Redactieblog

4 reacties

‘Top agrarisch Nederland zweeft 2019 in’

Vermakelijk of om te huilen. Ik weet eigenlijk niet wat ik moet vinden van de nieuwjaarsboodschappen van de top van onze organisaties in agrarisch Nederland. Ze gaan allemaal zwevend het nieuwe jaar in. Concrete voornemens ontbreken.

Neem nu Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. Die noemt 3 punten: de schade van de brexit beperken, het mestbeleid eenvoudiger maken en het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) goed uitvoerbaar maken. Nou, nou, dat hadden wij niet kunnen bedenken, beste Marc. Het mestbeleid eenvoudiger, wat een open deur. Zat je zelf niet aan tafel, toen het beleid werd vastgesteld? Je gaat dus je eigen huiswerk overdoen. Knap. Bijzonder is ook dat je een uitvoerbaar nieuw Brussels beleid wil. Wie wil dat niet? Evenals een brexit, dat die voor ons geruisloos verloopt. Hoe lang heb je over deze fantastische vondsten nagedacht, Marc?

Als de randvoorwaarden voor je bedrijf niet bekend zijn, hoe wil je dan nieuwe doelen stellen?

Diezelfde vraag kun je ook stellen aan Wim Meulenbroeks, vakgroepvoorzitter LTO-melkveehouderij LTO. Die wil een rustiger jaar voor de boer. Dat is moeilijk Wim, als je te veel stal en te weinig koeien hebt. Of als je als grondgebonden boer toch gekort wordt en dat je daarvoor de juridische procedure al opgestart hebt. Dat wordt helemaal niet rustig, vooral omdat nog veel onduidelijk is voor veel bedrijven. Als de randvoorwaarden voor je bedrijf nog niet bekend zijn, hoe wil je dan nieuwe doelen stellen en realiseren, Wim? En dan het cliché dat er nog geen verdienmodel ligt voor een bedrijf met meer biodiversiteit. Dat weten we toch al? Je had met een oplossing moeten komen. Een oplossing, waarvoor je keihard de strijd aangaat.

Pleiten voor een importheffing voor producten die niet aan de EU-eisen voldoen, dat is concreet

Dan Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Die klaagt over de situatie dat de regels voor productie in de wereld ongelijk zijn, waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat. Maar dat is toch niet nieuw, Teun? Wel goed vind ik dat je pleit voor een importheffing voor producten die niet aan de EU-eisen voldoen. Dat is tenminste een concreet punt om voor te strijden.

Strijdbaarheid mist in voornemens 2019

Tot slot Linda Janssen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) (organisatie?). Bij haar staat gezondheid van de varkens centraal. Plus een werkbaar beleid voor emissies ammoniak, fijn stof en geur. Vind je ook niet Linda, dat dit oude wijn in nieuw zakken is? Gelukkig zeg je ook dat je juridische procedures niet schuwt. Dat klinkt strijdbaar. En laat dat nu juist het punt zijn dat ik in alle zwevende voornemens voor 2019 mis.

Maar het jaar is nog jong. Wie weet komt het nog goed. Ook met landbouwminister Schouten, die betrokkenheid zaaide en kritiek oogstte met haar nieuwjaarsbrief. Ik kom er vrijdag 11 januari even op terug of ik dat terecht vind.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Dat “zweven” zoals Vergaderboer het noemt zegt niet zozeer wat over de organisaties maar meer over de agrarische sectoren. Het geeft aan hoe groot de tegenstellingen zijn in belangen van boeren tegenover elkaar. Het is vrijwel onmogelijk om een duidelijke positie in te nemen zonder dat een deel van de boeren in opstand komt. Zolang de tegenstellingen binnen sectoren voortduren kunnen organisaties niet anders dan het collectieve belang vaag en “zwevend” definiëren.

  Teun de Jong van de NAV wordt genoemd als iemand die een duidelijk standpunt inneemt, maar wel met een onderwerp buiten de EU, waar onder akkerbouwers geen verschil van mening over is.

 • cornelis 22

  die solidariteit is soms wel wat ver te zoeken toen wij nog mest af moesten voeren heb ik een akkerbouwer aangeboden dit gratis met de sleepslang op zijn land te brengen. Zijn reactie was dat hij niet van plan was om zich aan alle kanten te laten bestelen.

 • G. Peltjes

  Het is voor de akkerbouwer gewoon een rekensommetje. Niks mis mee.

 • Alco

  Prima column.
  @Bennie. Tegenstellingen zijn gecreëerd.
  Dat is het punt!

Of registreer je om te kunnen reageren.