Een boegbeeld dat de Nederlandse biologische landbouwsector internationaal overtuigend voor het voetlicht brengt, ontbreekt nog steeds. Het helpt ook niet dat de voorzitter van de Topsector Agri&Food zijn persoonlijke mening over biologische productie publiekelijk ventileert onder topsector-vlag.
Voorzitter Aalt Dijkhuizen van de topsector Agri&Food toont zich vooral groot pleitbezorger van de intensieve landbouw. Biologische landbouw is aan de voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen UR niet besteed, getuige zijn vele negatieve uitingen daarover. Net voor Kerstmis tweette hij het volgende.
Alsof vervuiling van bodem, lucht en water zich houdt aan de grenzen van het gangbare landbouwbedrijf.
Genuanceerdere conclusie
In een reactie op mijn commentaar op het artikel in Nature schrijft hoofdauteur Tim Searchinger: “This is not a paper that says don’t do organic farming. Our only finding regarding organic farming is that under average yields in Sweden, where yields are lower, there are land use costs. Obviously, if an organic farm obtains equivalent yields, then you don’t have these costs and could have other carbon benefits through soils in addition to pesticide and other benefits. The calculator responds to the yields.” Daaruit blijkt wel dat Searchinger veel genuanceerder is in zijn reactie dan Dijkhuizen in zijn conclusie.
Geen boegbeeld van biologische landbouw
Dijkhuizen toont zich bepaald geen boegbeeld van de biologische landbouw. Hij ziet het bovendien verkeerd. Want in tegenstelling tot biologische landbouw is het juist de gangbare melkveehouderij, die hij altijd opgehemeld heeft, die slecht is voor het klimaat. Er zijn veel te veel koeien en melk- en mestoverschotten!
Biologische landbouw herstelt de bodem en slaat veel CO2 op in de bodem
Wat de studie die Searchinger aanhaalt niet noemt, is dat volgens een FAO-rapport van alle landbouwgrond 25% sterk gedegradeerd is, 8% gemiddeld en 36% licht gedegradeerd. Dit is voor een groot deel te wijten aan de gangbare landbouw. Biologische landbouw daarentegen herstelt de bodem en slaat veel CO2 op in de bodem.
Klimaat- en milieuwinst behalen
Volgens dr. Harry Donkers wordt in de studie geen rekening gehouden met het feit dat de opbrengst van biologisch geteelde landbouwproducten per hectare na een periode van 10 tot 15 jaar de opbrengst van gangbaar geteelde landbouwproducten evenaart of zelfs overtreft. Die periode wordt niet in acht genomen. Bovendien blijven na die periode bij biologische teelt gezonde bodems over, terwijl bij gangbare teelt slechts met chemische meststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilde bodems overblijven.
Op gebied van onderzoek en innovatie loopt de biologische landbouw sterk achter bij de gangbare landbouw
Ook mag niet vergeten worden dat middelen voor onderzoek en innovatie sinds de Tweede Wereldoorlog praktisch volledig zijn gegaan naar gangbare landbouw en niet naar biologische landbouw. Op dat gebied loopt de biologische landbouw sterk achter bij de gangbare landbouw. De meeste klimaat- en milieuwinst kan worden behaald door middelen in te zetten voor onderzoek en innovatie voor biologische landbouw, aldus Donkers.
Beperkte blik
Met betrekking tot biologische landbouw verwijst de studie van Searchinger alleen naar de gemiddelde opbrengsten van erwten en tarwe in Zweden. Inmiddels hebben ook vele anderen, waaronder Organic Sweden en IFOAM Organics International, de studie op dat punt bekritiseerd. Biologische landbouw heeft de beste papieren voor een toereikende duurzame voedselvoorziening.
Kansen voor Nederland
De wereldwijd structureel groeiende landbouwsector biedt veel kansen voor Nederland, voor de duurzame voedselzekerheid, de bodem, het klimaat en de biodiversiteit. Daarom verdient de biologische landbouw de volledige steun van het Ministerie van LNV en dus ook van de Topsector Agri&Food. Daarbij geeft het geen pas dat de voorzitter daarvan zijn persoonlijke opvattingen steeds publiekelijk ventileert, via Twitter vanuit zijn positie als ‘President Dutch Topsector Agri&Food’.
Het is zaak dat de minister zo snel mogelijk regelt dat er een goed boegbeeld komt voor de Nederlandse biologische landbouwsector
Een boegbeeld dat de Nederlandse biologische landbouwsector internationaal overtuigend voor het voetlicht brengt, ontbreekt nog steeds. Daarover maak ik mij oprecht zorgen. Het is zaak dat de minister zo snel mogelijk regelt dat er een goed boegbeeld komt voor de Nederlandse biologische landbouwsector.