Expertblog

12 reacties

‘Boeren ten onrechte neergezet als staatsvijand’

Niet demonstrerende boeren maar de overheid en politiek gaan over de schreef, stelt Sieta van Keimpema. Door inzet van het leger zijn boeren volgens haar ten onrechte neergezet als ‘staatsvijand nr. 1’.

Inmiddels zijn we bijna 2 weken verder na de meest indrukwekkende boerendemonstratie die Nederland ooit heeft gekend. Met duizenden trekkers die allereerst optrokken naar De Bilt, en nog meer die op en rond het Malieveld stonden en in de Haagse straten.

Het kabinet verschanste zich 16 en 17 oktober achter groot machtsvertoon (of was het toch blinde paniek en angst?) door het Nederlandse leger in te zetten: tientallen grote legervrachtwagens met containers waren opgeroepen om de omgeving rond de Tweede Kamer en het Binnenhof af te zetten.

Schouder aan schouder

Een provocatie waarmee de indruk gewekt moest worden dat ‘de sfeer grimmig was’. Niets was minder waar: opnieuw en in nog grotere getale stonden duizenden burgers de boeren aan te moedigen: op viaducten, langs wegen en tussen de boeren op de Koekamp in Den Haag waar de boeren actie voerden. Wij stonden schouder aan schouder!

Een verbolgen (en verscholen) Haagse burgemeester Remkes klaagde er over dat ‘de boeren zich niet aan de afspraken hielden’ toen zij hun trekker op het Malieveld parkeerden. Dat met de gemeente afspraken waren vastgelegd dat twee straten – Benoorden- en Bezuidenhout – afgezet zouden worden voor de trekkers op 16 oktober ‘vergat’ burgemeester Remkes gemakshalve even te vermelden aan de verzamelde pers. Zoals hij ook ‘vergat’ deze straten daadwerkelijk te reserveren voor de trekkers. Waarna de boeren hun trekker opnieuw op en rondom het Malieveld parkeerden.

Boeren in Haagse binnenstad

De burgemeester weerde vervolgens zonder noodverordening, de boeren uit de Haagse binnenstad. Iedereen ’die eruitzag als een boer’, werd teruggestuurd als hij naar de binnenstad wilde. Agenten selecteerden op uiterlijke kenmerken die bij een boer(in) zouden kunnen horen zoals werk- of wandelschoenen.

Mensen die de hoorzitting op 16 oktober wilden bijwonen, werd dit onmogelijk gemaakt. Als je boer bent (of er volgens agenten zo uit ziet) mag je blijkbaar gediscrimineerd worden zonder dat daar enige rechtsgrond aan ten grondslag ligt. Dan mag je geweigerd worden uit de binnenstad, verwijderd worden van terrasjes of geweerd worden uit cafés.

Extremisten in Boxtel

Een kritische beoordeling welke partijen continu de boeren schofferen en laten vallen, leverde en pijnlijke conclusie op: het was Ferdinand Grapperhaus (CDA) die het gezin in Boxtel compleet liet zitten. Meer dan 10 uur konden extremisten daar hun gang gaan.

En denkt u nu niet dat dit kabinet wat geleerd heeft van de maatschappelijke verontwaardiging over dit lamme optreden van destijds: de extremisten die twee weken geleden op heterdaad betrapt werden toen zij inbraken bij een konijnenfokker, komen weg met een boete van € 200; getuige de brief van het Openbaar Ministerie d.d. 23 oktober 2019. Dan word je even stil van zo’n mislukt ‘rechtssysteem’ dat opnieuw op geen enkele wijze recht doet aan het leed dat de boerenfamilie in kwestie is aangedaan!

Leger ingezet

In Den Haag zette Grapperhaus op 16 en 17 oktober het leger tegen de boeren in. In Groningen waren het commissaris van de Koning René Paas (CDA) en gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) die te arrogant waren om de boeren fatsoenlijk te behandelen waardoor de emoties hoog opliepen. In Den Haag hield Johan Remkes (VVD) zich niet aan de afspraken én gaf de politie de opdracht om boeren, volledig op basis van willekeur, te discrimineren. De commissaris van de Koning, Wim van de Donk (CDA), deed er nog een tandje bij op 27 oktober met deze tweet:

Vergelijkt Van de Donk boeren hier met de bezetters van 1940–1945? Terwijl het mensen gedwongen verjagen van hun erf/bedrijf en huis, het afnemen van eigendom en ontnemen van hun rechtspositie, juist fascistoïde elementen zijn. Uitgevoerd door deze overheid. Niet de bezetters, maar het gerechtvaardigde verzet stond vóór het Brabantse Provinciehuis.

