Redactieblog

21 reactieslaatste update:7 jan 2019

‘Milieuregels ook voor stedelijke vreugdevuren’

Het wordt tijd dat de milieuregels ook worden toegepast op de stedelijke vreugdevuren.

Ik zal vast niet de eerste zijn die u een gelukkig nieuwjaar wenst, maar ook ik wens u het beste in 2019. Ik neem aan dat het wat u betreft wel wat rustiger mag dan 2018 was, met grote droogte en fosfaatgedoe. Voor 1 groep wordt het waarschijnlijk toch weer behoorlijk onrustig; voor de bedrijven die met verse bloemen en groenten in de weer zijn, of die andere waar naar Engeland exporteren. De brexit komt dit jaar tot een hoogtepunt, en of het nu doorgaat of niet, de onrust op de Britse markt zal groot zijn.

Jaarwisseling

Maar ik wil eerst even terug naar de jaarwisseling. In dorpen en vooral in steden had de politie het druk met spontaan opgezette vreugdevuren. Vreugdevuur is net zo’n term als voetbalsupporter, wanneer relschoppende hooligans worden bedoeld, het heeft met vreugde weinig te maken. Voor een deel zijn de deelnemers waarschijnlijk zelfs dezelfde personen, vreugdevuren worden namelijk vooral aangestoken om te laten zien dat men lak heeft aan regels.

Lees verder onder de film.

Vreugdevuur in Scheveningen

Het toppunt van vreugdevuur – letterlijk, want 48 meter hoog – waren de vuren bij Scheveningen. In de tijd dat ik in Den Haag woonde, bestonden ze ook al en veroorzaakten ze ook al schade aan wegen en bovenleidingen van trams. Nu zijn ze zo groot dat half Scheveningen dreigde af te fikken, ook de huizen van de rellende vuurstokers naar ik aanneem. De Haagse burgemeester wil laten uitzoeken hoe het kon gebeuren. Het antwoord lijkt me niet zo moeilijk. Een brandstapel zo hoog als een flatgebouw van meer dan 15 verdiepingen, met de zeewind in de rug, geeft een hele grote fik.

Rookoverlast is niets vergeleken met pogingen je eigen stad in de hens te steken

De laatste jaren wordt er in de Randstad en omgeving gepiept over de overlast door rook van paasvuren in het oosten van het land en het aangrenzende Duitsland. Dat zal nu wel over zijn, rookoverlast is toch niets vergeleken met pogingen je eigen stad in de hens te steken.

Afval verbranden

Ik hoop dat de Haagse burgemeester, en alle andere burgemeesters, ook eens goed kijken wat er eigenlijk wordt opgebrand. Op ons paasvuur mogen alleen takken liggen, geen ander hout of afval, en ook geen koelkasten, bankstellen, autobanden, planken of pallets. De Haagse vuren bestaan juist wel uit pallets en andere rommel, en met de vreugdevuren elders op straat is het niet anders. En met een beetje pech wordt het asfalt van de straat mee opgebrand. Als u afval verbrandt in een ton achter de stal loopt u het risico vanuit een helikopter te worden gefilmd en een boete te krijgen.

Vergunning

Als ons Eexterzandvoortse paasvuur ook maar 1 plank bevat, raken we subiet de vergunning kwijt. Boeren klagen vaak dat ze overal de schuld van krijgen, en dat ze niets meer mogen. Ik zou toch willen dat de zorg om het milieu ook wordt toegepast op de stedelijke vuurstokers. Dan kunnen er nog heel wat boetes worden geïnd.

Laatste reacties

 • De spijker op zn kop Strijker

 • Burgemeester Krikke gaat een onderzoek in stellen , terwijl ik in Gelderland al 2 dagen voor de bijna ramp al wist via het journaal dat de houtstapel te hoog was en de weerman al 4 dagen voor de bijnaramp dat de wind uit het Z.W. zou komen ,gaat de burgemeester (als hoofdhandhaving) achteraf een onderzoek instellen , ik denk dat ze, de voor haar pijnlijke waarheid, nog even uit wil stellen ,ik ben benieuwd naar de strafmaatregel die ze zichzelf op gaat leggen ,en dan nog maar niet te spreken over de giftige kruiddampen van het vuurwerk ,en de verstoorde ganzenpopulatie na zonsondergang ,.... ben zeer benieuwd naar de klachten inzake de paasvuren ,in de achterhoek ,

 • Burgemeester Krikke gaat een onderzoek in stellen , terwijl ik in Gelderland al 2 dagen voor de bijna ramp al wist via het journaal dat de houtstapel te hoog was en de weerman al 4 dagen voor de bijnaramp dat de wind uit het Z.W. zou komen ,gaat de burgemeester (als hoofdhandhaving) achteraf een onderzoek instellen ? , ik denk dat ze, de voor haar pijnlijke waarheid, nog even uit wil stellen ,ik ben benieuwd naar de strafmaatregel die ze zichzelf op gaat leggen ,en dan nog maar niet te spreken over de giftige kruiddampen van het vuurwerk ,en de verstoorde ganzenpopulatie na zonsondergang ,.... ben zeer benieuwd naar de klachten inzake de paasvuren ,in de achterhoek ,

