Boerenblog

34 reacties

‘De droom van Jesse en Tjeerd’

In alle media-aandacht rond de fantastische boerenacties komt vanuit de groene politieke hoek continu de boodschap naar voren dat het landbouwsysteem in Nederland op de kop moet.

Zowel Tjeerd de Groot (D66) als Jesse Klaver (GroenLinks) hoor je stellen dat ze naast de boeren staan en een plan hebben om de in hun optiek ongewenste landbouw structuur aan te pakken.

Hun plan om de boeren te ‘helpen’ behelst een plan om een economische muur om Nederland te bouwen

Nu vind ik de voorstellen die zij doen nogal verrassend en slecht onderbouwd. Zowel GroenLinks als D66 zijn pro-Europese partijen en hiermee ook voorstander van een open interne markt. Echter, hun plan om de boeren te ‘helpen’ behelst een plan om een economische muur om Nederland te bouwen. De prijzen in de supermarkten moeten omhoog , minder dieren en vervolgens voedselproductie door lokale kringlopen.

Lees verder onder de foto.

Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek. - Foto: ANP
Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek. - Foto: ANP

Noorwegen en Canada

Op de hele wereld zijn er twee landen die dit ook doen: Noorwegen en Canada. Zij hebben een economisch gestuurde vorm van voedselproductie die vooral ten doel heeft om het platteland leefbaar te houden. De economieën van deze twee landen drijven op winsten op fossiele delfstoffen. Laten nu net GroenLinks en D66 ook de grote aanjagers zijn bij het stopzetten van de gaswinning en de energie transitie.

Ik geloof hier niet in. Waarom een gezonde sector in Nederland de nek omdraaien terwijl wij de wijn uit Frankrijk importeren?

Ik geloof hier niet in. Waarom een gezonde sector in Nederland de nek omdraaien terwijl wij de wijn uit Frankrijk importeren. Dat je moet open staan voor verandering, is duidelijk; dat is van alle tijden. Je ziet het in alle sectoren: het minimaliseren van verliezen in het productieproces is een boost voor het verdienmodel van je bedrijf.

Voedsel verkopen met een hoge prijs is een leuke niche, net als een handgemaakt Zwitsers horloge

De praktijk in Nederland geeft aan dat de ruimte voor meerwaarde beperkt is. Er is een overschot aan biologische melk. Marqt, de knuffelsupermarktketen van Groen Links en D66, is overgenomen en wordt vanwege grote verliezen in omvang gehalveerd. Voedsel verkopen met een hoge prijs is een leuke niche, net als een handgemaakt Zwitsers horloge.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Nou zo gezond is de sector denk ik niet.
  Kostprijs ligt boven de marktprijs.
  Alleen door de toeslagrechten kunnen de meeste boeren hun hoofd boven water houden.
  Wat dat betreft zal er echt wel wat moeten veranderen.
  Kom eens van je roze wolk af.

 • massy

  Het verdien model moet anders voor alle sectoren want op deze manier blijft niemand boer.we zitten tot onze oren in de schuld en dat zal toch een keer terug moeten dus de winst moet omhoog hoe dan ook.

 • j.verstraten1

  De vraag is dus of je zwitserse horloges wil verkopen of afhankelijk van marktbescherming . De meeste boeren willen dat laatste gezien de roep om 'eerlijke prijzen' . Dan ben je dus afhankelijk van de politieke conjuctuur.

 • porky power

  9.21 dat is nu precies het verhaal de markt betaald niet meer voor allerlei poespas slechts een klein gedeelte is voor een iets hogere prijs te verwaarden dit heeft niks met een roze wolk te maken maar is gewoon de praktijk
  Dus wat Jesse en Tjeerd willen is nooit rond te rekenen en wie betaald het gelach de boer want dan geven de heren niet thuis
  Laat ze zelf het voorbeeld eens geven door op een door hun.gerunde model boerderij economisch goed te draaien ik denk dat ze er niks van bakken

 • Kringloopboer

  Ik heb het al eerder aangekaart met het verbod op drijfmest D66 werd afgebrand tot op de grond maar het positieve werd weggelaten omdat er dan geen emmisie meer is was het voorstel van D66 om die boeren dan ook maar vrij te stellen van produktierechten dus ook geen fosfaatrechten .
  Mijn vraag was toen: waarom zou een boer die daar gebruik van wil maken dat niet mogen .
  Niemand die antwoord gaf op die vraag .

 • mtseshuis

  Ach we hebben hier alleen maar last van Den Haag en Brussel, de prijzen is niet de reden waarom het hier ooit fout gaat. Enkel de regelgeving en het ambtenaren apparaat, dat ons leegzuigt en om zeep helpt..

 • Waalster

  Die twee kunnen goed lullen en ze hebben toch elke dag de tafel vol goed koop eten staan. Dus dat iede van die twee gaat niet werken.

