ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Commentaar

1 reactie

‘Boerenprotest was een krachtig signaal’

Nu de rook optrekt, is het zaak dat boeren voortborduren op eensgezindheid in actie.

Imponerend! Het boerenprotest van 1 oktober is in één woord te vatten. Imponerend in de zin van aantallen. Ruim 20.000 boeren en sympathisanten, 1.000 trekkers op het Malieveld. De langste file in de ochtendspits ooit. De actie kan niemand zijn ontgaan.

Het signaal aan minister Carola Schouten, politici en maatschappij is krachtig.

Ook in de media staat het boerenprotest centraal. In kranten, talkshows op radio en tv en op platforms is volop discussie. Tussen de grote issues als stikstof en klimaat is ook volop aandacht voor het individu. Boeren, boerinnen, van jong tot oud, vertellen hun verhaal. Over de onwerkbare, tegenstrijdige regels, onbetrouwbare overheid, de negatieve berichtgeving, de oneerlijke prijzen. Er is aandacht, begrip, sympathie.

De frustratie krijgt zijn hoogtepunt op het Malieveld, daar waar het hoort.

Imponerend is de actie ook in zijn organisatie. De protestdag verloopt vrijwel vlekkeloos. Laten we eerlijk zijn, dat is met boeren en hun opgekropte boosheid en met fysiek zwaar materieel op de weg niet vanzelfsprekend. De zorgen waren er vooraf, gelukkig onnodig. De frustratie krijgt zijn hoogtepunt op het Malieveld, daar waar het hoort. Het signaal aan minister Carola Schouten, politici en maatschappij is krachtig. Organisatoren Bart Kemp, Mark van den Oever, Arjen Schuiling, Sieta van Keimpema en nog een handvol achter de schermen, verdienen hier een compliment. Ook de boeren overigens voor hun discipline.

Teken van collectieve ontevredenheid

Tenminste voor deze dag is de saamhorigheid in de agrarische sector groot. Er is geen onderscheid in achterban van LTO Nederland, vakbonden, kritische groepen of tussen de sectoren. Het protest is een teken van collectieve ontevredenheid. Daarbij steunt de agribusiness zijn klanten in woord en daad.

‘Eendracht maakt macht’ gaat hier echt op

Nu de rook optrekt, moeten maatschappelijke waardering en die vereende kracht tot resultaat leiden. Te beginnen in het stikstof. Het kabinet omarmt het advies ‘Niet alles kan’ van de Commissie-Remkes, maar dit moet nog concrete invulling krijgen. Op de agenda staat ook mest- en middelenbeleid. De kringloopvisie van minister Schouten kent nog veel vage termen. De vinger aan de pols is nodig in Brussel, waar de nieuwe Europese Commissie met ‘landbouwgeld’ wil schuiven.

Ofwel, de rijen moeten gesloten blijven. Misschien is dat nog wel een vervolgopdracht voor de gevestigde landbouworganisaties. De actie is ook een signaal aan hen. Het is een cliché – en daarom misschien waar – maar ‘Eendracht maakt macht’ gaat hier echt op.

Eén reactie

  • koestal

    Nog niet krachtig genoeg,dan komt er wel weer actie. Zeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.