 • Jan-Zonderland

  Wat dit verhaal op deze site moet vraag ik me wel af, anders dan de vergelijking van het vuur op het Scheviningse strand en een brandton achter de stal. Gebrek aan inspiratie bij dhr Strijker misschien.
  Maar intussen gaat dhr Strijker wel voorbij aan het belangrijkste feit wat ook al in de vorige reaktie benoemd werd: het volledige falen van burgemeester Krikke in deze zaak als eindverantwoordelijke voor de openbare orde. Kortom hr Strijker, als je geen inspiratie hebt, schrijf dan niks.

 • wruiten

  goed verhaal

 • Maas1

  Eerst zijn het de mensen uit de vorige eeuwen waar straten en andere infrastructuurwerken naar zijn vernoemd,dan weer het zwarte pieten verhaal dan weer de vreugde vuren die niet deugen.Als je zoiets als vreugde vuren e.d toestaat moet je gewoon handhaven en duidelijk zijn.Maar alles waar we nog een beetje lol in hebben moet er aan geloven iedereen is jong of jong geweest hou toch op met die burgerlijke kletspraat onder het mom van het milieu.

 • xw

  maas1, dat zijn de perikelen die ontstaan in een overbevolkt land. Wij weten niet waar dit eindigen gaat. Het zijn verstandige mannen of vrouwen die dit land nog goed kunnen besturen in de toekomst.

 • massy

  Nog even en er kan niets meer in dit land. alles wordt geregeld en ook weer niet.dus door alle regels wordt er niets meer geregeld. en doet iedereen maar een dotje waar tie zin in heeft.en gelijk heb je .

 • Vhouder

  het word pas een probleem als het een vreugde vuur is bij boeren maar waarom zou een boer een vreugde vuur aansteken waar heeft ie nog vreugde aan

 • Bennie Stevelink

  Ze hebben het vuur door laten gaan omdat ze bang waren dat de jaarwisselings-hooligans anders half Den Haag kort en klein zouden slaan.
  Dit betekent dat hooligans met hun geweld, de overheid kunnen dwingen tot passiviteit ten koste van de samenleving. Dan is het nog slechts een kwestie van tijd dat burgergroepen, die zich niet beschermd voelen door de overheid, het recht in eigen hand nemen en tegengeweld gaan gebruiken.

  Jaren geleden zagen we dat ook al in Amsterdam waar de overheid terughoudend reageerde op krakers. Het gevolg was dat huiseigenaren zelf knokploegen inhuurden om kraakpanden onbewoonbaar te maken. Ook is het al gebeurd dat tijdens ernstige krakersrellen een huiseigenaar met een geweer op krakers begon te schieten.

 • Bolder01

  Vreugde vuur, lul niet wat er in scheveningen gebeurt is, is niet te flmen zooooveel schade, maar dat neemt men voor lief , maar oooooowee als we een. brantton aan steken dan hebben we meteen een boete van minimaal €1500.00 aan de broek en dan tydens het branden is toen plotseling de windrichting veranderd DAAR HAD MEN OP MOETEN TOEZIEN,,

 • agratax.1

  @Bolder01. Al de schade wordt afgewend op de verzekeringen. Zij moeten maar zien deze giga bedragen te verhalen op de bouwers en hun kornuiten. Ik zou zeggen laat de gemeente en de rijksoverheid deze schade dragen, zij zijn in gebreke gebleven m.b.t. "De veiligheid van de Nederlandse burgers" zoals ze wel vaker te kort schieten als we het hebben over Veiligheid voor de inwoners van Nederland. Laat het niet zover komen dat de Goed Willende Burger zelf het heft in handen neemt en de politie en daarmee de overheid te Kakken zet.
  @XW. Inn Den Haag zitten veel verstandige mensen, helaas zit er niet een Echt Sterke Leider tussen, die doet wat nodig is voor een veilig Nederland zonder te denken aan de negatieve gevolgen voor komende verkiezingen.

 • agratax.1

  @Bolder01. Al de schade wordt afgewend op de verzekeringen. Zij moeten maar zien deze giga bedragen te verhalen op de bouwers en hun kornuiten. Ik zou zeggen laat de gemeente en de rijksoverheid deze schade dragen, zij zijn in gebreke gebleven m.b.t. "De veiligheid van de Nederlandse burgers" zoals ze wel vaker te kort schieten als we het hebben over Veiligheid voor de inwoners van Nederland. Laat het niet zover komen dat de Goed Willende Burger zelf het heft in handen neemt en de politie en daarmee de overheid te Kakken zet.
  @XW. Inn Den Haag zitten veel verstandige mensen, helaas zit er niet een Echt Sterke Leider tussen, die doet wat nodig is voor een veilig Nederland zonder te denken aan de negatieve gevolgen voor komende verkiezingen.

