ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Commentaar

27 reacties

‘Actievoeren loont, maar er zijn grenzen’

De stikstofkwestie is in een stroomversnelling geraakt. Het is zaak nu de kop er goed bij te houden.

De trekkeractie vrijdag in Leeuwarden haalde een onverwacht succes: de Friese gedeputeerde Johannes Kramer trok zijn handtekening onder de provinciale beleidsregels in. Ongetwijfeld is dat hem niet in dank afgenomen door collega-gedeputeerden.

LTO Noord

Alle reden dus om ook de andere provinciehuizen te bezoeken, zoals maandag massaal is gebeurd. De actiebereidheid is enorm. LTO Noord heeft dat goed aangevoeld en een uitgelezen kans om het initiatief naar zich toe te halen. LTO was bij de grote acties van 1 oktober toch een beetje voorbijgerend door Agractie en Farmers Defence Force.

Na de succesvolle 1 oktober bleef de vraag hangen wat er behalve veel media-aandacht eigenlijk was bereikt. Nu is duidelijk: actievoeren loont. Provincies zijn gevoelig voor trekkers in hun hoofdsteden, zo blijkt. Verschillende collega’s hebben Kramers voorbeeld nu gevolgd.

Sympathie publiek

Nu de acties tastbaar resultaat opleveren, zullen ze met kracht doorgaan. De geest is uit de fles. Het is zaak nu de kop er goed bij te houden. Dat betekent: geen geweld. De teller stond tot maandagmiddag op winst. Maar het binnendringen van het Groninger provinciehuis kan de omkeer betekenen. Met zulke actiemethoden is de sympathie van het publiek snel weg. Hopelijk blijft het bij deze uitzondering. Geweld moet taboe blijven.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • info58

  De grootste winst is juist in Groningen behaald. Het is de stikstof die de scheuren in de muren hebben aangewakkerd. Zij ondervinden al geruime tijd hoe de overheid met pappen en nat houden werkt. Hulde aan boer Sander.

 • Alco

  Het is toch werkelijk wel van den zotte dat juist Baudet met een motie Jan Cees Vogelaar de Tweede Kamer binnen sluist voor uitleg.

 • vandenbrandcv1

  in groningen zitten vele vele vele scheuren in de gebouwen. maakt die ene scheur in die deur niets meer uit.

 • Gat

  Op social media zegt merendeel dat nog harder mag. Overheid heeft genoeg gesloopt in groningen. En het nam en shell willen schadevergoeding voor minder gasopbrengst. Terwijl boeren met kapotte drainage, scheuren in huizen, stallen, mestkelders.
  Ik vind dat ze zich nog inhouden. Dit kabinet moeten we laten vallen. De waarheid boven tafel dat er flink de bezem door dat corrupt lnv kan.

 • De VVDer Wiebes wilde al direkt na het stilleggen gaswinning in Groningen , Shell compenseren voor 90 miljoen ,de meeste inwoners zitten nog te wachten op een schade vergoeding ervoor,het is wel duidelijk dat voor de Randstad Groningen een wingewest is geweest .Het geld is eruit en de bewoners zitten met de brokken , dat verergert op zo'n dag de frustratie , geweld is niet goed te praten , maar op facebook is ook duidelijk te zien dat een agent , een boer waarmee hij aan het praten was uithaald met een vuistslag. Dit werd natuurlijk niet opgemerkt door de media.

 • vandenbrandcv1

  wiebes, shell compenseren, en de boeren met stikstof rechten bestelen. ook in een democratie willen de boeren niet bestolen worden, waar hebben ze dat aan verdiend ?????

 • Bennie Stevelink

  Alles wat hiervoor wordt aangevoerd is geen argument voor geweld of vernieling.
  En wel om de doodeenvoudige reden dat de enigste macht, die tegenover de politiek effectief is, een brede volksbeweging is. Acties moeten gericht zijn op steunverwerving onder het publiek. Zelfs dictators moeten buigen of wijken voor een brede volksbeweging.
  Dertig jaar geleden zagen we hoe het ijzeren gordijn open ging en dictaturen vielen toen het volk massaal de straat op ging.

  Boeren moeten na Groningen heel erg oppassen niet de nieuwe Gele Hesjes te worden. Gele Hesjes die snelwegen blokkeerden. Vrachtwagens die niet stopten werd met stalen buizen de ruiten uitgeslagen. De Gele Hesjes begrepen niet dat ze daarmee als een bedreiging werden gezien door het volk. Op social media werd luid geroepen om optreden; de Gele Hesjes moesten door de politie van de weg af geslagen worden. Het volk keerde zich massaal tegen de Gele Hesjes waarmee ze politiek geen enkele betekenis meer hadden.

 • boerke brabant

  in Groningen hebben ze meer schade aangericht dan alleen een deur en hekken. Als brabantse boer wil ik niets te maken hebben met deze actie. Zo ontzettend jammer

 • Provincie Limburg opent de deuren,koffie voor de boeren ,wat een tegenstelling met die linkse provinciale staten in Groningen.

