Commentaar

2 reacties

‘Stikstof zet Ceta-akkoord in ander daglicht’

Verrassend: de agrarische vakbonden slaan de handen ineen met GroenLinks. Samen willen ze strijden tegen het vrijhandelsakkoord Ceta tussen de EU en Canada. Waar links en landbouw meestal overhoop liggen, vinden ze elkaar hier in hun angst voor een te vrije markt.

Het Ceta-verdrag is al twee jaar ‘voorlopig in werking’. In 2016 zorgde het nietige Wallonië nog voor opschudding. Dat halve land slaagde erin extra voorwaarden in het akkoord te krijgen, ook op het gebied van landbouw. Het Nederlandse parlement moet ook nog formeel akkoord geven en daarover gaat nu de discussie.

Ceta heeft voor- en nadelen. Het zal zorgen voor meer handel, maar ook voor minder controle op productievoorwaarden. Meer export, maar ook meer import van spullen die bij ons niet op een bepaalde manier gemaakt mogen worden. En daar wringt het.

Exportland Nederland dient kritisch naar handelsakkoord te kijken

Vanouds heeft Nederland als exportland voordeel van vrijere handel. Ons hele agrarische businessmodel is erop gebaseerd. Maar de laatste jaren staat dat onder druk. Kijk naar het fosfaatbeleid, het klimaatakkoord en nu de stikstofcrisis. Steeds luider wordt de roep om een ander model.

Het boerenprotest van nu bewijst dat we er nog lang niet uit zijn onder welke randvoorwaarden de landbouw in Nederland verder kan. De balans van voors en tegens van meer vrijhandel zou, in een sector gebaseerd op kringlooplandbouw, wel eens flink kunnen veranderen. Alle reden dus om inderdaad heel kritisch naar het Ceta-akkoord te kijken.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Beste Johan dat wij een export land zijn zal op papier waar zijn. Laten we eerlijk zijn onze vorige Premier riep ons op de VOC mentaliteit weer uit de kast te halen. Dit betekent Handel en import uit landen waar het goedkoper is dan thuis. Nu is het niet zo moeilijk om deze handel te beschermen als je vindt dat er thuis te veel en te fout wordt geproduceerd. Zoek naar stokken om de hond te slaan en die waren voor de Dieren en Natuur aanbidders snel gevonden Fosfaat, Stikstof, Ontwatering allemaal bedreigingen van je troetelkindjes en wie deed dat Landbouw. De rest van de economie en maatschappij blijft nog steeds uit zicht. Maak je nu handelsafspraken met voedselproducenten elders, die ook nog eens goedkoper zijn dan je eigen productie is de keuze voor de politiek snel gemaakt. Je wint stemmen en omdat iedere partij angst heeft te verliezen, laten ze hun onderbuik gevoel spreken in de Kamer debatten en slachten hun voedselproductie af, in het diepe geloof dat de vrije wereld handel oorlog voorkomt.

  • janlaan

    er is geen stikstof probleem, omdat de stikstof in de lucht niet reageert, er is helemaal geen stikstofprobleem

Of registreer je om te kunnen reageren.