Boerenblog

3 reacties

‘Boerenprotest succesvoller dan klimaatdemonstratie’

Waarom lukte het Farmers Defence Force (FDF) wel wat de klimaatactivisten niet lukt?

Op Twitter vroeg Esther Ouwehand zich af waarom klimaatacties die over de grenzen van de wet gaan (fijn dat je dat toegeeft) worden aangepakt en boerenacties niet. Het antwoord is simpel. De boeren kunnen geen kant meer op. Ze investeren al tijden in klimaatvriendelijke aanpassingen maar kunnen niet groeien qua productie. Investeringen moet je terugverdienen door een omzetstijging (dus toename van de productie), maar dat kan niet. Nu blijkt na al die jaren dure investeringen gedaan te hebben, dat het niet genoeg is en dat er waarschijnlijk weer een sanering komt.

Lees verder onder de tweet.

Boerenprotest

Daar komt nog bij dat de boeren zich jarenlang hebben laten sussen, met de belofte dat een bepaalde actie of afspraak echt de laatste zou zijn en dan zou het goed komen. En al die jaren werkte de boer zo goed en kwaad als mogelijk door. Maar het kwam niet goed. Dus toen FDF merkte dat de manier waarop het tot nog toe ging niet meer werkte, organiseerde zij het boerenprotest, en HOE! Wat een doorzettingsvermogen, lef en strijdkracht en wat mogen ze trotst zijn op zichzelf. En de boeren, die hebben laten zien dat ze als ze tijd zouden hebben, zelf de beste vertegenwoordigers van de sector zijn.

Klimaatactivisten

Maar dan de klimaatactivisten. Ten eerste weten ze helemaal niet waar het over gaat. Ze halen stelselmatig milieu en klimaat door elkaar. Hoe kun je denken dat jij de oplossing weet als je niet eens het probleem kent? Het tweede verschil is misschien nog wel belangrijker. De boeren hebben gewacht tot alle andere opties opgedroogd waren, ze hebben eerst gewacht of de toezeggingen van de regering goed uitpakten en of de gedwongen maatregelen zouden helpen. Pas daarna kwamen ze in actie. Terwijl de klimaatactivisten steeds protesteren voordat er überhaupt gebleken is dat iets niet werkt.

Er valt niet te praten met mensen die niet weten waar ze het over hebben

Geduld

Zo protesteerden zij tegen de klimaatwet voordat ze wisten wat er in de wet kwam. Ze protesteren om ‘rampen’ te voorkomen die wellicht nooit gaan komen of misschien voorkomen kunnen worden door er met zijn allen aan te werken. Maar dat doen ze niet, in plaats van mee te werken (letterlijk en figuurlijk) tot het moment dat alles geprobeerd is en dan te protesteren, kiezen ze er steevast voor om eerst te staken. Het doet mij denken aan onze jongste (3 jaar) die begint te schreeuwen dat ze haar eten niet lust voor ze een hap genomen heeft, daar valt ook niet mee te praten want ze weet niet waar ze het over heeft. En dat is waarom er weinig geduld opgebracht kan worden voor klimaatactivisten, er valt niet te praten met mensen die niet weten waar ze het over hebben.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  bij de boeren willen ze hun rechten ( bezittingen ) afnemen, en al 30 jaar is de overheid bezig om de boeren ten opzichte van het buitenland extra eisen op te leggen. die alleen de boer zelf mag betalen. die investeringen kan de boer niet uit de markt halen.

 • fietskip

  @vandenbrandcv1 helemaal mee eens, en nu is de tijd aangebroken dat we dat NIET meer accepteren.

 • HeinCarien

  Eerlijk is eerlijk, een massale trekkeroptocht heeft meer impact dan een grote groep wandelaartjes met een spandoekje. En daarbij klopt deels van het bovenstaande dat die niet alles weten, en maar meelopers zijn. En velen zijn beroepsdemonstranten. En een hoopje van die rakkers pak je wel Ff met een waterkanon. Maar duizenden trekkers inclusief chauffeur....dat is een tikkeltje lastiger. Je kan wel ff een paar honderd chauffeurtjes afvoeren in een boevenauto. Maar wie ruimt dan dat materieel op wat achterblijft?
  Zijn grote investeringen die dikke trekkers, geen enkele boer koopt die met in het achterhoofd meegerekend dat ie ook wel eens op het Malieveld zou kunnen renderen. Maar misschien .... heel misschien is het een klein plusje.

Of registreer je om te kunnen reageren.