 • ed12345

  Als je een groot hoog vuur maakt krijg je wegwaaiende vonken Als je een erg groot en erg hoog vuur maakt gaan zelfs nog niet geheel verbrande gloeiende delen die de lucht in gaan Hoe hoger en heter het vuur hoe groter die gloeiende delen hoe hoger en verder ze zullen gaan Dit weet de brandweer Bij een stapel van 48 meter
  is te voorzien dat er een grote gloed regen ontstaat Ik neem aan dat de brandweer de stapel heeft zien bouwen en de burgermoeder in dit geval heeft ingelicht Het zal wel weer onder het motto Als wat gebeurd zijn die mensen toch verzekerd Hier in Belgie is in veel gemeenten een vuurwerkverbod ,als ik dan lees dat er in NL weer zoveel enstige verwondingen waarvan toch weer TE veel met blijvend letsel, vind ik dat prima GEEN vuurwerk door particulieren

 • ed12345

  Als je een groot hoog vuur maakt krijg je wegwaaiende vonken Als je een erg groot en erg hoog vuur maakt gaan zelfs nog niet geheel verbrande gloeiende delen die de lucht in gaan Hoe hoger en heter het vuur hoe groter die gloeiende delen hoe hoger en verder ze zullen gaan Dit weet de brandweer Bij een stapel van 48 meter
  is te voorzien dat er een grote gloed regen ontstaat Ik neem aan dat de brandweer de stapel heeft zien bouwen en de burgermoeder in dit geval heeft ingelicht Het zal wel weer onder het motto Als wat gebeurd zijn die mensen toch verzekerd Hier in Belgie is in veel gemeenten een vuurwerkverbod ,als ik dan lees dat er in NL weer zoveel enstige verwondingen waarvan toch weer TE veel met blijvend letsel, vind ik dat prima GEEN vuurwerk door particulieren

 • Ruud Vlemmix

  Verbied maar eerst het linkse gelul van boerderij.nl
  Een en al gezeik hier en om wat, puur om te zeiken!!!

  Laat mensen toch lekker een vuurtje stoken of vuurwerk afsteken. Leven en laten leven.

 • boerke brabant

  er wordt hier afgevraagd wat dit verhaal te maken heeft met de boeren, wat doet het op deze site?
  ik denk dat dit aantoont dat er met twee maten gemeten wordt. De CO2 uitstoot van de landbouw, en de dierhouderij in het bijzonder staat volop ter discussie. Vlees eten is een ramp voor het milieu, de wereld gaat ten onder aan de CO2 uitstoot bij het houden van dieren.
  De brandstapel in Scheveningen bestond uit 100.000 pallets ..! iedere pallet weegt gemiddeld 25 kg. Dus 2,5 miljoen kg hout. Bij de verbranding van 1kg hout komt circa 1.63 kg CO2 vrij. Dus alleen al dat uit de hand gelopen kampvuurtje om de jeugd van Scheveningen in de hand te houden levert meer dan 4.000.000 kg CO2 op. Maar daar maakt men zich niet zo druk om, als een koe het produceert wel.....

 • ghsmale

  De regels zouden inderdaad voor iedereen moeten gelden,
  helaas is dat niet zo.
  Het hele jaar wordt er afgezeikt op het milieu en de boeren,
  maar op zulke dagen vergeten de meeste dat we op een zeer kwetsbare planeet
  wonen, de boeren leven elke dag met en in de natuur en produceren voedsel voor de rest van de bevolking , dit wordt niet echt gewaardeerd in dit land.

 • Gat

  Weet niemand waar zuidwesten wind vandaan komt??? Dom van mensen, brandweer en de burgermeester.

 • agratax.1

  @Bolder01. Al de schade wordt afgewend op de verzekeringen. Zij moeten maar zien deze giga bedragen te verhalen op de bouwers en hun kornuiten. Ik zou zeggen laat de gemeente en de rijksoverheid deze schade dragen, zij zijn in gebreke gebleven m.b.t. "De veiligheid van de Nederlandse burgers" zoals ze wel vaker te kort schieten als we het hebben over Veiligheid voor de inwoners van Nederland. Laat het niet zover komen dat de Goed Willende Burger zelf het heft in handen neemt en de politie en daarmee de overheid te Kakken zet.
  @XW. Inn Den Haag zitten veel verstandige mensen, helaas zit er niet een Echt Sterke Leider tussen, die doet wat nodig is voor een veilig Nederland zonder te denken aan de negatieve gevolgen voor komende verkiezingen.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, mensen willen tegenwoordig een referendum omdat ze ZELF willen beslissen. Tegelijk willen ze een Sterke Leider die het volk oplegt wat HIJ vindt dat goed is.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.