ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Redactieblog

7 reacties

‘Aan de reacties herken je de organisaties’

De acties blijven vaste prik aan onze keukentafel. Ze verdringen zelfs het praatje over het weer, dat altijd ‘in’ is. En de roddels over collega’s, die problemen hebben. Ook de oneindige reeks boerderijen die te koop zouden staan, is naar de achtergrond verschoven.

Dat laatste is niet zo erg, want er lijken veel meer bedrijven te koop dan verkocht te worden. Een fiks deel van het verhaal is roddel, lijkt me. Want de prijzen van grond blijven op peil. Van een leegloop of toekomstige halvering van de veestapel is in ieder geval nu nog geen sprake.

Zuivelaars komen bij zelfde (stikstof)probleem met verschillende oplossingen

Dan even richting de reacties van onze organisaties en ondernemingen die van de boer leven. Die verschillen duidelijk van toon.

Of ze hebben geen toon, zoals FrieslandCampina. Die was oorverdovend stil tijdens de acties. Later verscholen ze zich achter NZO, u weet wel, de club die Tjeerd de Groot voortbracht. NZO zou samen met onder meer LTO een echte visie over de toekomst van de veehouderij neerleggen. De brief met voorstellen lag afgelopen vrijdag klaar om naar minister Schouten te worden verzonden. Een paar honderd boeren en wat trekkers bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina deed ze daar bibberen. Na een paar uur actie werd de bief ingetrokken en de task force van NZO en LTO ingetrokken. Einde verhaal, waarop ik vrijdag nog terug kom.

Ook hier weer zoeken naar technische en technologische oplossingen en geen nadruk op sanering

Nee, dan Jan Anker, de eigenaar en hoogste baas van A-ware. Die zegt dat leiderschap en innovatie nodig zijn in de stikstofimpasse. Het gaat om de concurrentiepositie van de Nederlandse melkveehouderij. De overheid moet geld beschikbaar stellen voor het stimuleren van technieken en de ontwikkeling van de melkveehouderij. Innovatie is volgens hem beter dan sanering. Daar moet de blik op gericht zijn. De veehouderijsector is een sterke economische factor en dat wordt in ons land wel eens vergeten.

Jan Anker ontkent niet dat hij belang heeft bij een verdere ontwikkeling van de veehouderij, maar hij maakt zich ook zorgen over de kostprijs van de boeren en hun toekomstperspectief. Er moet wat gebeuren!

Dat zijn woorden, die boeren aanspreken. We lezen ze in Boerderij Vandaag.

Een fris geluid kwam ook uit Wageningen. Onderzoeker Bram Bos ziet kansen voor minister Wiebes van Economische Zaken om te helpen de methaanuitstoot te beperken. Ook daar zijn miljarden voor nodig, maar evenals Jan Anker denkt hij dat dit geld goed besteed is voor de toekomst van de melkveehouderij. Ook hier weer zoeken naar technische en technologische oplossingen en geen nadruk op sanering.

Bank wil sector sturen met voorwaarden voor financiering

Tja, en dan kom je ook weer bij de Rabo. Wat zou ik hier graag een blij bericht voor de toekomstige boer en Rabo-lid citeren. Dat lukt niet. In de hitte van de discussie over de toekomst van de veehouderij komt Rabo weer met het bekende vingertje omhoog: Duurzaam wordt de richtlijn voor financiering. We worden ingedeeld in de klassen A, B, C en D. (Het lijkt wel een energielabel) Een A-boer wordt van harte gefinancierd, een B’tje is een middenmoter. C kan nog aankloppen voor vervangingsinvesteringen en D krijgt sowieso geen krediet meer. Via de geldkraan willen ze de ontwikkelingen sturen op de bedrijven. “En het werkt”, zegt Arne Bac, sectormanager bij Rabobank, tevreden

Zie hier een paar meningen van ondernemingen van en rond de boer. Herkent u aan de toonzetting ook het huidige karakter van de bijbehorende organisatie?

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Het eerste besef moet nog komen? Is de landbouw wel verantwoordelijk voor de zgn. achteruitgang van de natuur (als die er al is).
  Men kijkt alleen naar uitstoot, maar wat bind het voedsel allemaal wel niet. Niet alleen uit de eigen sector, maar ook van verkeer industrie e.d.
  De balans kon nog weleens in het voordeel van de boer uitvallen.
  Kortom dat de natuur beschermd wordt door de veehouderij.

 • Henk.visscher

  ROEREND MET ALCO EENS

 • ENDE902

  Ik ga er vanuit dat de blauwdruk voor de Taskforce nog door de heer De Groot is opgesteld, al dan niet voor of na zijn vertrek bij NZO.

 • pinkeltje

  Hoe groot is eigenlijk de milieubelasting door de paardenhouderij? Daar hoor ik niemand over?

 • Firma Vellenga

  Daar denk ik ook vaak aan. Alsof de paardenhouderij nog steeds een soort elite tak is. Daar komt men niet aan.

 • Gat

  Paardentak elite tak? Als je drugs criminelen daaronder schaart! Hoe meer drugs geld er nodig is om wit te wassen, hoe meer paarden maneges er komen. Aan een paard kun je elk bedrag aan hangeb tis maar wat een gek er voor bied. Ideaal voor geld wit te wassen. Kan er zo ene in me dorp aanwijzen waarvan iedereen weet dat paarden daarvoor gebruikt worden.

 • koestal

  selectief beleid tegen boeren

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.