Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Stikstof zet Ceta-akkoord in ander daglicht’

Verrassend: de agrarische vakbonden slaan de handen ineen met GroenLinks. Samen willen ze strijden tegen het vrijhandelsakkoord Ceta tussen de EU en Canada. Waar links en landbouw meestal overhoop liggen, vinden ze elkaar hier in hun angst voor een te vrije markt.

Het Ceta-verdrag is al twee jaar ‘voorlopig in werking’. In 2016 zorgde het nietige Wallonië nog voor opschudding. Dat halve land slaagde erin extra voorwaarden in het akkoord te krijgen, ook op het gebied van landbouw. Het Nederlandse parlement moet ook nog formeel akkoord geven en daarover gaat nu de discussie.

Ceta heeft voor- en nadelen. Het zal zorgen voor meer handel, maar ook voor minder controle op productievoorwaarden. Meer export, maar ook meer import van spullen die bij ons niet op een bepaalde manier gemaakt mogen worden. En daar wringt het.

Exportland Nederland dient kritisch naar handelsakkoord te kijken

Vanouds heeft Nederland als exportland voordeel van vrijere handel. Ons hele agrarische businessmodel is erop gebaseerd. Maar de laatste jaren staat dat onder druk. Kijk naar het fosfaatbeleid, het klimaatakkoord en nu de stikstofcrisis. Steeds luider wordt de roep om een ander model.

Het boerenprotest van nu bewijst dat we er nog lang niet uit zijn onder welke randvoorwaarden de landbouw in Nederland verder kan. De balans van voors en tegens van meer vrijhandel zou, in een sector gebaseerd op kringlooplandbouw, wel eens flink kunnen veranderen. Alle reden dus om inderdaad heel kritisch naar het Ceta-akkoord te kijken.

Beheer
WP Admin