Commentaar

41 reacties

‘De stemming wordt grimmiger’

Dat het Openbaar Ministerie zich nu bemoeit met het boerenprotest, is een teken aan de wand.

De boerenacties zijn nu 4 weken bezig. Er is heel wat bereikt. In de eerste plaats ontzettend veel media-aandacht. Respect en begrip voor boeren en de lastige situatie waarin zij zich bevinden, overheersen. De bijval van mensen langs de weg bij de grote trekkerdemonstraties was voor de deelnemers hartverwarmend, evenals de grote onderlinge saamhorigheid. De festival-achtige sfeer tijdens de eerste demonstratie op het Malieveld droeg ertoe bij dat de opkomst de volgende keer nog groter was. Ook inhoudelijk is er succes behaald, vooral bij de provincies, al moet nog blijken of dat succes echt beklijft.

Grimmige stemming kan zich ook tegen de sector keren

Verharding

Nu is een nieuwe fase ingegaan. De eensgezindheid lijkt onveranderd. Wel is de stemming merkbaar anders dan in het begin; harder. Voor nuancering lijkt geen plek meer. Wie niet 100% voor ons is, moet wel tegen zijn, lijkt de heersende opvatting. Zo zwart-wit is het uiteraard niet. De steeds vaker gehoorde zinspelingen om bestuurders persoonlijk ‘aan te pakken’, passen in het patroon van verharding. Dat het Openbaar Ministerie zich er nu mee bemoeit, is een teken aan de wand. De stemming wordt grimmig. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, die zich ook tegen de sector kan keren.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Johan ik weet niet of jij ook al die filmpjes en artikelen met daarin de grote leugens omtrent stikstof allemaal hebt gezien, maar als je dat allemaal op een rij zet dan is het zeer begrijpelijk dat boeren verharden in hun actie,s , als bestuurders gewoon doorgaan in de ingeslagen weg, een doodlopende weg,dan is dat nog terecht ook.

 • Zeker nu het kabinet de PFAS norm op kan trekken om de bouwsector voort te helpen ,het grote geld is bepalend in dit land.

 • xw

  Ik heb vanmorgen een artikel over Marc van den Oever in het Brabants Dagblad gelezen en daar uit blijkt duidelijk, dat hij helemaal geen geweld voor ogen heeft.

  De politieke hotemetoten zien weer eens spoken.
  Trouwens, dat cda statenlid is ook heel gemakkelijk geweldloos te boycotten

 • G&L

  Grimmige stemming kan zich ook tegen de sector keren.........,dan is dat dan maar zo. Ik geloof er niet in, jaren en jaren veel en veel te voorzichtig geweest,altijd maar overleggen, overleggen, met als gevolg.....nog meer regels. Met als dieptepunt de urenlange bezetting in boxtel waar ook de politie uren en uren nodig had om te overleggen....... Doorzettten nu!!

 • Alco

  Allemaal waar Johan, maar dat hebben we al zo vaak kunnen lezen.
  Ga bijvoorbeeld eens een artikel schrijven over de opname door de landbouw gewassen.
  Ik had gisteravond een gesprek met Hester May. Ze vertelde dat dat onderwerp in Remkers 2 in mei onder de aandacht kwam. Tjonge jonge.

 • anoniem 001

  zachte heelmeesters stinkende wonden nu doorzetten slap gelul gaat niet werken

 • Is dit niet waar het hier allemaal om draait: het verschil in taal, cultuur, leven tussen de Randstad en het platteland? Den Haag verstaat ons niet meer. Theorie versus praktijk. Praten met een aardappel in de keel tegenover voeten in de klei tussen de aardappels. Iemand aanpakken is gewoon niets anders dan iemand eens met woorden op een nette manier duidelijk maken dat hij/zij verkeerd bezig is. Niets meer, niets minder.

 • bankivahoen

  Tijden van polderen en overleg zijn definitief voorbij. Met het mes op je keel ga je anders reageren.

 • bankivahoen

  Tijden van polderen en overleg zijn definitief voorbij. Met het mes op je keel ga je anders reageren.

 • nvanrooij1

  @Boerderij
  Kunnen jullie niet eens een onderzoek doen naar de Kritische Depositiewaarden bij vergelijkbare habitattypes in het buitenland. Ik heb het idee dat die ook wel eens anders konden liggen, maar ik kan het niet vinden.
  Verder eerst meten want ik twijfel ernstig aan de depositie.
  En een vergelijking maken tussen de eerste aanmelding aan Europa en de ondergrens van Europa. De naderhand door ambtenaren en ecologen er op gezette koppen er af halen, dan is er al een heel ander verhaal.