 • nvanrooij1

  @9.57
  De vrijstelling van fosfaatrechten gaat niet werken omdat we met Europa een fosfaatplafond hebben afgesproken . Of moet de rest dan maar weer gekort worden.
  Jesse en Tjeerd moeten het of zelf gaan doen of realiteitszin gaan krijgen en geen luchtballonnen verkopen.

 • farmerbn

  De Nederlandse kostprijs is te hoog om een mooi inkomen te halen. Nu heb je onvermijdelijke kosten en kosten die niet echt nodig zijn. Die laatste kosten kun je dus schrappen maar dat zie je boeren niet vaak doen. Gewiekste verkopers slagen er nog steeds in om bv rietjes te verkopen boven de 30 euro, trekkers boven een ton of een te luxe brokje. Stop daar mee en ga een lijstje maken van kosten die je nu maakt maar die niet echt nodig zijn.

 • Almagro

  Ja, laten we dat doe, goed plan van die 2 fantasten. Goed doordacht ook....
  Maar laten we het dan ook meteen goed doen. Geen koffie meer drinken en geen bananen meer eten etc. Ook voortaan op de fiets want die worden hier gemaakt. Auto rijden gaat toch niet meer want er komt geen druppel olie de Rotterdamse haven meer in. En laten we de muur om Nederland dan gelijk zó hoog maken dat het vliegen ook over is. Dat moet deze 2 klimaat drammers toch aanspreken.

 • Zuperboer

  Van die 2 randstadpartijen kun je het verwachten, maar de overige partijen tonen geen enkel (voortschrijdend) inzicht in het Klimaatdossier. Het lijkt wel of er andere afspraken achter liggen en/of de macht van de Brusselse EU-politiek c.q. baantjesmachine is de landelijke politiek voorbijgesneld.

 • Dirk,

  He ja Almagro, mag daar een aanvulling op geven , jesse en Tjeert promoten in de tweede kamer hun toilet waar de dunne en de dikke fractie gescheiden blijft ,en verplichten alle huiseigenaren dat ook te doen , verder fietsen ze naar den Haag en recrieeren ze in hun achtertuin en niet op de Veluwe want hun co2 uitstoot is belastend voor de heidesrups ,en dekinderen van jesse en tjeerd worden belast en aangeslagen op een co2 heffing

 • Kringloopboer

  @ n.vanrooy het fosfaatplafon is 84.9 mln.
  Melkveehouderij heeft 860.000 ha in gebruik ×80 kilo ha =68.8mln kilo .
  Dus daar zit het probleem niet .
  Waar zit het probleem wel ik denk bij die boeren die door willen groeien op de grond van collega.s
  En daar hebben ze naar mijn idee alle steun van LTO.en de agro industrie

 • Bennie Stevelink

  @Jos Verstraten 9:48, hoe groot is de markt voor Zwitserse horloges? Hoeveel boeren kunnen daarmee blijven bestaan? Ik denk dat het minder dan 10% is.

  Daarnaast zie ik dat het probleem ook in andere landen speelt: via de markt worden boeren gedwongen tot voedsel met fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs en via de politiek worden ze gedwongen tot een omgeving met een hoge ecologische standaard.
  Tot nu toe werd deze tegenstelling ontkent met het standpunt dat de hoge ecologische standaard wel bekostigd kon worden dmv “duurzame” producten die wel met voldoende meerprijs verkocht zouden kunnen worden. Ik merk dat steeds meer het besef begint door te dringen dat dit een illusie is. Er moet een fundamentele keuze gemaakt worden: een vrije markt met minimale eisen aan ecologie of een hogere ecologische standaard zonder vrije markt of vrije markt met zeer forse betaling buiten de markt om.

 • fietskip

  Ik krijg geen toeslagrechten!
  De kostprijs is hier zo hoog door onder andere veel extra overheidsregelgeving.
  Dit word allemaal door de boer zelf opgebracht!
  Het verdienmodel zal nooit veranderen zolang de politiek de achterdeur los laat staan. Zodra er hier minder word geproduceerd komt er gewoon meer uit het buitenland zodat de prijzen voor de boer onder druk blijven.
  Als voedsel 10% duurder word kan half Rotterdam bijvoorbeeld niet genoeg meer eten en dat gaat never nooit gebeuren.
  De kosten naar beneden? Misschien de lonen naar beneden Jesse en Tjeerd?
  Of eigenlijk bedoel ik de sociale lasten op de lonen Jesse en Tjeerd.

 • kiepel

  Bennie, je krijgt vergroeningsgeld uit het GLB.
  Je laatste zinnen, zijn nu al standaard.

 • Mfb

  Als de politiek de landbouw nog meer wil reguleren dan zal de overheid de boeren financieel ook nog meer moeten steunen. De consument kiest namelijk voor het goedkoopste product in de supermarkt en dat is dan niet meer het Nederlandse product.

