volgens mij alleen als je de distributie naar de supermarkt blokkeert.

 • Firma Vellenga

  Ze willen dit dus bereiken door boeren weg te pesten met allemaal regels en onzin verhalen. Als ze dat hebben bereikt denken ze schaarste te hebben gecreeerd terwijl vlak over de grens megastallen zijn verrezen, dan komen ze er ook achter dat we niet op een eiland leven. Maar tot die tijd werk en inkomen verdient aan de boer en daarna weer geld en inkomen verdienen aan de boer om alles weer terug te draaien. Welkom in de politiek

 • landbouw

  Alco, dat is niet helemaal waar.
  Groeten van Texel

 • Axl

  Schaalvergroting brengt geen kostpijsverlaging meer die tijd is geweest.
  Alleen al door afschaffing van kwantumtoeslag en die 3.5 cent melkpremie die omgelegd is naar ha Premie.
  Gewoon simpel boeren zonder dure arbeidsbesparende investeringen, en voer en mest ver aan en of tevoeren om die laatste paar koeien te melken.
  Als je simpel en logisch nadenkt en werkt kun je nog steeds goed geldverdienen zonder stres

 • husky

  @10.40, ik denk zeker dat je hierin gelijk hebt, maar dit is nog maar weggelegd voor een minderheid vd bedrijven, de rest zit tot de nek toe in de schulden.

 • Firma Vellenga

  Ja, precies we moeten wel even verder kijken. Wij hebben de afgelopen jaren het Ot en Sien landschap gecreeerd zoals de politiek het vast graag wil zien. Maar je boert eigenlijk alleen voor jezelf om zelf te kunnen rond komen. Daar houden we de werkgelegenheid/uitkering en de voedselvoorziening in Nederland niet mee overeind. En achter je rug wordt er nog meer gebouwd om nog maar meer mensen in Nederland te plaatsen. Dat komt niet goed. Daar moeten we Nederland voor beschermen. Als de politiek het niet doet moeten de boeren maar in actie komen.

 • Marowak

  Productiefactor grond is schaars en duur/ veel waard geworden. Gelukkig is de rente laag en is vreemd vermogen redelijk betaalbaar. Ik ben geen voorstander van dure technische oplossingen waarop je afschrijvingen doet en over 10 a 20 jaar weer dure investeringen moet doen,dit eet veel van je opbrengsten. De oplossingen zoeken in dingen die ook kosten besparen en relatief weinig investering vergen en milieuwinst oplevert. Koeien weiden is daar een voorbeeld van.

 • farmerbn

  Grond is te duur geworden in Nederland. Als je rekent met de grondprijs is koeien melken niet rendabel. Als je de grondprijs niet meerekent dan kan het misschien net maar heb je elke 35 jaar een probleem bij een overname. Tenzij je elke keer maar één kind hebt. Duurzaam boeren is dus één kind politiek.

 • Gat

  De auto industrie wordt met mercusor verdrag geholpen de boeren betalen het gelach ervan.

 • famboenink@hetnet.nl

  adriaan groen is zeker nog nooit bij onze oosterburen geweest en in het prachtige polen
  uiterraard mag iedere boer bepalen in welk marktsegment hij de boel verkoopt , gangbaar ,biologisch,plantet proof ,vlog,zelf zuivellen ,e.t.c

 • Henk.visscher

  konden we het maar voor elkaar krijgen dat elke land wat ging krimpen, dat zou echt beter zijn, maar alleen in Nederland zal de boeren hier niet helpen

 • Alleen bedrijven met eigen en genoeg grond met lage financieringslasten gaan het redden.
  De bling bling luchtbel bedrijven gaan allemaal verdwijnen.

 • witrug123

  ken nog boeren met de koeien dag en nacht buiten, worden gemolken in de doorloopwagen. Ik hoor ze nooit klagen...….?

 • WJHDKremer

  De politiek zorgt met haar beleid dat er altijd een voedseloverschot zal zijn. Wanneer er één brood te weinig zou zijn, breekt de pleuris uit. Dat wil men voorkomen.

 • farmerbn

  Daarom ook de overeenkomsten met Oekraine, Zuid-Amerika en Canada. Kunnen ze hier de landbouw kapotmaken zonder dat de winkelschappen leeg geraken. Eigenlijk best a-sociaal. Hier de landbouw kapot en in die bovenstaande landen erg hoge landbouwproductprijzen voor de lokale bevolking. Niet erg slim van links.

 • koestal

  Hier te weinig opvolgers,dat wordt een probleem,is al een probleem.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.