 • pinkeltje

  De natuur in de tijd van Adam en Eva is de norm. Voor zover we denken te weten hoe dat was. Dus daar hoef je verder niet veel onderzoek naar te doen en wat ze in het buitenland doen kan de regering van gidsland Nederland niet zoveel schelen. We zijn zogenaamd graag een voorbeeld voor de rest van de wereld. Wat landbouwgewassen aan stikstof opnemen doet er overigens ook niet toe, het gaat over de depositie op de zogenaamde natuurgebieden. Hoewel natuurgebieden in Nederland niet bestaan. We hebben het over cultuur gebieden. Deels regelen we grotendeels met de gemalen hoe dat er uit ziet. Oostvaardersplassen in beheer door onze Lieve Heer is 3 meter water en Amersfoort aan zee. Heide blijft ook alleen in stand door menselijk ingrijpen. In de ecologie is dat een overgangsfase naar bos. Maar dat vinden we dan toch weer niet zo mooi. En zo kunnen we nog even door gaan.

 • GOETSTOUWERS@HETNET.NL

  Afgelopen weekend een artikel gelezen van ene Nico Gerrits in weekblad Stal en Akker. Mijn bloed kookte gewoon. Als het klopt wat in dat artikel staat geschreven, maakt de ambtenarenmaffia de dienst uit op het ministerie van LNV ipv ons Carola.

 • jhp

  Op foodlog staan meer stukken( zeer de moeite waard) van Nicolaas Gerrits met oa reacties van Johan Vollenbroek.

 • Marco22

  Ja @Johan Oppewal waarom staan zulke artikelen niet in de Boerderij?
  Luie journalistiek beetje redactioneel stukkie tikken over stemming onder de boeren wat je weer van horen zeggen.
  OM gaat onderzoek doen naar poll van FDF
  OM gaat trekkers als nog bekeuren die op snelweg reden.
  Gemeente Den Haag zet leger in voor afzetting binnenhof.
  Wie zorgt er voor grimmige sfeer juist de overheid. Want die is bang voor het volk die voor hun rechten op komt.

 • Kringloopboer

  Er moet gewoon een integrale oplossing komen eerst fosfaat toen stikstof straks co2.Dat werkt niet .
  Ik vindt dat er gewoon een simpele regeling moet komen bijv .bemesting + emmesie = xxxkilo N per ha
  En hoe een ondernemer dat doet moet ie zelf maar weten .
  Kunnen alle regels overboord

 • jfvanbruchem1

  FDF dreigd op de man prive ,dat moet je niet doen.

 • Kelholt

  Johan Oppewal wat laat jij je kennen zeg. De stemming wordt niet grimmiger maar de stemmingmakerij van Boerderij en haar redacteuren neemt wel steeds ernstiger vormen aan.
  In plaats van reacties verwijderen zou ik maar gauw dit misbaksel hierboven verwijderen.

 • Renate

  Kelholt, je hebt helemaal gelijk!
  Boerderij moet zichzelf even achter de oren krabben.

 • Zuperboer

  Het OM voelde zich klaarblijkelijk ook geroepen om Wilders te vervolgen en de blokkeerfriezen. Dat gold dan weer niet voor Extinction Rebellion die ook zonder afspraken de openbare weg blokkeerden. Dat geeft gelijk de positie van het OM aan. Je zou dus het vermoeden kunnen krijgen dat het OM soms willekeur toepast of willekeurig aan het werk wordt gezet. Blijft voorop staan dat geweld en initimidatie niet bij deze akties horen. Ze zijn immers opgezet om respect te vragen.

 • Oké dan

  Boerderij moet eens fatsoenlijk onderzoek doen hoe we uit deze impasse komen. Niet door Nederlandse onderzoekers te interviewen, want die praten elkaar toch allemaal na, maar mensen die kennis van zaken hebben in Brussel. Ga eens wat nuttigs doen voor je geld ipv suggestieve verhalen schrijven.

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt en @Renate bevestigen de geruchten dat je bij FDF geen andere mening of kritiek mag hebben.
  Het standpunt van de zelf benoemde leiders is wet.

 • veldzicht

  Nu de acties laten verslappen betekent het einde voor duizenden boeren bedrijven.En waarom ?helemaal om niets,ja om dat een of ander rottig plantje z.g. wat teveel stikstof krijgt werd er bedacht.Door dezelfde lui die al jaren bezig zijn de landbouw te elimineren en nu met die stikstof de kans zien om toe te slaan.Als straks blijkt dat die stikstof vermindering niets heeft geholpen bedenken ze wel weer iets anders een groot deel van de boeren op te ruimen.

 • kleine boer

  Bennie zelf ben je anders als het over lto/rfc gaat ?

 • Firma Vellenga

  Dat is ook de reden dat ik achter FDF sta. Ik wil ook geen andere mening hebben. En al helemaal niet van mensen die ons Nederland naar de verdoemenis helpen.

 • agratax(1)

  @veldzicht. Je voorspelling dat straks voor duizenden boeren einde verhaal is, zou wel eens kunnen kloppen. De grote vraag is "Is het Natura 2000 gebiedje met de zgn. zeer zeldzame flora en fauna de schuldige en zijn zij er bij gebaat"? We kunnen ook uitgaan van het meer Linkse ideaal "Grond is van ons allemaal (alleen mijn tuintje is van mij) en hier mogen we als overheid over beslissen". of moet ik zeggen "De overheid wil de burger zo goedkoop mogelijk voeden en daar is import uit lage lonen en lage kosten landen voor nodig". Dit is goedkoop te regelen door de boeren uit te roken en warme sanering niet warmer te maken dan te zorgen dat de wijker net niet dood hongert. Goedkoper is het als er geen opvolgers meer opstaan en de grondprijs daalt zodat of de natuurorganisaties het opkopen en anders de plantage landbouwers (verwerkende industrie en retail) wel.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, nog goedkoper is het om de groot-industrie de productierechten te laten opkopen waarna de grond vanzelf vrij valt.