 • 306lsa

  <>

 • kleine boer

  1302 precies als dit in Groningen was gedaan was er niets gebeurd maar het leek wel of Groningen van te voren al niks met de boeren wilde bespreken het boek zit voor de provincie al dicht zo lijkt het wel.

 • Reactie op GeenStijl <>

 • kleine boer

  306lsa zo te zien is er weinig schade opgelopen en veel meer stemmers al. Meeste snappen de oorzaak van de woede wel en ja dan gaat het wel eens te ver.

 • Alco

  @Bennie. Hou je maar gauw stil. Als het aan jouw gelegen had was er helemaal niets gebeurd en kon de aftakeling van de landbouw doorgang vinden.
  Dat het zo hier aan daar mis is gegaan is triest en zal voorkomen moeten worden.

 • Marowak

  Een bedrijf als shell is een zwaargewicht in de AEX. Die hebben advocaten en juristen in dienst die alle kansen en bedreigen voor shell in de gaten houden. Shell hoeft niet de straat op om te demonstreren op bedreigingen. Dat word allemaal op kantoor op papier netjes in orde gemaakt.

 • ghsmale

  Als boer trek je altijd aan het kortste eindje
  het beleid is opgeschort, om je pasmelding te legaliseren
  moeten je als boer weer met hangende pootjes bij de provincie aankloppen
  moet nog zien welke absurde regels ze er weer bijhalen om te voldoen aan de laatste eisen.
  Als je iemand maar genoeg treitert krijg je een reactie die je liever niet hebt
  Met dank aan ridder vollebroek.

 • farmerbn

  Volgens mij zijn er meer klimaatgekkies opgepakt vorige week dan boeren gisteren. Bennie zou dus denken dat de klimaatgekkies weinig steun van de bevolking krijgen. Weet niet of het zo simpel is.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, zijn de klimaatgekkies een gevaar voor anderen? Zijn zij een bedreiging voor de openbare veiligheid? De klimaatgekkies kun je begrenzen met vrijwel ongewapende politieagenten terwijl voor de boeren tanks nodig zijn.

  Die klimaatgekkies worden op de social media overigens door vrijwel iedereen uitgelachen.

 • 306lsa

  Ja ja praat maar weer positief over klimaat mensen het is toch in en in triest dat ze betaald worden om te demonstreren en wat zeggen ze dan ????co 2 naar 0%
  Maar dan gaat alles dood zoals je zelf ook wel weet

 • 306lsa,het is een zorgelijke ontwikkeling dat bepaalde lieden via hun ngo's de publieke mening willen sturen met als doel hun New World Order.

 • koestal

  Zijn er geen grenzen aan de regeltjes Tsunami ? Boerderij !

 • Mbmb

  Bennie, de klimaatgekkies zijn dan wel vreemde lieden die nauwelijks doorhebben waar ze voor demonstreren maar je ziet toch zelf ook wel dat hun denkbeelden een enorme pers krijgen en daarvan op hoog politiek niveau gebruik wordt gemaakt om op links te manipuleren. Een bijna volslagen (klimaat)gek meisje wordt voorgedragen voor de Nobel prijs. Allemaal manipulatie.

 • Redlight

  Het is even in de aandacht , er wordt wat geschoven en een tijdje later wordt je alsnog van achteren genomen !
  Zo werkt de politiek . !
  Het probleem is overbevolking en een te grote behoefte .
  En wie moet die behoefte leveren ...ja ja de boer!
  Maar gelijktijdig de Boer het mes op de keel zetten.
  En dat vinden ze het raar dat er een deur en een hek gaat in Groningen en dat terwijl de huizen er op instorten staan, maar daar hoor je ze nu niet meer over ?
  Kom op Gas erop naar Den Haag . En zet op elke spoorweg overgang een paar trekkers stil zo zorg je ook nog eens voor een drukke spits, laat Nederland maar
  eens voelen wat het is als als je te laat komt .En achter het net vist net als de Boeren al jaren doen. Eerst de Boeren en daarna de Burger laat nou elke boer ook nog een Burger te zijn dus wordt hij twee keer genaait met dank aan Den Haag Vandaag'' .

 • koestal

  De beer is nu echt los.

 • koestal

  Hulde aan al die boeren en boerinnen,stikstof is gewoon nodig voor het gewas.

 • Henk.visscher

  Ja Johan dat had je vast niet gedacht, ik wel, als je een groep zo diep kwetst dan ontstaat er eenheid .
  De spreekwoorden,geef ze een vinger dan nemen ze de hele hand en je hand overspelen, zijn er niet voor niets, hoop zo dat de boeren de kop er bij houden en de positie waarin ze nu zijn benutten aan de onderhandelingstafel, en niet hoogmoedig worden en denken dat ze nu alles kunnen bereiken,want er is nog een gezegde ,met lege handen staan

 • Henk.visscher

  Het blijft wel appart dat er tanks tegen boeren worden ingezet, waarom.niet in die wijken waar aantoonbaar veel wapens en criminaliteit is, dat durven ze niet.
  Wat is Nederland diep gezonken

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.