 • Ik zeg alleen Tegen Henk dat ie van zijn roze wolk moet komen omdat de sector niet meer gezond is.
  Alleen de bank boekhouders en vooral voerfabrieken verdienen er aan.
  De boer zelf verdient niks omdat alles harder verrot dan dat ze het met hun opbrengstprijzen kunnen vervangen.
  Daardoor vraagt iedereen noodgedwongen toeslag rechten aan en daardoor heeft de overheid ons nu bij de kloten .
  Daarom kunnen zulke mannetjes als Tjeerd en Jesse bepaalde populistische uitlatingen doen.

 • Kringloopboer

  Dat de consument niet betalen wil klopt niet helemaal neem bijvoorbeeld het scharrelei eerst was het allemaal geitenwollen sokken gedoe uit de linkse hoek toen bleek dat er markt voor was dook de hele sector er op met het vrijloopei, 4 granen ei ,volière ei en nog tig soorten .
  Zo probeert De industrie veranderingen in de vraag van de consument ongedaan te maken

 • Zuperboer

  @15:21; Vraag eens aan een eierboer wat de kostprijs is van zo'n speciaal ei en hoe dit zich voerhoudt tot de opbrengsten. Kon je nog wel eens bedrogen uitkomen.

 • veldzicht

  @15;21..En wat is het resultaat voor de boer ?Een legbatterij ei is,terecht, niet meer te koop maar nu moeten alle eieren wel aan tig voorwaarden voldoen zonder dat de boer er beter van wordt,en krijgt nog steeds maar 5 tot 7 cent. voor een ei.

 • Kringloopboer

  Precies wat ik bedoel omdat groote producenten een mooi etiket en naam op de doos plakken kan het scharrelei wel inpakken de consument zou hier tegen beschermd moeten worden in de trant van het is een industrie ei of een scharrelei .

 • Marowak

  Waarom kunnen producten niet dichter bij de bron blijven. Bv nederland exporteert zuivel, vervolgens ligt in de nederlandse supermarktschappen ook zuivel uit frankrijk of duitsland. Kunnen fabrikanten daarin niet samenwerken. Scheelt transport dus ook weer stikstof uitstoot en kosten, minder files etc.

 • agratax(1)

  Hoe willen onze linkse rakkers hun idee over doorberekenen van de extra kosten voor een beter milieu aan de consument, in deze tijd waar steeds meer mensen na de huur en andere vaste lasten nauwelijks geld over hebben voor goedkope import voeding. Ik heb van deze heren nog geen anti Mercosur geluid gehoren. Nee ze hebben Mercosur nodig om hun kiezers an het eten te houden en te kunnen ageren tegen de milieu afbraak die in die landen gaande is, waardoor ze hier de touwtjes nog wat strakker "moeten aanhalen". Wat al meer is aangehaald, hun idee van hogere prijzen is goed bedoeld, maar in een wereld vol vrije markt overeenkomsten onmogelijk uit te voeren of ze moeten alle deze afspraken openbreken om Voedsel en voedselgrondstoffen eruit te halen. Dit duurt voor de boeren te lang, krijgen ze deze tijd wel dan zijn alle aangescherpte eisen voor het milieu overbodig geworden omdat er niets meer te redden is.

 • Kringloopboer

  @ marowak klopt wat je zegt een CO2 heffing zou helpen zowel importen als exporten worden dan duurder.
  Het probleem is gewoon dat de verwerkende industrie en toeleveranciers daar echt niet aan willen en dus stevig lobbyen in den Haag
  Ook daar loopt een rechtzaak tegen de staat in de media bekent onder de urgendazaak 20-12 uitspraak in cassatie
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  @ agritax partij voor de dieren heeft zich fel verzet tegen de mercorur deal maar haalde samen met alle oppositie partijen in de tweede kamer net geen meerderheid alle natuur en milieu organisaties waren ook tegen en wie waren er voor ??rechtse rakkers dus !
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

 • Marowak

  Pekka Pesonen zegt als die mercosur deal doorgaat kan alles wat in europa aan duurzame landbouw bereikt is linea recta het raam uit. De autoindustrie in duitsland zit op die deal te wachten omdat het een enorme markt is 300 miljoen consumenten en vervolgens komt er veel goedkoop vlees en soja onze kant op. Hoe zit het met de voedselveiligheid en traceerbaarheid.

 • Kringloopboer

  Ja mogen van mij de boel wel houden
  Gr kringloopboer

 • Marowak

  Net als bij de rookwaren een waarschuwing
  op de verpakking plakken wat de gevolgen en consequenties zijn als de consument kiest voor mercosur produkten.

 • koestal

  natte droom van Jesse en Tjeerd

 • koestal

  Jesse had in Afrika moeten blijven,daar werd hij populair.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Wat een onzin..
  Biologische heeft steeds meer vraag.
  Eko Holland heeft 35 boeren aangenomen vorig jaar.
  Reacties worden gedomineerd door nepnieuws.
  Geleerd van Trump.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Koestal.
  Argumenten aub.
  Geen stemming maken graag bij gebrek aan woorden.
  X

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.