 • Kringloopboer

  @ bennie Misschien weet jij het .maar kan dat wel onbeperkt , de N loskoppelen van de grond dus minder dan 170 kilo per ha want dat is op eu nivo geregeld en bij mijn weten de fosfaat niet
  ( inbreuk op het eigendomsrecht )

 • Ad Baldig

  @Kelholt. Wat schrijft de Farmers Defence Force (FDF) op 25 oktober in haar brandbrief aan de zuivel? 'Een ieder, persoonlijk of via zijn/haar organisatie die dat doel in gevaar brengt zal worden aangepakt op alle mogelijke manieren.' Dat is nogal wat. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat een officier van justitie zich achter de oren krabt en er een paar wetsartikelen op na gaat slaan. En als waar is wat FDF beweert, namelijk dat de hele sector samen met FDF één front vormt, dan betekent dat dat die sector zich als geheel verantwoordelijk mag voelen voor bovenstaande bedreiging. Over grimmig gesproken...

 • Alco

  Nederland zal van onderhouden boerenland veranderen in een onveilige narcotica staat.

 • wmeulemanjr1

  Natuurlijk is iemand persoonlijk bedreigen niet goed te keuren, maar los daarvan is het nogal wat waar bepaalde types ons als hardwerkende veehouders allemaal mee (be)dreigen...
  Moeten we dat telkens pikken...Lijkt me niet...

 • Bennie Stevelink

  @15:02, de aanwendingsnorm (bemesting) van 170 kg N uit dierlijke mest heeft niets te maken met de N-rechten voor ammoniakemissie. Dat staat volledig los van elkaar. Bij de aanwendingsnorm gaat het om N wat in de mest zit, bij ammoniakemissie gaat het om N wat in de lucht terecht komt.

 • Renate

  Bennie, 13.07 klets. Jouw mening hebben ze geen belang bij... Jij wilt continue onze mening en ideeen horen omdat je daarmee naar jouw lto te hollen. Jammer voor jou maar wij staan volledig achter de FDF!!!!!!!

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Klopt...de stemming word grimmiger!!!

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  In die 166 tuinen van natuurorganisaties die ze natuurgebieden noemen word ook wel heel veel geld kapotgeslagen.

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Verdrogen vervatten,,dwijlen met de kraan open.

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Vernatten Dweilen ..

 • kraats

  Durf de kern van het 'stikstofprobleem' te benoemen; het systeem om via natura-2000 gebiedjes plantjes te beschermen die NIET te beschermen zijn. De natuur laat zich niet dwingen. Als er 50 verschillende planten/struiken/bomen/grassen in zo'n gebiedje staan, zullen er 2 of 3 soorten (tijdelijk) het onderspit delven doordat ze 'overwoekerd' worden door de 47 of 48 andere plantensoorten in dat gebiedje. Nou en .. ???
  Ze hebben allang zaad geproduceerd wat wel jaren bewaard blijft. Die planten (of andere) zullen toch wel verdwijnen omdat je de stikstofneerslag van Schiphol of uit het buitenland ook niet meetelt (maar er wel degenlijk is). Daarnaast zitten we in een klimaatverandering waar we ook niets aan kunnen doen maar wat ook grote invloed zal hebben op al deze plantjes. Over 100 jaar zal de populatie in zo'n gebiedje er toch anders zijn als nu.
  Je mag de hele bv-nederland niet laten gijzelen door een paar doorgeschoten politieke-milieu-activisten van groenlinks. JOHAN, WAAROM DOORZIE JE DIT NIET ?? SCHRIJF DAAR 'S OVER !!

 • Peerke1

  Het is de zoveelste poging van onze Politiek om de boeren op een zo goedkope manier op te ruimen. Inderdaad de natuur is een goed smoesje zodat de onnozele burger er zo voor zijn of haar gevoel mee kan leven. Die stadse burger gaat straks nog geloven dat onze Politiek goed bezig is niet wetende dat alle prijzen in de winkels over een paar jaar verdubbeld zullen zijn. Dus zijn ook de gewone burgers zwaar de klos. En als dit lukt dan komen er nog meer van die domme akties van de Politiek.

 • EL

  Kraats,👍

 • koestal

  Boeren er uit ,volgens de linkse politiek,asielzoekers er in ,en dan maar genieten van de mooie natuur. Af en toe een goedkope vakantievlucht vanaf Schiphol en een Formule 1 race op Zandvoort ,wat wil de burger nog meer?

 • koestal

  OM is scheitbenauwd voor dierenactivisten ,dan zijn ze niet thuis.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.