‘Het afnemen van eigendom en ontnemen van hun rechtspositie zijn juist fascistoïde elementen’

Als de partijen waar boeren van oudsher op stemmen de boeren zo de rug toekeren, dan roept dat een reactie op. “Niet alles kan”, zei Helma Lodders (VVD) na het incident in Groningen. Inderdaad mevrouw Lodders: niet alles kan. Je kunt als politicus niet denken dat je ongestraft je achterban, je electoraat, zo kunt schofferen en elimineren zonder dat dit gevolgen heeft. Wat is een stem aan een partij waard, als deze partij het niet de moeite waard vindt om je als een volwaardig mens te behandelen? Je neer probeert te zetten als staatsvijand nummer 1?

‘Boerenpartijen’ moeten aan de bak

Iedere dag heeft elke politicus de gelegenheid om zijn/haar waarde voor de plattelandsbevolking en de boeren te bewijzen: in de Tweede Kamer. Tot nu toe hebben we daar weinig van gemerkt. Ik hoop dat de ‘boerenpartijen’ beseffen dat ze nú aan de bak moeten voor het platteland en de boeren. Nu. Vóór 1 december. Met concrete oplossingen. Lukt dat niet? Dan zullen de volgende verkiezingen voor velen van ons een keerpunt zijn.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Een tirade zonder inhoud en een overdaad aan slachtofferrol door alles vanuit één kant te bekijken.
  Alleen maar confrontatie zoeken en niets constructiefs. Zo kennen we Sieta.

 • kleine boer

  Super stukje sieta 👍👍kan dat niet in de krant?

 • Henk.visscher

  Bennie stem je soms links?, je reactie is wel erg negatief toch?

 • bankivahoen

  Benny, de tijd van lekker meepolderen en ja en amen zeggen is definitief voorbij. Het heeft ons uiteindelijk gebracht in de positie waar nu de landbouw en veehouderij is belandt ! En dan heb jij het over met iets constructiefs ? Als je nu nog niet inziet dat wat Sieta schrijft helaas de keiharde waarheid is dan wens ik je veel succes met jou " zachte methode". Tijd van denken dat de anderen ( overheid en ngo,s) het goed met je voor hebben blijkt helaas een utopie Benny.

 • pinkeltje

  Inhoeverre kun je van de overheid verwachten wanneer je weet dat er een paar duizend boeren met vele honderden trekkers naar Den Haag komen ze alleen een stelletje jan doedels met een zogenaamde wapenstok inzetten om te zorgen dat het binnenhof niet wordt bezet of er een of andere idioot met zijn trekker de ridderzaal binnen rijdt? En helaas hoef je van de politiek niet al teveel te verwachten. Electoraal zijn boeren al lang niet meer interessant. In verkiezingstijd worden ze voor de bühne nog een keer geprezen omdat ze zo hard werken en dat is het dan. En veel alternatief om op te stemmen is er ook niet. Jesse staat op tafel te dansen bij het VVD beleid. Maar goed, morgen zijn de aannemers aan de beurt. We zullen zien wat die voor elkaar weten te krijgen.

 • massy

  Sieta,heel goed verwoordt dit is de werkelijkheid.

 • nvanrooij1

  @pinkeltje
  Voor de aannemers is al wat bedacht , zoals in het journaal van 18.00 uur werd gemeld.
  Daarvoor wel en de boeren in Brabant worden opgezadeld met extra maatregelen en investeringen en worden bovendien nog bestolen van bestaande rechten.
  Leve de rechtvaardigheid.

 • porky power

  Super stukje sieta
  Benny welterusten

 • k.a.schouten1

  Prima stuk Sieta.
  Het is te dol voor woorden, zoals de boeren behandeld worden.
  En bij PFas kan wel de norm omlaag, bij stikstof niet?

 • piethermus1

  Humor.

 • koestal

  De waarheid mag ook wel eens gezegd worden,terecht !

 • koestal

  Laat de overheid de drugshandel maar eens aanpakken,veel te slap,ja een boer weten ze wel te vinden.Nederland is in Europa een van de grootste drugsproducenten,dat vind de overheid niet erg belangrijk. Bedenk daar maar eens 100 regeltjes voor.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.