Boerenblog

9 reacties

‘Wat doet Mark Rutte aan onrust onder boeren?’

Veel boeren voelen zich buitengesloten.

Op 25 december sprak Koning Willem-Alexander zijn kersttoespraak uit. Enkele citaten hieruit zijn dat we moeten geloven in onszelf, in elkaar, in een gelukkige en in een vreedzame toekomst. We moeten ook niet onze eigen rol onderschatten. Vrijheid, gelijkheid en eerlijke kansen voor iedereen zijn ook afhankelijk van de manier waarop wij dagelijks met elkaar omgaan. Conflicten moeten zo goed mogelijk samen worden opgelost. Dat we samenwerken en geven en nemen. We kunnen samen niet alles maar wel veel. Een mooie toekomst is mogelijk. Mits we het geloof in onszelf en in elkaar vasthouden!

Koning Willem-Alexander houdt vanuit zijn werkpaleis Noordeinde zijn kersttoespraak. De toespraak wordt elk jaar op eerste kerstdag op televisie uitgezonden. - Foto: ANP
Koning Willem-Alexander houdt vanuit zijn werkpaleis Noordeinde zijn kersttoespraak. De toespraak wordt elk jaar op eerste kerstdag op televisie uitgezonden. - Foto: ANP

Ik denk dat vele burgers, en ook wij boeren, zich hierin kunnen vinden en dit ook hopen. Maar helaas: veel boeren voelen zich buitengesloten. Econoom Jaap van Duyn zegt dat de positie van de boer steeds verder achteruitgaat. Dat het uurloon van een accountant 9 keer het uurloon van de boer is, zegt genoeg. De voedselprijzen stijgen niet mee met de inflatie. De vrije markt werkt niet (meer) in de landbouw. De weg van schaalvergroting en specialisatie loopt op zijn einde.

Wordt grond straks onteigend voor natuur?

De kringlooplandbouw is in boerenland momenteel een hot item. Maar er deugt inhoudelijk weer niet veel van. Ook hier wordt niet het gehele verhaal verteld. Hoe zit het met het voedsel dat door de mensen genuttigd wordt. Wat gebeurt er met deze mineralen? Ja, ze verlaten via het riool ons landbouw(kringloop)systeem.

Begin 2011 was er in Nederland 588.000 hectare gerealiseerde natuur binnen het natuurnetwerk. 7 jaar later, begin 2018, stond de teller al op 683.737 hectare. Maar dit is kennelijk nog niet genoeg; in 2027 wil men op 728.023 hectare zitten. Dus ze hebben nog 44.286 hectare te gaan. Lukt dit niet uit vrijwillige verkoop, dan is de kans groot dat de grond wordt onteigend.

Algemeen belang op tweede plaats in politiek

Ga je naar de politieke partijen kijken, dan vergeten veel politici het algemeen belang te dienen. Ze vechten voor zichzelf dan wel voor hun partij en veel verder kijken doen ze vaak niet. Een groot aantal partijen is hier medeschuldig aan. Te veel stuurlui aan het roer zorgt voor een slechte koers en te veel chaos.

Momenteel is er veel onrust onder de boeren. Veel boeren voelen zich niet meer echt verbonden met de politiek en misschien ook niet met de samenleving. Maar wat doet Mark Rutte hieraan? Hij is toch ook onze leider? Of heeft hij ons buitengesloten en is hij ons liever kwijt dan rijk? Hopelijk kan een partijgenoot hem mijn column laten lezen, zodat hij kan optreden als een bekwaam leider, zodat wij boeren weer een eerlijke kans krijgen in deze samenleving. Zodat er ook voor ons weer een mooie toekomst mogelijk is.

Laatste reacties

 • kanaal

  hij gaat gewoon door met belasting verhogen wij verzetten ons toch niet

 • agratax.1

  @Smeets. Ik ben het met je eens. De vrije wereld handel voor voedsel had nooit moeten worden -uitgevonden-. Het werkt tegen het gezinsbedrijf en jaagt de mensen van de gronden waar ze eeuwen lang hun eten vonden en verbouwden. Weg Voedselzekerheid.
  Deze ame sloebers zijn nu op weg naar Europa en USA als vluchteling. Helaas dit wensen de Voorgangers van het Kapitalistische en ook Socialistische geloof niet te erkennen. Gelukkig hebben ze een nieuwe zondebok gevonden voor de ongekende migratie "Opwarming van de aarde" en daarmee samenhangende klimaatsverandering.

 • Bennie Stevelink

  Welk beleid moet gevoerd worden om een positieve stemming te verkrijgen? Welk belang moet gediend worden?

 • Alco

  Prima column. Klasse.
  Vrije handel is niet wat we willen, maar is gewoon een feit. We willen daarom toch ook een EU?
  Positieve beleving moet gewoon uit berichtgeving komen en daar schort het al vele jaren aan.
  Zelfs in dit blad krijgen natuurfreaks een nog groter podium dan wijzelf.
  En op de TV is het nog veel gekker.
  Animal Rights kreeg nu ook weer grote aandacht.
  En waar was onze belangenbehartiger?

 • Bennie Stevelink

  @Alco, ik heb het niet over een positieve stemming onder het publiek maar onder de boeren. Welk belang moet gediend worden om een positieve stemming onder de boeren te krijgen?

 • bankivahoen

  Is helaas al te laat Bennie, het kwaad is geschied. Nederland maakt zich op om in een sneltreintempo haar landbouw -tuinbouw en veeteelt te verliezen. De consument en haar overheid leven net iets te lang in een tijd van overvloedige weelde en rijkdom , enige nederigheid naar haar voedselproducenten is nog slechts een utopie. Binnen 5 jaar is hier 90 % van de producenten gestopt. Import zal broodnodig worden.

 • Alco

  @ Bennie. Heel simpel. Je vertegenwoordigd voelen.
  Nu zal je zeggen: "Maar boeren hebben allemaal verschillende belangen".
  Natuurlijk, maar in die discussie moet men zich ook niet mengen.
  Maar er zijn zoveel algemene belangen zoals onze Co2 opname door onze gewassen en zo zijn er nog vele voorbeelden.

 • Noordam2

  vrije handel is niet wat wij willen wordt hier boven gezegd. Ik zou niet weten waarom niet. Willen we dan prijzen die boven de markt liggen? Kadootjes van Rutte en co. Willen jullie dan als een circus aapje kunstjes doen voor de grachtengordel voor ze betalen? En de buitenlandse producten? invoerheffing?
  valt onze export ook weg! Als iemand het niet naar zijn zin heeft kan hij toch ook wat anders gaan doen waar hij of zij wel voldoening uit haalt?

 • Maas1

  Als je de beleving hebt dat Rutte het onbehagen onder de boeren oplost kom je van de koude kermis thuis.Het onbehagen is er niet alleen onder de boeren maar meer door de samenleving heen. Lang hebben de systemen die wij gecreëerd hebben voor ons gewerkt deze systemen keren zich nu tegen ons.Wij moeten veranderen om de systemen te veranderen zodat ze weer voor ons werken en niet tegen ons werken.Vele generaties maken niet mee wat wij mee gaan maken.In een nieuw tijdperk hoort een veranderd systeem met behoud van indentiteit en saamhorigheid als samenleving in zijn geheel! Dat wordt een grote uitdaging naar een nieuw tijdperk.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.